Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért alakult úgy hogy az...

Miért alakult úgy hogy az anyát / nagymamát szólítja gyermeked mamának?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 6. 18:33
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Nálunk csak a nagymamát szólítják mamának. Németországban mama az anyuka,a nagymama oma.
2012. ápr. 6. 18:41
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Engem anyának szólít, a nagymamáját maminak. Anyukám kérte, hogy ő mami legyen, erről gondolta azt, hogy a legkevésbé öregíti :) Mondjuk megértem, 50 éves most, kinéz kb 40-nek (de olyan fiatalos negyvennek), fura lenne, ha nagyinak szólítaná az unokája :)
2012. ápr. 6. 18:55
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a mama az az anyukát jelenti, a nagymama az nagymama. Nem is szeretem, ha a nagymamát mamának hívják.
2012. ápr. 6. 19:03
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk az én szüleimet szólítja az egész család Papának és Mamának. Eleinte csak mi, a gyerekeik szólítottuk őket így, viszont az első unoka születésénél ők a 40-es elején voltak még csak (anyum is 21 volt, mikor először szült és a nővérem is fiatalon vállalt gyereket), öcsém is akkor született, mikor az unokahúgom. Így az unokák is Papa-Mamát használják rájuk.

Engem a lányom hol Maminak, hogy Anyának szólít.

Én amúgy szerettem volna, ha minket hív Mamának és Papának, mert számomra ez a szülők megnevezése, de mivel mindenki más a szüleimet hívja így, elég nagy kavarodás lett volna belőle.

A másik nagyszülőket Nagyinak és NagyPapinak hívja, azon az oldalon ő az első unoka. :)

2012. ápr. 6. 19:13
 5/16 anonim ***** válasza:
Én az anyukámat szólítom mamának. Nagyszüleim nincsenek/nem ismerem őket így ez nem kavar be. Nem tudom miért alakult így, mert a testvéreim mint anyunak szólítják, én viszont képtelen lennék azt mondani, hogy anya.
2012. ápr. 6. 19:21
 6/16 anonim ***** válasza:

Én el nem tudnám viselni, ha lemamázna a lányom. :)

No persze ízlések és pofonok.

Nálunk a nagymama a Mama, az anyuka az Anya, mindig is így volt, már régóta, ezt szoktuk meg gyerekként is és most lányommal is ezt a 'hagyományt' folytatjuk.

2012. ápr. 6. 21:16
 7/16 anonim ***** válasza:

Nálunk a nagymama az Nagymama vagy Mama.

Az anya pedig vagy Anya vagy Anyu.

Így alakult, mindig így volt nálunk, nekem maga a mama vagy mami szó nem illik az anyukára, de pár gyerektől hallottam már így is, úgyhogy ha valaki azt szokja meg, akkor meg az a természetes neki. Úgyhogy ez gondolom szokás kérdése is.

2012. ápr. 6. 21:22
 8/16 anonim ***** válasza:
Nálunk a férjemmel mindkettőnk családjában az a szokás, hogy a szülők a papa/mama, a nagyszülők pedig a nagypapa/nagymama, így nekünk az volt a természetes, hogy ezt visszük tovább. Kicsit viszont már bánom, mert a kétévesem a nagyszülőket is és minket is papának és mamának szólít (nem igazán beszél még), ráadásul az ismerősök között is zavart kelt ez a helyzet, a környéken mindenhol az apa/anya a szülők, mama/papa pedig a nagyszülők.
2012. ápr. 6. 22:09
 9/16 anonim ***** válasza:

Az egész rokonságban, közeli ismerősi körben a nagymamákat Mamának vagy Nagyinak, az anyákat Anyának vagy Anyunak szólítják. Nálunk ez így megszokott, így elfogadott.

Emlékszem, egyszer telefonon hívott bennünket anyukám unokaöccse. Én vettem fel és kérte a mamát a telefonhoz. Mondtam, hogy nem itt lakik, nem velünk él. (Persze hogy a nagymamámra gondoltam!) Nagy nehézségek árán kölcsönösen felfogtuk, hogy mire vagyis kire gondol a másik. :)

2012. ápr. 6. 22:49
 10/16 anonim ***** válasza:

Érdekes... :)

Mi pl. (tesóim és én) mindig nagymamának szólítottuk a nagymamákat. Nem volt se nagyizás, se mamázás, mamizás.

A kislányom pedig mamázza a nagyszülőket.

Én kezdetben nyanya voltam, most már anya vagyok.

Az elején néha elhangzott a gyerek szájából a "mammamma", de biztos hosszú volt neki. :)

(A szomszéd gyerekek pl. az egyik nagymamájukat mamának, a másikat maminak hívják. Utóbbi a számukra kedvesebb).

2012. ápr. 6. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!