Ha a baba születésénél nincs jogviszony, mert passzív gyed van, akkor van olyan kiskapu, mely alapján az anyuka tgyást, gyedet igényelhessen?
Tegyük fel, hogy 2 éven belül szül, az 1 baba születését követően.
Mondjuk épp felszámolják a céget és be is fejeződés még szülés előtt a felszámolási eljárás.
Ilyenkor lehet tenni valamit a gyed érdekében?
ha nincs jogviszony,akkor semmit sem tehetsz sajnos. maga a gyed nem számít annak.
de oep-től kérdzz azért rá
Esetleg azt tudjátok, hogy mennyi idő egy felszámolási eljárás?
még nem számolták fel, még alatta van a cég.
Épp egy éve kezdődött.
Egy nagy multicég, melyet a végén eladtak.
És ilyenkor mi a tgyás alapja?
max gyedet kapok jelenleg.
Kedves utolsó. Nemigazán értem, hogy hogy lett 345 napod, ha két éven belül született a 2. baba.
Hogy van ez?
Amikor terhes lettél a 2. babával, akkor már megtörtént a felszámolás vagy honnan a 345 nap?????
A lényeg, hogy a munkaviszony megszűnése utáni gyed idejét csak a tgyás esetében lehet a szükséges 365 napba beszámítani, a gyednél már nem.
Ha pl. születik az első 2010. augusztusban a második meg 2012 augusztusban, és mondjuk a munkaviszony megszűnik 2011. januárban, akkor az azt jelenti, hogy a szülést megelőző két éven belül a gyedhez csak 4 és fél hónapnyi biztosítotti idő van, míg a tgyáshoz 2 évnyi.
Ilyen esetben a gyed nem fog járni semmilyen kiskapu nincs erre.
Azonban ha a munkaviszony csak 2012. januárban szűnik meg, úgy a gyedhez szükséges 365nap is megvan, vagyis itt már szóba jöhet az álláskeresési, mint biztosítottság, és azzal járhat mind a tgyás, mind a gyed, csak több az utánajárás, és az ügyintézés.
Ha álláskeresésiről szülsz, akkor a tgyás összegét a minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani, azonban a tgyás alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás képező átlagkereset harmincad részét.
A gyed alapja pedig a minimálbér lesz, de csak akkor, ha ez nem több, mint az álláskeresési támogatás képező átlagkereset harmincad része.
Kedves Utolsó!
A te válaszodra vártam, te mindig annyira jól tudod a válaszokat!!!!!
Segítenél légyszíves?
3. baba
Első 2009. januárban született
második 2011. február végén
3. várhatóan 2012. december elején.
Azaz jelenleg a 2. babával vagyok itthon GYEDEN.
Már tavaly megkezdődött a felszámolás, 2011. június elején.
Nem tudok a felszámolás helyzetéről semmit.
Most mondjuk június eleje van. Bő 5 hónap van szülésig.
Tegyük fel, hogy mostantól bármikor értesíthetnek, hogy kész, vége a cégnek.
Na ebben az én esetemben mi fog történni?
nagyon köszönöm a válaszodat előre is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!