Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha a baba születésénél nincs...

Ha a baba születésénél nincs jogviszony, mert passzív gyed van, akkor van olyan kiskapu, mely alapján az anyuka tgyást, gyedet igényelhessen?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy 2 éven belül szül, az 1 baba születését követően.

Mondjuk épp felszámolják a céget és be is fejeződés még szülés előtt a felszámolási eljárás.

Ilyenkor lehet tenni valamit a gyed érdekében?

2012. máj. 24. 17:24
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Első babánál nem volt meg a 180 bérezett nap. Eddig max. gyedet kaptam, idén most kompenzációval 87 eft-ot. Párom veszi igénybe a két gyerek után a családi adókedvezményt.

br. bérem 220 e ft.

2012. máj. 25. 08:30
 12/16 anonim ***** válasza:

Szia:)

Alapesetben ugye kapnád a harmadikra a tgyást a szerződés szerinti béred alapján, maximálva, bruttó 130200-at. Aztán a gyedet, ugyanennyit.

A speciális a felszámolás, itt nézzük meg a legrosszabb, a legjobb és egy köztes variációt:)

Legjobb: novemberben még nem szűnt meg a cég, kéred a tgyást, minden ugyanúgy jár, ahogy alapesetben járna.

Legrosszabb variáció: június 1-el megszűnik a cég, és vele együtt a munkaviszonyod. Ez azt jelenti, hogy az álláskeresési támogatással bár tudsz sakkozni, de az ellátások (pontosabban a gyed) összege kevesebb lesz, mert maradsz gyeden decemberben lemondod, álláskeresésit kérsz, majd megigényeled a tgyást (ez 130200 marad). Viszont a gyedet ebben az esetben csak a minimálbér alapján fogják megállapítani, vagyis csak 65100 lesz a bruttó összege.

HA egy köztes időben szűnik meg, akkor az a legjobb, ha augusztusban történik.

Ekkor ugyanis azonnal el tudsz menni álláskeresésire, ami kitart november közepéig, és akkor kéred a tgyást. A maradék álláskeresésit a tgyás lejárta után kéred, a fennállása alatt igényled a gyedet, így a gyed is járni fog de itt is a minimálbér lesz az alapja.

Ha az álláskeresési összege viszont alacsonyabb, mint a gyedé, akkor ne kérd, csak mielőtt a tgyást kérnéd, hogy több pénzt kapj.

Mondjuk nem annyira gyors a felszámolás, ha egy éve kezdték, akkor még van belőle hátra valószínűleg.

Az [link] oldalon nézz rá a cégre, hátha berögzítették már a felszámolót, és hívd fel, kérdezz rá, hogy szerinte mi várható. A tapasztalataim szerint az átlag ideje a felszámolásnak másfél év, így lehet még szerencséd.

A legoptimálisabb, ha 28 nappal hamarabb megkezded a tgyást, és másnap szűnik meg a cég.

A lényeg, hogy mindenképpen van lépésed, és a gyesnél lényegesen többet fogsz kapni, de ha nincs szerencséd, akkor nagyjából 50 ezer lesz a gyeded (illetve az adókedvezménnyel 59)

2012. máj. 25. 09:41
 13/16 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon köszönöm a tájékoztatásodat.

Annyira jó, hogy te itt vagy és szakszerűen segítesz mindig!!!!!!!

Ezt találtam:

A felszámolás kezdete és befejezése

28/1.

A felszámolás kezdetének időpontja: 2011. augusztus 23.

A Gazdasági Kollégium ügyszáma: Fpk. 20-11-

A változás időpontja: 2011/08/23

Bejegyzés kelte: 2011/08/30 Közzétéve: 2011/09/15

Hatályos: 2011/08/23 ...

Ha tudnák a végét, akkor ugye itt lenne feltüntetve????

2012. máj. 25. 11:52
 14/16 A kérdező kommentje:
Igen, júniusban eladták, aki megvette az meg ezek szerint augusztusban kezdete el a felszámolását.
2012. máj. 25. 11:53
 15/16 anonim ***** válasza:

Én is nagyon nagyon hasonló helyzetben vagyok mint a kedves Kérdező!! Csak a dátumok vannak pár hónap eltérésben.

Szeretném megkérni azt a kedves válaszolót aki ilyen részletesen és pontosan leírja,hogy mi a teendő,mert nagyon el vagyok keseredve,nehogy csak gyest kapjak.

Szóval leírnám.

A 2.babával vagyok itthon gyeden ami 2013.03.23-án járna le.

Idén 2012.01.04-étől passzív jogon jár(max Gyeden vagyok).

Beszéltem a felszámoló céggel,azt mondták minimum 1év vagy kicsit több mire befejezik.Nekem most az a lényeg,hogy ne legyen felszámolva teljesen a cég ugye?

Ha mégis megtörténik,mondjak le a gyedről és menjek álláskeresésire?

A kistesót 2013.02.05-ére várjuk.

Van esély,hogy tgyást és gyedet is kapok?Mit kell pontosan és mikor igényeljek?

Nagyon szépen köszönöm előre is a választ!!

2012. jún. 8. 15:10
 16/16 anonim ***** válasza:

Az nem tudom számít-e,hogy az 1.babával 2009.06.19.óta vagyok itthon tgyás,majd gyeden.

2.baba a gyedbe született és a 3.baba is gyedbe fog,csak ugye ez már passzív...

KÖSZI!

2012. jún. 8. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!