Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért alakult úgy hogy az...

Miért alakult úgy hogy az anyát / nagymamát szólítja gyermeked mamának?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 6. 18:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
50%
Csak a magyarban hivjak a nagymamat mamanak. Pedig a mama szo mindenhol anyat jelent, eredeti jelentese, lehet, hogy az emlo volt, de ebben nem vagyok biztos, utana kell nezni. Szoval, ezt a magyar szokast en nem ertem. Mivel, mi ket nyelven beszelunk a gyerekhez, igy en anya is es mama, mami is vagyok. Egy orszagban nem hallottam meg, hogy nagymamara hasznalnak az egyebken anyat jelento szot. Szoval, nalunk a nagymama, az nagymama, ahogy lennie is kell:)
2012. ápr. 7. 02:27
 12/16 anonim ***** válasza:
41%
Igen, a magyar nyelvben az anya az édesanya, a mama meg a nagymama. Ezen mit kellene érteni??? Nálunk így is van a családban, ahogy lennie kell. Nekem meg az a fura, ha az anyát mamának hívják, olyan "ámerikai-majmolás"....
2012. ápr. 7. 08:56
 13/16 anonim ***** válasza:
61%

Kedves utolso, akkor ezek szerint, Jozsef Attila, mikor a Mama cimu verset irta: 1. Amerika-majmolo volt, 2. nem ertette az anyanyelvet es nem tudta hasznalni. Okos vagy....

Miert lenne amerikai majmolas a mama, eszedbe nem jutott, hogy ez hagyomany kerdese is lehet? Mert bizony, magyarul is jelent anyat! Vagy, hogy vannak vegyes hazassagok, tehat az egyik fel kulfoldi, es nas nyelveken az anya szinten mama. Vagy, aki kulfoldi, ne apolja a hagyomanyait, ne tanitson a gyermekenek meg egy nyelvet?:)

2012. ápr. 7. 09:28
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Én felnőttként hallottam először, hogy valaki a nagymamát hívja mamának... Nem tudom, nyelvjárási-e, nálunk Miskolcon nem mondják a nagyira, hogy mama.
2012. ápr. 7. 09:54
 15/16 anonim ***** válasza:
48%
Ja igen xD Az 1-2-3 éves kisgyereknek biztos az a célja, hogy majmolja Amerikát! :))
2012. ápr. 7. 12:32
 16/16 anonim ***** válasza:

Egy ilyen kérdésnél is képesek vagytok egymást letámadni. Itt csak az a gáz, hogy nem tudjátok elfogadni, ha másik másképp csinálja, másképp mondja.

Nincs olyan, hogy így vagy úgy KELL használni a mama, anya szót...annyi van, hogy mindenki úgy használja, ahogy a családjában az szokás. Komolyan miért fáj, ha valaki másképp használja és miért hiszi bárki is, hogy csak az ő felfogása lehet helyes? Fogadjuk már el, hogy mások vagyunk, másképp élünk, másképp nevelünk, másképp fogalmazunk. Ettől senki nem lesz kevesebb, de több sem!

2012. ápr. 10. 13:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.