Ne haragúdjatok, nem provokatívnak és bántónak szánom a kérdésemet, de mi mostanában ez az "adjunk minél különlegesebb és furább nevet a gyerekünknek" divat?!
Vagy csak ez az oldal van tele hülye név mániás anyukákkal? Annyi szép fiú és lány név is van. Miért van mindenki megőrülve a furábbnál furább nevekért?
Szerintem baromi nevetséges amikor megkérdezik a szomszédok nagypapit/dédipapit, ő meg csak fél perces gondolkodás után tudja megmondani az unokája nevét...
Sejla, Sejke, Nola, Lola, Lora, Lara?!
Ma a baj a Nórával, Laurával, Lilivel, Julcsival, Zsófival? És akkor a fiúkról ne is beszéljünk...
Tényleg nem bántásból írtam ki a kérdést, ezért nem is használtam a "szánalmas" vagy "megbotránkoztató" jelzőket, csupán érdekesnek találtam, hogy már a többedik ilyen kérdéssel találkoztam. Írtam anyukák válaszokat, hogy nekik milyen név tetszik, erre a kérdező végül írt egy olyat, amit még nem is hallottam.
A jelentéssel bíró nevekkel nincs bajom, ezt nem is írtam. Nekem pl nagyon tetszik a Barna név.
Amikor meg valamelyik szülő külföldi, az meg főleg normális és alap, hogy olyan nevet keresnek, ami mindkét nyelven elfogadható és nem túl idegen hangzású. Így van nekem is Filip, Samu, Meisza, Marek stb ismerősöm.
Nekem is az a véleményem, hogy addig nincs baj, amíg olyan nevet kap a gyerek, ami „létezik”, vagyis nem mondjuk egy amcsi filmsorozatból szedték, vagy kitalálták, és engedélyeztették. (Minap olvastam egy vicces írást, amiben az amerikai mintára, mindenféle égi-földi jelengségről adott a neveket figurázzák ki, és leírják, milyen macsó lehet pl. egy Vulkán nevű gyermek.)
Én is csak kíváncsiságból kérdem, furcsának találod-a mondjuk a Pongrác vagy Szervác neveket is? Mert ezek „létező” nevek, hiába hangzanak furán.
Ahogy például az Alajos vagy a Mór is extravagánsnak csengő ma, pedig volt kor, amikor teljesen normálisak voltak.
Én azért adtam a lányomnak különleges nevet (valószínűnek tartom, hogy Te inkább hülyének neveznéd), mert ez tetszett. Már kamaszkoromban elhatároztam, hogy az én kislányomnak mi lesz a neve, és az is lett minden családi tiltakozás ellenére.
A rosszindulatú megjegyzésekkel nem foglalkozom, mert számomra érthetetlen és szánalmas is egyben, hogy felnőtt, értelmesnek mondott emberek azzal foglalkoznak, hogy csúfoljanak egy gyermeket a neve miatt.
És még valami: igaz többször előfordult, hogy elsőre el kellett párszor ismételni, de utána mindig, mindenhol meg tudták jegyezni a lányom nevét.
És egy visszakérdés: hülye, névmániás anyukák vagy hülyenév mániás anyukák?
Nekem nem tetszenek a Julcsi, Zsófi, Laura stb stb nevek, ennyi az egész
Mikor még nem jöttek divatba ezek különleges nevek, már akkor eldöntöttem hogy milyen neveket fogok adni a gyerekemnek. Egyébként nem tudom hol éltek, de én szinte csak mások szerint furcsa, különleges nevű embereket ismerek.
Nola név egyébként nem unisex, Nola női, Nolan férfi név...
Am nekem se és tesóimnak sem hétköznapi nevünk van, és nem heccelésből vagy divatból.
Szóval nem mindenki divatból ad ilyen neveket, valakinek ez jön be. Nem vagyunk egyformák. És különleges nevek között is van különbség.
Azért ezeket a neveket soroltam fel, mert ezek jutottak hirtelen eszembe, nem reprezentatívnak szántam a listát.
Azzal, a hasonlattal meg, hogy a nagyszülőknek nehezen megy megjegyezni a különleges neveket, nem őket akartam lenézni, hanem egy valós esetet írtam le... Szomszédunknak el kellett gondolkodni az iker unokái nevein, pedig nem öreg, szenilis ember. Kb fél perc múlva én is elfelejtettem, mi is a gyerekek neve.
Nekem személy szerint tetszik a Pongrác név, és a Móron is eléggé elgondolkodtam. Ismerek fiatal Kevét, Dénest, Jánost, Koppányt, Martinát stb. Ezek a nevek szerepelnek a rendes kinyomtatott naptárban, tehát nem tartom őket "furának", inkább a gyakori vagy ritka jelzőt használnám rájuk.
A hol élek kérdésre a válaszom, Budapesten, Magyarországon. Talán ezért van az, hogy az ismerőseim nagy része magyar "naptári" névvel rendelkezik?
Álmatlan éjszakám nem lesz a miatt, hogy ki milyen nevet ad a gyerekének, csupán kiváncsi voltam a véleményekre, és persze, mindenki maga dönti el, nem is beleszólni akartam.
(azt meg nem igazán értem hogy jön ide az ügyintéző és a rossz névmemóriája... :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!