Jelenleg gyeden vagyok kisfiammal és terhes vagyok lehet választani, hogy gyest kérek vagy táppénzt?
Lehet, hiszen úgy szól a történet, hogy ha egyszerre két ellátás járna (tgyás/gyed/táppénz/gyes összes variációja), akkor te választhatsz, hogy melyiket kéred.
A választásról itt tudsz olvasni (3. oldal):
Én úgy csináltam:
1-2 gyerekkel a gyedbe szültem bele, de azt lemondva előrehoztam a 2. tgyást.
2-3 gyereknél most úgy csinálom, hogy lemondtam a gyedet, táppénzt igényeltem és apukám (munkanélküli) elment gyesre.
Azért is jó, ha nem gyest igényelsz, mert (a szülés dátumától függően) ha gyesben részesülsz, akkor előfordulhat, hogy a minimálbérből számolják a későbbi gyededet. Ha viszont táppénzt kapsz, akkor mindenképpen a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Plusz dolog az, ha van valaki a családban (házastárs, nagyszülő), aki jogosult lehet a gyesre, így átadhatod amíg neked járt volna, vagy a szülés napjáig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!