Mennyi Gyedet kaphatok?
Ha visszamész szabira, az elvileg nem gond. Ha csak szabira. Jelenleg úgy van, hogy ha visszamész, de nem tudsz 180 napot dolgozni, akkor ugyanazt az ellátást kapod, mint ha vissza se mentél volna. Lehet, hogy ez a 180 nap most majd változik (nő szerintem 3605 napra...), erről nem tudok részleteket, de te úgysem 180 napot mennél vissza, annyi szabid biztos nincsen :-))
Csak felesleges visszamenned, mert nem kapsz több pénzt később, a szabi meg jól fog jönni majd a 2. gyerek után, mikor vissza kell menned. Ez csak akkor jó, ha most nagyon kell az a pénz, amit 1-2 hónap szabadságra kapnál. Mert ha igen, akkor menj vissza 1-2 hónap szabadságra.
A részmunkaidőről nem tudok biztosat, ezért arról nem írok semmit, ha tud valaki biztosat, akkor remélem, hogy segít és megírja neked.
Kedves Válaszolók!
Valamit nagyon-nagyon kevertek, bár hozzáteszem, ezen egy cseppet sem csodálkozom, amennyi sületlenség elhangzott már a médiában (is).
A régi és az új törvény szerint is a szülés előtti két évben kell meglennie a 180 (később 365) biztosítotti napnak, melynek az igénylés pillanatában élőnek kell lennie. Vagyis az senkit nem érdekel, hogy előtte mennyit dolgoztál: ha van 10 év munkaviszonyod összességében, de az igényléskor nem vagy biztosított, akkor ugyanúgy nem jár neked gyed, mint annak, aki egyébként egy napot nem dolgozott.
A jelenlegi szabályozás szerint akinek megvan a 180 napja, az maradhat két évig GYED-en (és egy évig gyesen). Az új szerint a minimum nap 365, de ez csak 365 nap GYED-re jogosít. Ahhoz, hogy két évig maradhass otthon GYED-en, ahhoz az igénylést megelőző két évben végig dolgozni kellett.
Teljesen fölösleges a két baba között visszamenni dolgozni, ugyanis csak akkor éri meg anyagilag, ha "jól állnak a csillagok":
1.) Az átlagos fizetésemeléssel meg kell, hogy emeljék a fizetésed. Mostanában a fizetésemelés sem mindennapi, hát még a mértéke.
2.) Ha megemelik a fizudat, akkor a következő naptári évben kell, hogy igényeld a GYED-et, ahhoz, hogy érjen is valamit az emelés. Hiszen mind a tgyás, mind a gyed összegét az előző naptári évben elért átlagjövedelem alapján számolják ki.
3.) Ha visszamész, de nincs meg a két gyerek között a 180 (365) nap vagy nem emelték meg érdemben a fizetésedet, akkor ugyanúgy a minimálbér kétszeresének a harmincadrésze (vagy a korábbi fizetésed) lesz az úgy GYED-ed alapja, mintha nem mennél vissza.
4.) Ahhoz, hogy a második babával is két évet maradhass otthon GYED-en, ahhoz vagy két évet kell dolgoznod, vagy az első GYED-ed lejártát követő két éven belül kell szülnöd. (Ezt kevesen tudják, bár én itt mindig leírom: ha a második babával nem lenne meg a két éves gyed-hez a két éves munkaviszonyod, de a második babát az első gyed alatt vagy megszűnését követő két éven belül igényled, akkor a második gyed ideje nem lehet rövidebb az első gyed idejénél.)
5.) A második babával így sem úgy sem tudsz otthon maradni a 3. évben gyes-en, mert ezt eltörölték és bár nagyon hangoztatja az ellenzék, hogy ők majd visszaállítják, én úgy vagyok vele, hogy hiszem, ha látom.
Utolsónak:
Köszi, elég jól érted ezek szerint!
Most akkor egy kérdés, hogy a saját példámból tanulhassak(meg akár más is).
2005. augusztustól dolgoztam, 2008 júliustól(akkor voltam 7 hónapos állapotos) mentem táppénzre, 2009. augusztus 26-án szültem. Aztán TGYÁS, most meg ugye GYED. Ha most újra babát várok(márpedig úgy néz ki!), és megszületik, ugyanúgy kapok 2 évig gyedet? És mennyit? Brutto bérem kb 100.000 volt, a táppénzem 70.000, a GYED-em 65-68.000 havonta.
Köszi előre is!!
Tegnapi 13:40-esnek!
Mivel az első gyed-be szülsz bele, így ugyanúgy két évig fog járni a másodikkal is a gyed, függetlenül attól, hogy vissza mész-e dolgozni vagy sem, csak már a 3. évi gyes-re nem leszel jogosult.
A második gyed-ed összege pedig ugyanannyi lesz, mint a mostani gyeded.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!