Igaz az hogyha visszamegyek dolgozni a gyerek ket eves koraban nem rughatnak ki amif be nem tolti a harmadik eletevet (ugyanabba a munkakorbe mennek vissza es kerem a gyest is)?
Bocsi, de úgy gondolom mindenkire ráfér egy kis jogszabály értelmezés. Az új Mt 65§ (3)bekezdése:
A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
.
.
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
.
.
tartama alatt.
Csak egy kérdés... Ha visszamész dolgozni, akkor fizetés nélküli szabadságon vagy??!! Nem azt mondja, hogy a gyerek 3 éves koráig nem szüntethető meg a munkaviszony, hanem azt, hogy a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt.
Én is GYED-en vagyok és már előre félek, mert 2 másik GYED-es anyukának (munkatársaim) már megküldték az elbocsátó szép üzenetet, hogy megszüntették a státuszukat (közigazgatásban) ergo nem lesz hova visszamenniük dolgozni a "fizetés nélküli szabadság" lejárta után. Nyáron újra leépítés, akkor én következem...
Hát ennyit arról, hogy nem lehet felmondani.
Kedves harmadik, ha már törvényértelmezésről beszélsz, nem ártana, ha jól csinálnád. Ha törvényszöveget másolsz, akkor tedd teljes terjedelmében, mert így csak pont a lénye maradt le:
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - A FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG IGÉNYBEVÉTELE NÉLKÜL IS - a gyermek hároméves koráig terjedő.
Ha már értelmezés, akkor ez azt jelenti, hogy a védelem a fizetés nélküli szabi igénybevételétől is független, egyetlen feltétel, hogy a gyerek ne legyen 3 éves.
Nem kell pánikot kelteni azonnal, inkább szélesebbkörűen tájékozódni.
A felmondást hiába közlik bárkivel, nem kezdődhet meg a felmondási idő amíg le nem telt a védelem, vagyis a gyerek 3 éves koránál hamarabb nem szűnhet meg a munkaviszony.
Az meg, hogy hamarabb szólnak a felmondásról JÓ. Korábban csak akkor szólhattak, ha a gyerek betöltötte a 3-at, anyuka meg kapkodhatott - most bőven van idő új állást keresni.
Összegezve: ha visszamégy dolgozni, akkor sem szűnhet meg a munkaviszonyod rendes felmondással a gyereked 3 éves koráig.
AZt megmondhatják, hogy ha betöltötte, akkor viszlát, de addig dolgozhatsz, és kereshetsz másik munkát egyszerre.
Kedves Negyedik!
Igazad van, és elnézést valóban nem volt teljeskörű a tv.szöveg és valóban félrevezető volt. A terhességgel az agyam fele is elveszett :(
De az tény, hogy ha (és ez a közigazgatásban van és sajna érintve vagyok) megszűnt a helyed, mert aktív dolgozó helyett a kismama státuszát szüntették meg NINCS hova visszamenni, mert nincs meg a helye. Ha a magasságos kormányhivatal 5 helyet engedélyezett a hatodik már létszám fölötti. Természetesen a jogviszony megszüntetéséről akkor "gondoskodnak" ha a fizetés nélküli szabi lejárt. Marad a 2 hónap felmondási idő ami alatt munkát kereshetsz.
Még egyszer bocsi, tényleg nem pánikkeltés akart lenni, csak egy kicsit el vagyok keseredve, mert ha esetleg vissza akarnék menni a törpe két éves kora után nem lesz meg a helyem. És én balga módon csak a GYED idejére kértem a fiz.nélküli szabit. Persze kérhetem még egy évre amíg állományban vagyok, de a GYES az éhenhaláshoz is kevés. Így a nagymama megy GYES-re anyuka meg ezerrel munkát keres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!