Az anya korábbi életmódja mekkora mértékben befolyásolja a (leendő) gyermeke szellemi képességeit?
Épp tegnap hallottam egyetemen nemzetközi szinten elismert előadótól, hogy kutatások igazolták: még a tinédzserek szellemi teljesítményén is kimutatható, hogy ha az édesanyjuk dohányzott, illetve rendszeresen fogyasztott alkoholt a terhességét megelőző hónapokban, illetve a terhesség alatt. Ezek tudományosan megalapozott kutatások, nem megfigyelésen alapulnak, hanem ideggyógyászati módszerekkel kiegészített oktatásügyi mérések, követéséses vizsgálatok.
De ugyanígy nézték az anya alultápláltságát a terhesség alatt - annak is van ilyen hatása, csak nem ilyen mértékben.
Biztos, hogy a legideálisabb az egészséges életmód a várandósság előtt és alatt is. Viszont én ezeket a kutatásokkal mindig kétkedve fogadom, ugyanis statisztikán alapul, másrészről egy bizonyos csoportot vizsgálnak. Szerintem ezek annyira pontatlan adatok és találgatások, ráadásul annyi összefüggés lehet még a tanulási nehézségek magyarázatára is, hogy ember nincs, aki megfejtené.
Az egészségügyi ajánlások meg nem túl sokat érnek, mivel évente adnak ki újabb és újabbakat. Egyszer káros a margarin, tej, máskor jó, egyszer káros a tojás, másik évben pont az a jó, ugyanígy a bor, sör, pálinka, kávé és a többi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!