Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért nem szokás mostanában...

Miért nem szokás mostanában hagyományos (normális) nevet adni a gyerekeknek?

Figyelt kérdés

2012. máj. 15. 07:51
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%
Én azt nem értem, miért szokás ezen kattogni. Mindig voltak népszerű és kevésbé népszerű nevek. Csak manapság talán gyorsabban változik, hogy mi számít divatosnak.
2012. máj. 15. 10:09
 12/31 anonim ***** válasza:
91%

Ja, teszem hozzá, a Zebulon például kicsit sem modern név, sőt, nagyon is régi.

Találnak ki új neveket, vesznek elő régieket, és vesznek át külföldieket is. Ez mindig is így volt, csak éppen az változik, hogy mi számít ritkának.

Manapság a Béla vagy az Erzsébet öregesnek számít, mert a mi korosztályunk főleg idős Bélákat és Erzsébeteket ismer.

Mire a mi gyerekeinknek születnek gyerekei, valószínűnek tartom, hogy nem sok Bélát és Erzsébetet fognak ismerni, és könnyen meglehet, hogy akkor ezeket kapja elő valaki, mert ritka lesz akkor. Gondolom a mi gyerekeink unokái meg a Larát és a Noelt fogják öregesnek tartani :)

2012. máj. 15. 10:14
 13/31 Sókristály ***** válasza:
100%

Olyan érdekes ez a névadás téma!

Szerintem ma is szokás hagyományos neveket adni. Csak nem mindig az eredeti formájukban, hanem az önállósult becézésüket használva, mint pl. a Zsóka. És vannak Katalinok, Máriák, Istvánok is. Előtérbe kerültek az ősmagyar nevek is, mint a Zselyke is. Ezzel kapcsolatban pont az az érdekes, hogy sokan éppen ezeket szólják le, mondván, hogy idegen a hangzásuk, és inkább az Erzsébetet, Józsefet gondolják magyar névnek, holott nem azok. És vannak a külföldről frissiben átvett nevek, amiknek még nem volt idejük magyarrá válni, mint pl. a Tamásnak.

Persze akadnak nagyon furcsa hangzású, vagy tartalmú nevek is, mint az Anakin, a Gandalf, a Frodó. Ki tudja, 100 év múlva eszébe jut-e bárkinek róluk a Gyűrűk ura, vagy a Csillagok háborúja?

Nekem kimondottan tetszik, hogy ennyire sokszínű lett a névadás, és hogy egy tablóképen nem 5 fiú és 5 lánynévvel találkozunk.

Azt kérdezed, Kedves Kérdező, hogy miért kapnak ilyen nevet a gyerekek manapság. Csak a saját okomat tudom leírni neked. Az én keresztnevemet rajtam kívül még 4 lány viselte általánosban. Szörnyen rühelltem, hogy emiatt mindenki a családnevemen szólított.

És még egy észrevétel. A név általában idomul a viselőjéhez. Sokszor olvasok olyan kommenteket, hogy ronda név, gyűlölni fog érte a gyereked, csúfolni fogják, stb.. Próbaképpen rákérdeztem a gyerekeim nevére, és hát elég durva kritikákat kaptam. Ehhez képest imádják a nevüket, ha bemutatkoznak, megdicsérik a nevüket, és sokan mondják, mennyire illik hozzájuk.

2012. máj. 15. 10:37
 14/31 anonim ***** válasza:
41%

Végre!! Végre vannak akiket szintén kiakasztanak ezek a különleges nevek... Engem konkrétan kiver a víz, a különleges nevektől és az indokoktől főleg... "Nem akarok tömegnevet adni!" Áhh kész vagyok ettől.

Én is fiatal vagyok 24 éves, de eszem ágában sincs divatból hülye nevet adni a gyerekemnek.

