Mégis hogyan oldjátok meg, ha nehéz helyzetbe kerültök?
A kultúrán fogtam először-semmi újság, mozi, színház.
Majd a ruhán-kevesebb darab, turkáló...stb.
Később a fodrászhoz menés is ritkult, majd a kaján...ott nehéz, de lehet.
:)
Hát én lehet,hogy le leszek pontozva, de félreteszünk. A lehető legtöbbet, amit tudunk.
Pont azért,hogy ha valamelyikünk elveszíti az állását, akkor egy darabig ki tudjuk húzni!
Meg nekünk a gyerek vállalásnál a jónak mondható anyagi körülmény az volt,hogy kitisztáztuk előtte a hitelünket. Több milliós hitelt nem is vettünk volna fel, de gyereket én speciel nem mertem volna rá vállalni sem.
Spórolni egyébként ha kellene, elsősorban magamon spórolnék. Nem lenne mozi, étterem, kávézgatás stb.
Ezután jönnének a háztartásbeli dolgok. Áram, telefonszámla stb.
Utolsó előtti vagyok.
Nekünk 800.000.Ft volt félretéve. Azóta már 400.000. Minuszban vagyunk. Nem tart sokáig a félretett pénz ha 0 ft a bevétel, a számlák meg jönnek. Hitel nélkül meg nem lenne kb. semmink 30 meg 35 évesen. ÍGy legalább van lakásunk meg autónk ami szerintem nem luxus egyik sem.
Szerencsére mi is úgy vágtunk bele a babázásba, hogy volt/van félretett pénzünk. De én előre gondolkozom :)
Van konyhakertünk, sok mindent meg lehet termelni. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot: nálunk van szelektíves házhozjáró szemétgyűjtés, van komposztálóm, így a kukadíjon is tudok spórolni. Átlag évente átnézem a szolgáltatók ajánlatait. Amikor Pesten laktunk, ezzel több ezer forintokat tudtam spórolni, most vidéken lakunk itt nem nagyon van választék :)
Váratlan eü. kiadás: évek óta gyűlik EP-n a pénz, havonta akkor is rakunk félre rá, ha nem betegek a gyerekek (állami támogatás is van rajta).
Kaján és életvitelen rengeteget lehet spórolni. Akciós nagybevásárlások (a 149 Ft-os liszt nem kér enni kamrában), nem vesszük a könyveket, hanem könyvtárba járunk. Heti menütervezés, bevásárlólistás vásárlás. Egyes vegyszerek elhagyása: pl. öblítő helyett ecet + illóolaj. Egy hete már mosódióval és oxigénes folteltávolítóval mosok, még csak próbaképp, ha beválik, sokat meg fogok spórolni a mosáson. Utána a hamulúg-ot akarom kipróbálni. Ha csak a felmosáson tudok rajta spórolni, már megéri.
Szintén mostanában kezdtem magokat csíráztatni. Olcsó, jó, finom, vitaminban gazdag.
Extra kiadás, de nem tudok lemondani róla: az az ásványvíz, nagyon szörpösök vagyunk, de szörpöt én magam is főzök be (vannak gyümölcsfáink).
Ajándékozások: főleg magam gyártom őket (nagy a család, minden hónapban van valakinek valamilye).
Én ezeken spórolok.
Én most járok ebben a cipőben! A férjem febr. 1-től munkanélküli lesz, én gyeden az 1 évessel és van még mellette egy 3,5 éves! Hát nem veszítjük el az optimizmusunkat, attól, hogy egymást piszkáljuk megállás nélkül senkinek nem lesz jobb, így mindent megbeszélünk, és teljesen nyugodt légkörben élünk.
Mi annó, úgy vágtunk bele a gyerekvállalásba, hogy házunk volt, igaz hitellel, de röhögve fizettük, és megtakarításunk is volt bőven. Volt céges autó, saját autó, félévente prémium, amit tudtunk félre tettünk. Mikor beütött a válság, a férjem cége egyre lejjebb süllyedt, elvettek mindent,a végén mi tankoltuk a céges kocsit, mi fizettük a céges telefonszámlát, máshova nem tudott menni, mert nem volt meló (építőipar, ami még most is haldoklik), végül csődbe ment a cég.
A megatakarítás szépen elfogyott, a röhögve fizetett hitelünk több, mint a duplája (lehet itt mondani, hogy de hát aláírtuk a kockázatot, de hát ekkora ingadozásra senki nem számított, mielőtt hitelt vettünk fel, több pénzügyi tanácsadóval is beszéltünk, biztosa aratunk menni, hát benéztük), a fizetésem évek óta befagyasztva, gyedem csökkent, nem sorolom.
Most az a szerencsénk, hogy legalább a végkielégítést kifizették, abból elleszünk 3 hónapig, meg még van 1-2 havi pénzünk amihez tudunk nyúlni, addig meg csak lesz valami meló, bár most semmi a láthatáron, még csak annyit sem írnak vissza a beadott önéletrajzra, hogy köszönjük, november óta kb 50 helyre küldte, egy darab visszajelzés sem érkezett!
Most úgy spórolunk, hogy csak kaját veszünk. Gyerekeknek most nem kell semmi, ruha cipő van tavaszig, úgyhogy másra nem költünk. Eddig sem éltünk nagy lábon, de minden hónapban kihúztuk, most kicsit még összébb húzzuk a nadrágszíjat! nekem nem esik nehezemre, tinikoromban volt, hogy egy fizetésből éltünk, és mégis itt vagyok!
Fel a fejjel! Attól nem lesz, jobb, ha egész nap az orrodat lógatod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!