Ez igaz a 2. gyerekvállalással kapcsolatban?
ó, köszi szépen a gyors választ! (és hogy belekérdeztem a kérdező kérdésébe!)
KÖszi mégegyszer!
Én úgy tudom, hogy a 2. babára is ugyanúgy kapsz GYED-et és TGYAS-t is, ha volt előtte munkaviszonyod, mint az első babával.
Az összeget nem tudom, hogy valamennyivel kevesebb-e, vagy megegyező-e, mint az első babánál.
Gondolj bele, sokan úgy vállalják a 2. babát, hogy az elsővel gyeden vagy gyesen vannak, ha nem így lenne, akkor mindenki visszamenne az első után dolgozni.
13-as vagyok! Bocsánat kedves kérdező, hogy belekérdezek a kérdésedbe.
Azt szeretném kérdezni, hogy én februártól GYES-en leszek a lányommal és tervezzük a második babát (lehet már kismama vagyok), GYES-ről el lehet menni táppénzre vagy ez így már nem lehetséges?!
- Én "új" válaszoló vagyok most itt. Szerintem elmehetsz.
Van egy 28 hónapos fiam, már szeretnénk testvért. Jelenleg GYES-en vagyok vele, de amint terhes leszek, kiíratom magam táppénzre. Aztán ha megszületik a testvér, TGYÁS, majd GYED. Viszont ezeknek az összege már kevesebb lesz, mint az első gyermeknél.
Köszi, gondoltam, hogy kevesebb lesz. :-( Remélem ebben a hónapban sikerült a kis tesó, mert több hónapja várunk már rá.
De ha a munkahely nem egyezik bele, akkor nem tudok mit tenni, vagy a táppénzt nem ők fizetik már?
Szia, látom kaptál jó és rossz választ egyaránt:)
A lényeg, hogy ha él a munkaviszonyod, akkor újra járni fog a tgyás, majd a gyed.
Az, hogy gyes, vagy gyed alatt szülsz, az csak az összegét érintheti.
Mivel augusztusig gyeden vagy, így a kistesónak elég 2013. július közepéig megszületni (vagy legkésőbb addig megkezdeni a tgyást), hogy 2012 év legyen a gyed alapod.
Ha így van, akkor mivel azért nem volt 180 bérezett napod, mert nagyobbrészt gyeden voltál, az a jövedelem lesz az alapja, amiből az utoljára kapott ellátást számolták.
Ugyanez a helyzet akkor is, ha miután teherbe estél, elmégy táppénzre.
A tgyásod legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, de ha ennél kevesebb a tényleges jövedelem, akkor az lesz az alapja.
Szóval még van időtök bőven összehozni a kistesót:)
Kedves utolsó válaszoló! Kérhetnék én is segítséget?
idén szeptemberben lesz 2 éves a kislányom, ő előző gyedbe érkezkett (első gyermekem 2008.11.14, második 2010.09.15). 6 éves folyamatos munkaviszony, bérem bruttó 138 ezer (gyedem bruttó 96600). A harmadik babát úgy szeretnénk, hogy a kislányom 2,5-3 éves kora között, tehát a gyes vége felé szülessen. ha összejön szeptemberig akkor táppénzre megyek, ha nem akkor előbb gyes, majd táppénz. Én így a harmadikkal mit fogok kapni, mennyit? Tgyás, gyed alapja mi lesz? Köszi szépen!!!
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát!Sokat segítettetek!Akkor azt hiszem mégis tovább gondolkodunk a tesón,hogy bevállaljuk-e. :-)
További szép estét mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!