Normális hogy egyetlen fél percet se tudok leülni amikor eszünk? 3 gyerekem van, ez hogy normális?
Mások hogy csinálják? Nincsen a családban gyerek főleg nem 3 egyszerre akik kicsik. Az oké hogy a csecsemőt részben etetni kell és ő nem tudja az igényeit rendezni (8 hónapos a legkisebb). De a 4 és 2 évesemtől egy fél perc nyugtom nincs. Nem tudok mihez viszonyítani mivel emlékeim szerint nálunk anyukám folyton felugrált, mindenkit kiszolgált, de az élet minden terén, nem csak evésnél. Nem vagyok biztos benne hogy az úgy jó és normális volt.
Leírnátok másnál ez hogy van? Vagy mondjak le róla hogy egy falatot is meg tudok enni nyugalomban? Gyakorlatilag hetek óta nem tudok olyan étkezést ahol én egy darab szendvicset akár be tudtam volna fejezni. Odakészítek mindent mégis ezerféle dolgot kérnek felváltva fél percenként és ordítás vagy nyafogás van ha nem teljesül azon nyomban.
A férjem szerint náluk csönd volt az asztalnál...ez létezik vagy ha igen hogyan? Vagy csak nagyobb gyerekeknél van így de már nem emlékszik rá pontosan?
A 4 éves már nem kicsi baba, ő tudna enni, inni egyedül, a két éves is kézzel-lábbal, hagyd őket, egyenek ahogy tudnak, aztán majd feltakarítasz. Viszont a 8 hósat etetni kell, vagy ő eszik, vagy te.
Nekem 3,5 és 2 éves a két fiú, tőlük lehet enni, a 3,5 évese megérti, hogy majd, vagy tölt magának teát. A 2 évesnek még felugrálok, de ő max vizet kér, azt oda lehet készíteni előre.
Nálunk az a baj hogy összevissza vannak az igényeik...egyik nap kenyeret héjastul eszik másik nap héj nélkül másképp hozzá se nyúlnak. Egyik nap kérnek zöldséget aztán mégse utálom ha össze van vágva meg van pucolva aztán dobhatom ki...vagy mint a konyhamalac ehetem fel a meghagyott dolgokat...inni s ebből isznak másnap inkább amabból. Persze csinálhatom hogy eszi nem eszi nem kap mást de akkor meg leszállnak és rohangálnak a lakásban, illetve akkor 20 perc múlva éhesen ordítanak. Vagy nem is vallják be hogy éhesek de mégis totál nyűgösek (ami később kiderül, csak az éhség miatt volt).És akkor 5en 5 alkalommal eszünk külön a nap folyamán.
Egyik jó evő gyakrabban éhes többet eszik, másik nem.. simán lehet hogy nem egyszerre éhesek.
Nálunk is hasonló. Kivéve, hogy én a napokban szülöm a harmadikat, így nálunk most a férjem "ugrál" evés közben.
Szerintem egyébként hamarosan fordul a dolog. Nálunk a nagyok 4,5 múlt és 2,5 múlt. A nagy már szívesen felkel és hoz ezt azt, ha olyanja van, már amit elér.
Sajnos egy háziasszonynak még akkor is fel kell pattognia, ha mondjuk nincsenek kis gyerekek, de vendégek vannak. Meg hát ebédnél fel kell tálalni a másodikat, összeszedni a leveses tányérokat, ilyesmi.
Mondjuk mi most néztünk ki egy zsúrkocsit, amit meg fogunk venni, szerintem az jó alternatíva, segítség ahhoz, hogy könnyebb legyen, meg oda lehessen készíteni azokat a dolgokat is, amik nem férnek oda rögtön az asztalra.
Engem egyébként maga az "ugrálás" közepesen zavar csak, ha kipihent vagyok, akkor szívesen csinálom, az sokkal jobban bosszant, ha nem viselkednek normálisan az asztalnál, vagy játszanak az étellel, vagy túl hangosak, ilyesmi.
Mégis azt gondolom, hogy a család fontos eseménye a közös étkezés, és nem akarok spártai szigort, az elég nekik az oviban, ahol nem lehet megmozdulni és nem szabad beszélni sem evés közben. Persze arra igyekszem megtanítani őket, hogy ne beszéljenek teli szájjal, de evés közben szoktuk elmesélni, hogy kivel mi van, mert ekkor vagyunk együtt, és szerintem ez jó.
