Férjem magyar, én szlovák állampolgár vagyok. Magyarországon élünk. Kaphat-e a születendő gyermekünk automatikusan magyar állampolgárságot?
Van egy ismerősöm. Van egy lánya és két fia. A lányt Magyarországon szülte, és a szlovákok NEM adtak neki állampolgárságot, holott egyébként Szlovákiában élnek. Azután a két fiát Szlovákiában szülte ebből okulva. Így a fiúk szlovák állampolgárok lettek, majd pedig kérvényezték, hogy az anya után magyar állampolgárok is lehessenek, amit azonnal meg is adtak.
Megoldás: csakis ha Szlovákiában szülsz lesznek szlovák állampolgárok is a gyermekeid. Egyéb esetben nem.
Pont mikor ez a kérdés született, akkor született a lányom is MO területén, apja és anyja szlovák állampolgárok vagyunk.
Magyar anyakönyvben az állampolgárság: ismeretlen.
A férjem 3 nap alatt intézett mindent, a gyerek szlovák állampolgár lett (szent a béke...) semmi gond nem volt, minden támogatást úgy kaptunk, mint ha szlovákiában szültem volna. Szóval a kérdés feltételekor ez volt a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!