Ezzel pedig megválaszoltam a kérdést... Divatból csinálják.. Az én gyerekem nem a nevétől lesz különleges hanem a tulajdonságaitól... Vagy pont a neve miatt lesz különleges? Mire felnő nem sok "normális" nevű gyerek lesz :)

25hkm

2012. máj. 15. 10:46
 15/31 Sókristály ***** válasza:
100%

Amúgy mi a normális? Sok kérdést olvastam már itt nevekről. És a válaszokból ítélve nincs is normális név.

Ha ősmagyar, akkor nem normális, mert minek kell magyarkodni.

Ha régies, akkor nem normális, mert divatjamúlt.

Ha gyakori, akkor nem normális, mert minden 2. gyereket így hívnak.

Ha ritka, akkor nem normális, mert minek felvágni.

A külföldről frissen jött, esetleg tévében is hallani, akkor nem normális, mert "gettós".

Tényleg írja már meg valaki, hogy milyen egy normális név?!

2012. máj. 15. 11:40
 16/31 anonim ***** válasza:
92%
Azt hiszem Sókristálynak valóban jogos a kérdése és engem is érdekel. :) Amúgy nem te voltál, aki a kisfiát Uzornak szeretné hívni?
2012. máj. 15. 11:47
 17/31 Sókristály ***** válasza:
91%
Mármint én? Nem. Az enyém Kartal.
2012. máj. 15. 12:00
 18/31 anonim ***** válasza:
87%

én nem akarok belefolyni a vitába, mert nem cikizek senki sem, ha különleges nevet ad a gyerekének.

DE: nekem attól állna fel a hátamon a szőr, ha volt 4 Andrea nevű osztálytársnőm, és a lányomnak is ezt a nevet adnám. Nem unnád folyton ugyanazt a nevet hallani? Vagy mit adjunk? Erzsébet, amikor a faluban nem csupán minden második nő, de még a tehén is Bözsi volt. Vagy Beátát, amikor nekem személyesen 3 Bea osztálytársam is volt? Tündét, Orsolyát, mikor az én generációmban Dunát lehetett velük rekeszteni? Vagy Sándornak nevezzük, hogy ha elkiáltja magát valaki a családban, egyszerre 4-en kapják fel a fejüket? Nálunk a családban rengeteg a László például. Szeretem a nevet, de valahol fantáziátlanságra utal, ha a fiamat a 6. Lászlónak keresztelem.

A kisfiam Sebestyén. Van, aki szerint flancolós, ultramodern név. Szerintem ritka, de hagyományos. Hadd döntse el mindenki, hogy melyik csoportba akar tartozni.

2012. máj. 15. 12:16
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

ma 10:37!

Fogadjunk, h Andrea vagy:)

Én az vagyok, és minden osztályban legalább 3 Andrea volt, emiatt volt Andrea, Andi, Rea, rühelltem, valaki szólt, h Andi, és 3-an néztünk oda...

Például emiatt adtam ősi magyar nevet a fiamnak, igenis szempont volt, h ne legyen még 3 ugyanilyen nevű a csoportban, később az osztályban.

Amúgy semmi bajom a régi nevekkel, nagyon tetszik pl az a név, h Rozi, nem Rozálisa, hanem csak Rozi, de emellett nekem elfér a Zselyke is.

Amik nem tetszenek szintén a Dzsenifer, Fanni és társai.

2012. máj. 15. 13:39
 20/31 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem rengeteg szép név van a magyarban. És nekem tetszenek a régi nevek is, de pl. Bélát nem adtam volna a fiamnak, bár a páromat így hívják, de soha nem tetszett. Viszont Katalinnak nevezném a lányomat, de Jolánnak nem stb.

Mert NEKEM ezek a nevek tetszenek. Nekem nagyon tetszik a Fanni, meg a Lili (így és ez nem becézett alak), de fontos az, hogy a gyermekünket, ne csak édes kisgyerekként képzeljük el, hanem felnőttként. Tehát a mi névválasztásunkkor ez is fontos volt, így lett a lányunk Nikolett, és sem a bölcsiben, sem az oviban nem volt egy csoporttársának sem Nikolett a neve.

2012. máj. 15. 14:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!