Amúgy ha nagyon elegem van abból, amit írsz, akkor úgy oldom meg, hogy csak pár falatkát eszem mutatóba, és amikor a gyerekek elmentek ebéd után aludni, akkor eszem rendesen, vagy este amikor a kádban vannak.
Mondjuk most a harmadikkal nyilván új felállás lesz nálunk is, de amíg szopik, addig viszonylag egyszerű a képlet, ha csak magunk vagyunk, én bizony evés közben is szoptatok, ha úgy jön ki. Legalább is a második picivel már így volt, mert ő igény szerint szopizott, a nagynak meg megvolt a napirendje, amitől nem tértünk el.
Én is vékony vagyok, túlzottan is, de hát az anyaság fárasztó. :o)
Szerintem pár év, és lehet olyat játszani, hogy a nagyobbak lesznek a "pincérek".
És nekem sokat segít az is, amikor egy-egy hétvégén anyósoméknál eszünk. Ott szoktam jó ízűen befalatozni, épp ma voltunk, még pisilni is elvitte a sógornőm a pici lányomat, mert ugye erről még nem is esett szó, hogy leülünk, és valamelyiküknek tutira akkor kell... :D
Hát nálunk nincs segítség, rokonság se nagyszülők se. Gondolom ezért is sokalltam most be meg mondom ezért mert fogyok elfelé ( a kicsi még szopik is természetesen éjjel pótolja amire nappal "nem ér rá") és ma reggel álltam a mérlegre és tapasztaltam ezt a fogyás dolgot ami nem lenne baj ha nem ilyen őrült tempóban menne, lóg a bőröm, halál nyúzott vagyok, mindenki azt kérdi beteg vagyok e...
Na de az eredeti témához köszi ez a zsúrkocsi jó ötlet!!!
Sose tudom mikor teszek jót ha folyton kiszolgálom őket vagy ha keményen fogom a dolgokat és egy pisszenés sincs az asztalnál...nem beszélve erről hogy a legnagyobbam rossz evő egy ilyen "kellemes" hangulattól ő tuti még ennyit se enne mint most...116 cm és 15.5 kiló, ugyanannyi mint a 95 centis huga...
És barátok?
Olyat is lehet szervezni, hogy havonta egyszer ti esztek náluk és fordítva. Tényleg csodát tesz, ha néha csak ülsz, és Téged szolgálnak ki.
Vagy a férjeddel ezt nem lehet leboltolni, hogy váltjátok egymást?
Amúgy meg próbálj akkor az étkezések között enni. Pl. délutáni alvási idő biztosan van a kicsiknek. Vegyél valami desszertet csak magadnak (pl egy előre csomagolt somlói galuska), és amikor mindenki alszik, ülj le kényelmesen, és élvezd ki, hogy eszel. Ez is segíthet, mert valamit magadért tettél.
Nálunk is hasonló volt mikor a fiúk elkezdtek kanállal enni, vagyis én keztem el őket etetni ugye 4-5 hósan. Akkor alig múlt 2 éves a lányom, ő már szépen evett előtte villával, kanállal, de utána valahogy elfelejtette. :-) Őt is etetni kellett, és nem hagyhattam hogy ne egyen, mert amúgy is olyan kis picike. Most 3,5 éves a nagylány, 21 hósak az ikerfiúk, hát elmondhatom, hogy a fiúk jobban esznek egyedül mint a csajszi. Nem szebben közel se, de ők nem engedik magukat etetni, lányom meg folyamatosan azt akarja, pedig nagyon szépen eszik egyedül.
Csönd az asztalnál? Általában a lányom miatt nincs, vagy a végén, ha már nem éhesek a kicsik, akkor ők is zajonganak, ilyenkor mehetnek, már jól laktak.Én is odakészítek mindent, mégis van hogy tényleg fel kell ugrani valamiért, én megyek, egyrészt mert nagyrészt más nincs is velünk, ha apa mégis itthon van, akkor sem nagyon kel fel, csak ha olyanja van. Én ülök közelebb a konyházhoz amúgy. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!