Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tgyás vagy Gyedet kaphatok...

Tgyás vagy Gyedet kaphatok második gyermek után?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most várom a második kisbabánkat,mégcsak most derült ki hogy terhes vagyok. A kislányom akivel jelenleg Gyeden vagyok 13 hónapos. Most akkor TGYÁS-t ugyanúgy igényelhetek a második gyereknél is szülés előtt 6 hónappal (ha jól tudom...) Vagy csak gyedet fogok kapni 1 gyerek után? Úgy kérném a segítségeteket, hogy megyek vissza dolgozni, most papíron sem.Tehát most gyedet kapok a maximális összeget, akkor mikor kell bejelentenem a második babát és mit kapok utána és ha lehet megközelítőleg megírnátok mennyit?Első gyerekem után a TGYÁS-om 100 vagy 105.000Ft volt.Nagyon nagyon köszönöm!!Szép napot nektek

2009. jún. 11. 13:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Szia! A 2. gyermek születése napjától jár a tgyás, a születés előtt 28 nappal lehet igényelni ha úgy szeretnéd. Kétféle ellátást nem igényelhetsz, tehát vagy gyed-et a nagyobbik után, vagy tgyás a kissebbik után, amit a 2008-as átlagjövedelmedből számolnak, egy kicsit kevesebb lesz mint amit először kaptál, hiszen a 2008-as átlagjövedelmed kevesebb mint a 2009-es (gondolom). Hú, remélem érthetően írtam....
2009. jún. 11. 13:13
 2/12 anonim ***** válasza:

Ja, és nem kell visszamenni dolgozni, még papíron se. Így is úgy is ugyannannyit kapnál, hiszen gondolom nem kapsz horribilis fizetésemelést ami megnyomhatná a 2009évi átlagbére összegét (a 2.gyerek utáni gyedet már abból számolják majd).

16 hetes + 18 hós

2009. jún. 11. 13:15
 3/12 A kérdező kommentje:

És ha a kicsi után kérem a TGYÁS-t fél évig utána a második gyerek után számolják a Gyedet? Tehát az a Gyed összeg akkor kevesebb lesz ugye?Lehet tudni mennyivel?

Vagy megtarthatom az első gyerek után járó gyedet 72500FT és ha megtartom akkor ezt kapom végig a második gyerek 2 éves koráig?Köszi nagyon!

2009. jún. 11. 13:25
 4/12 anonim ***** válasza:

szia, én most írok először,

ugyanúgy jár szüléstől tgyás és utána gyed, de akkor az első utáni gyedet szüléskor le kell mondani,

az első gyerek utáni ellátás nem lesz alapja ennek, az alapja a bruttó béred lesz maximum a min.bér kétszeresének 70 %a , ugye most 100.100-

annyi most a különbség hogy a bruttó tgyás is maximalizálva lesz bruttó 100.100. ban mivel nem dolgoztál a két gyerek között minimum 180 napot, kicsit több mint a gyed mert ebből valamit nem vonnak

2009. jún. 11. 13:41
 5/12 anonim ***** válasza:
Első vagyok, hú ez nagyon bonyolult, azt hittem hogy képben vagyok, de mégsem... tehát a második gyerekem után járó gyed alapja nem az igénylést megelőző év átlagkeresete lesz? Hanem azé az évé amikor még dolgoztam? Mert nem a bruttóból számolták az elsőét sem, hanem a megelőző év átlagkeresetéből (bruttó bér+ jutalmak+ teljesítménypótlék + bónusz ilyenek)!!!! Ez tuti, annak idején utánanéztünk a bérszámfejtővel és nem csak a bruttó bér számított hanem az egész éves jövedelem!
2009. jún. 11. 14:32
 6/12 anonim ***** válasza:

én írtam hogy most írok először, na most2.ra,

egyik ellátás nem képezi a másik ellátás alapját, és így az első utáni gyed nem lesz alapja a másodiknak, én is most várom a másodikat és utánajártam illetve könyvelő is vagyok, ha kell kérdezzetek

2009. jún. 11. 14:42
 7/12 anonim ***** válasza:
Értem! Akkor a 2. gyerek után is kb ugyannanyit kapok majd mint az első után (tgyás gyed)? bruttó 156000 et kerestem 2007ben, az első gyerekem 2007 novemberében született.
2009. jún. 11. 14:45
 8/12 A kérdező kommentje:
Ha könyvelő vagy megtennéd nekem szívességből hogy segítesz nagyjából kiszámolni mennyit is kaphatok második gyerek után? Csak körülbelül.Tehát 2 év munkaviszonyom megvan bruttó 250.000FT volt a bejelentett fizetésem, erre kaptam 100.000 körül a Tgyást, és most a Gyedem 72.500 FT. Akkor a második mit és mennyit kapok? Nagyon nagyon köszi végre képben leszek kicsit....._::):):)
2009. jún. 11. 14:49
 9/12 anonim ***** válasza:

sziasztok,

ha gyedbe szül bele az ember, vagy simán gyesbe, és mivel 143 fölött van a bruttótok,

akkor mindkettőtöknél:

a tgyás és gyed is bruttó 100 100,-

gyed nettó 72 ezer, adójóváírással 83 ezer kb, a tgyás kb 7 ezerrel több nettóban

minden jót

sziasztok

2009. jún. 11. 15:02
 10/12 anonim ***** válasza:
Köszi!
2009. jún. 11. 15:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!