Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tudtátok, hogy idén január...

Tudtátok, hogy idén január 1-től mindkét szülőt külön-külön megilleti a gyermek (ek) után járó pótszabadság? A munkáltató miért nem szól?

Figyelt kérdés
Nekem kellett kinyomoznom, hogy már így van, és nem kell választani. A munkáltatók sem tudják vagy titkolják. A lényeg, hogy már nem kell választani, hogy melyik szülő veszi igénybe, hanem mindkettőnek jár pl. egy gyerek után két-két nap stb. Nektek szóltak?
2012. jan. 10. 17:04
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

8/10 vagyok

Ma szóltak, hogy mától érvényes, mivel ma jelent meg a Magyar Közlönyben, emiatt nem szóltak még a munkáltatók, mivel még nem volt érvényben, csak szó volt róla, hogy így lesz.

2012. jan. 11. 13:51
 12/15 A kérdező kommentje:
Január 1-től érvényes, a 2011. évi CXCI. törvénnyel módosították a jelenlegi Munka Törvénykönyvét, ez már december 29-én megjelent a Magyar Közlönyben. Értem, hogy a munkáltatóknál sok a dolga a munkaügyiseknek (HR-es, vagy akárminek hívják), de legalább ne kötözködnének. A férjem ma kb. 4-szer járt a munkahelyén az irodában, az orruk alá tette a kinyomtatott hatályos törvényt, és még mindig szórakoznak, hogy nem tudják értelmezni, és szerintük nem úgy van stb.
2012. jan. 11. 22:05
 13/15 anonim ***** válasza:
Segítsetek! Nem tudom értelmezni... Akkor egy gyerek után az eddigi 2 nap helyett már 4 nap jár, tehát 2 apának, 2 anyának? És 2 gyerek után 4 helyett összesen 8 nap jár??
2012. jan. 13. 00:59
 14/15 anonim ***** válasza:
Igen, és 3 gyerektől 7 apának és 7 anyának :)
2012. jan. 13. 09:51
 15/15 anonim válasza:

Üdv!

Remélem hasznos infót tudok adni.

A Kormány által kiadott könyvecske címe:

Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról

(már 2012-es kiadás)

63. oldal

A GYERMEK UTÁN JÁRÓ PÓTSZABADSÁG

Jár-e pótszabadság a gyermek után?

Igen, a gyermek születésének évétől, annak az évnek a végéig, amikor a gyermek a 16. életévét betölti, a következők szerint:

- egy gyermek után kettő,

- két gyermek után négy,

- kettőnél több gyermek után összesen hét nap pótszabadság illeti meg a szülőt.

Melyik szülő veheti igénybe a gyermek(ek) után járó pótszabadságot?

A gyermek után járó pótszabadság mindkét szülőt megilleti, pl. egy gyermek nevelése esetén mindkét szülő 2-2 nap pótszabadságra jogosult.

online olvasható:

www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium

www.csaladitudakozo.hu

[link]

kapcsolódó törvények:

1992. évi XXII. tv. 132.§ (2).

2011.évi CCXI.tv 20. §

2011. évi CXCI. Törvény 60.§

2012. jan. 18. 07:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!