Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Elvesztettem a fonalat az új...

Elvesztettem a fonalat az új törvénnyel kapcsolatban, mit is jelent tulajdonképpen?

Figyelt kérdés

Eddig úgy volt, hogy a TGYÁS a szülést követő max. 24 hétig, a GYED az ezt követő, a baba max. 2 éves koráig, a GYES pedig a 2 és 3 év közötti időszakra jár.

Most pedig azt mondják, a GYES lerövidül 2 évre? A TGYÁS+GYED pedig ugyanúgy 2 évig jár, mint eddig?

2009. máj. 29. 18:30
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem azt jelenti. Hanem azt, hogy a TGYES+ GYED 1 évig, a GYES pedig a baba 2 éves koráig járhat.
2009. máj. 29. 18:35
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha van 365 nap munkaviszonyod, jár a 2 év gyed, ha nincs, a gyermek 2 éves koráig gyest kapsz. 2 év után semmi. Meló, ha lesz hova beíratni a picit és ha lesz hova visszamenni dolgozni.
2009. máj. 29. 18:36
 3/6 A kérdező kommentje:
Azért zavarodtam össze, mert tök mást olvastam. Vagyis hogy a TGYÁS+GYED most az anya biztosításban töltött jogviszonyának megfelelő időtartamig, de max. a baba 2 éves koráig jár. A GYES pedig 3 helyett 2 évig jár majd. Csak össze-vissza keverik az újságok szerintem a fogalmakat...
2009. máj. 29. 18:37
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen.Ha 2 évig igénybe veszed a TGYÁST+GYED-et,akkor már nem maradhatsz otthon még 1 év GYES-re.A GYES nem csak 2 és 3 éves kor között jár,ha vki nem jogosult GYED-re,attól még GYES-t kap(a baba fél éves korától,amikor is a TGYÁS lejárna),mert az alanyi jogon jár.De mostantól ők is csak a gyerek 2 éves koráig kaphatják,tovább nem.Ha a gyerek 1 éves korától szeretnél dolgozni(mert pl.szükséged van a pénzre)akkor 1 éves koráig GYED-en vagy,aztán még 1 évig GYES-t igényelsz,mert az mellett dolgozhatsz.

Tehát a GYES,és a GYED is 2 évig igényelhető,de választanod kell,h mit meddig szeretnél.Pl.TGYÁS+GYED vagy TGYÁS+GYED+GYES vagy GYES.

2009. máj. 29. 18:40
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, most már minden világos. :-)
2009. máj. 29. 18:48
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
De ha most vagy terhes,vagy május 1-ig szülsz,akkor a régi törvények szerint kapsz mindent.
2009. máj. 29. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!