Ez igaz a 2. gyerekvállalással kapcsolatban?
Figyelt kérdés
Van egy 17 hónapos kislányom,augusztusban tölti be a 2 éves kort.Tehát lejár a GYED ellátásom.A GYES-ből + a párom fizujából nem tudnánk megélni normálisan,ezért vissza kell mennem dolgozni.Anyám viszont kitalálta,hogy úgyis szeretnénk majd egy kis tesót,akkor miért nem vállaljuk be most.El is gondolkodtunk a dolgon,de tegnap találkoztam egy ismerősömmel,aki azt mondta,hogy ha így vállaljuk és nincs a kettő gyerkőc között 1 év munka akkor csak GYES-t kapok a 2.után.Munkaviszonyom van,ápolónő vagyok a kórház fenntartja a helyemet.Ez valóban igaz?Vagy hogy működik ez az egész?Segítsetek légyszíves!2012. jan. 31. 14:21
21/24 anonim válasza:
Szia! Az én lányom is augusztusban tölti a 2 évet, és mi is a kistesón gondolkodunk! De mivel nekem a bruttóm nagyon alacsony volt, nem szeretnénk megint 2 évet ilyen kevés pénzből átélni. Úgyhogy ha jön a baba, akkor visszamegyek 180 napra, magasabb bruttóval, és akkor majd az után kapom majd a magasabb Gyedet. Legalábbis remélem, jól tudom?!
22/24 anonim válasza:
Szia, rád nagyjából ugyanaz igaz, mint a kérdezőre.
Mivel 2012-ben 9 hónapot leszel gyeden, így ha 2013 július közepéig megszületik, akkor azért lesz az előző ellátás alapja a gyed alapja, mert nagyobbrészt gyeden voltál. Viszont ha táppénzre mégy, akkor is ugyanez lesz a helyzet, vagyis összességében az a lényeg, hogy 2013-ban nagyobbrészt táppénzen legyél, akkor nem számít, mikor születik meg.
Pl. ha összehozzátok egy év múlva, akkor 2013 szeptember-október környékén születik, te márciusig gyesen vagy, majd táppénzen, akkor az alapja a gyednek azért lesz az a jövedelem amiből az utolsó ellátást számolták, mert táppénzen voltál nagyobbrészt az igénylést megelőző évben:)
23/24 anonim válasza:
Utolsó: igen, jól tudod, ha 180 bérezett napod van, akkor az azalatt kapott jövedelem lesz az ellátás alapja.
24/24 anonim válasza:
Ha lejár a Gyed-ed vedd ki a felhalmozódott szabadságaidat, amit a munkáltató köteles kiadni, és utána menj táppénzre szülésig. Így a szabadságaid átlaga lesz a következő Gyed-ed alapja. Valamivel kevesebb lenne,mint az első gyerek után, pláne, hogy most még változtattak is a maximumon, de még sem csak Gyes, ami 25.000 Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!