2011 03. hóban szültem és maximális gyedet kapok. Meddig kellene kistesót szülnöm, hogy normális maradjon a tsgyásom és gyedem? Lejjebb.
Úgy értem, hogy meddig kell megszületnie a kistesónak, hogy a következő gyerek után járó tgyást és gyedet ne a minimálbér után kapjam?
Köszönöm a válaszokat
mennyit kapsz pontosan. mennyi idős a gyerek.
3 éves koráig meg kell születnie mindenképpen hogy ugyanazt kapd
ott van, hogy mikor szültem, tehát abból lehet látni, mennyi idős a gyerek :)
maximálisat gyedet kapok és én valahol azt hallottam, hogy nem biztos, hogy az a jó, ha gyes alatt szülök, szóval ezért kérdeztem
:)
Kedves második, ne haragudj, nem láttam, hogy válaszoltál.
Segítenél, nagyjából értettem, de mégsem.
Gyeden vagyok a gyerek két éves koráig. Ami ugye 2013 március.
Ha a gyerek 2013-ban születik, mondjuk nyáron, akkor mi után kapom a tgysárt és gyed-t?
Tudom kicsit bonyolult. :-)
De a lényeg hogy ha 2013 nyarán szülsz, akkor THGYt kapsz 168 napig és ha ez letelt akkor kell a gyedet igénnyelni. És ha ez még belesik 2013-ba akkor ugyanazt a gyedet fogod kapni mint most.Tehát legkésőbb 2013 dec 31 előtt kb 170 nappal kéne szülnöd. Remélem azért érthető. :-)
Szerintem 2014.04. hóig "ráér" megszületni.
Az a lényeg, hogy az igénylést megelőző évben mit kap a kérdező.
A mostani ellátások így alakulnak:
2011.03.X (a könnyű számolás érdekében legyen 1.) +168 nap tgyás
2011.08.16 - 2013.03.01: gyed
2013.03.01 -től 2014. 03.01-ig gyes lenne.
Viszont ha ez idő alatt, de legkésőbb 2013.08.28-án elmegy táppénzre (terhesség miatt), akkor hiába a 2013-as évet nézik a gyednél, mivel ott "csak" 180 nap gyes van, a többség gyed és táppénz, így nem a gyes utáni minimálbért veszik alapul, hanem a gyed és a táppénz után életbe lép az előny-szabály, ami kimondja, hogy ha azért nincs az igénylést megelőző évben 180 bérezett nap, mert táppénzt/tgyást/gyedet kaptál, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Jelen példánál a táppénz alapja, ami a 2012-es év után számolnak, amikor te gyedet kaptál, vagyis a mostani gyed alapod után fogod kapni.
A tgyást viszont így is úgy is a minimálbér kétszerese után fogod kapni, mert ha nem mész vissza az igénylést megelőzően 180 bérezett napra, akkor ez a maximum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!