Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha elvált vagyok, és új...

Ha elvált vagyok, és új páromtól lesz babám, de nincs apasági nyilatkozat az én nevemre írják a babyt?

Figyelt kérdés

Decemberben váltam el férjemtől,és e hó 23-ára vagyok kiírva.Az anyakönyvi irodában azt mondták,hogy nem tehet a párom apasági nyilatkozatot,mert a válás és a gyermek megszületése közt nem telik el 300 nap,így az ex nevére írják a gyereket,merthogy ez a törvény.

A neten viszont csak olyan infót találtam,hogy ha a szülésnél nincs apasági nyilatkozat nálunk,akkor az anya nevére anyakönyvezik a gyereket.Akkor ezek szerint nem néznek utána,hogy férjnél voltam?Mert ugye azt nem tehetik,hogy utánajárnak,és az exem nevére írják a gyereket,ugye?

Már arra is gondoltam,hogy elmegyünk apasági nyilatkozatot tenni és letagadom,hogy férjnél voltam.De gondolom ezt is ellenőrzik ugye?

2009. máj. 2. 16:21
 1/7 anonim ***** válasza:
74%

Szia,

én is ebben a cipőben vagyok...elváltam, de nem telt el a 300 nap.

Én a válási papírt viszem magammal, hiszen mást nem is tudnék. Nincs házassági levél, hiszen elváltam, apaságit meg nem tehet az új párom, mert férjnél voltam...

Így is úgy is meg kell változtatni majd a pici nevét, születése után csak egy papír a bíróságra, egy tárgyalás és kész is. nekem mindegy, hogy az exem nevét viseli egy darabig, a lényeg, hogy utána megkapja a valódi apjáét.

Hogy utánanéznek-e? Valami papírt tuti kérni fognak, ha nincs nálad, akkor az anyakönyvi hivatalban látni fogják, hogy férjnél voltál...szerintem ott mindent tudnak.:(

2009. máj. 2. 17:22
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
egy dolgot tehetsz, gyorsan össze kell házasodni a gyerek apjával és meg is van oldva a probléma.
2009. máj. 2. 17:38
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ilyenkor a családi állapotod hivatalosan elvált. Nem mondhatod azt, hogy hajadon vagy mert az a hatóság félre vezetése. Fognak kérni házassági anyakönyvi kivonatot, vagy a válásról határozatot. A jog a volt férjedet tekinti apának akkor is ha a valóságban nem ő az. Ilyen esetben a tényleges apaságot majd csak szülés után lehet és kell rendezni.
2009. máj. 2. 17:40
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
semmiképpen ne csalj, mert minden nyilván van tartva az anyakönyvi hivatalban. valóban az a családjogi törvény, hogy annak a férfinak a nevére kerül a gyerek, aki a fogantatáskor a férjed volt. lásd: bochkor-várkonyi (ott is az volt a gond, hogy nem kerülhetett a baba a bochkor nevére, mert amikor fogant, az andrea még férjnél volt)
2009. máj. 2. 17:42
 5/7 A kérdező kommentje:
Nem lehet semmit tenni?És ha DNS tesztet csinálnánk,egyáltalán ilyenkor lehet azt?Vagy mondjuk az ex most nyilatkozna,hogy nem az övé a gyerek?
2009. máj. 2. 20:12
 6/7 anonim ***** válasza:
Szia!A barátnőm is így járt,és mivel nem házasodott össze a gyerek apjával,szó szerint szülés után örökbe kellett fogadnia a saját gyerekét.Tehát a volt férjnek először le kellett mondania arról a gyerekről,aki nem is az övé volt,csak a nevét viselte,és ezután az igazi apa örökbe fogadta a gyerekét.Sajna ilyen a mi jogi rendszerünk,de nézz utána valami jogi oldalon,mert ez kb 10 éve volt és nem tudom változott e azóta valami.(de szerintem nem)
2009. máj. 2. 21:28
 7/7 anonim ***** válasza:

felesleges a dns teszt. a törvény felülírja. a volt férj nevére kerül a gyerek. utána mindenféle procedúra árán át lehet írni a jelenlegi párod nevére. nemrég járt így az egyik ismerősöm, úgyhogy tuti ez van...

tudom, nagyon rossz lesz a gyerek születési anyakönyvi kivonatát a kezedbe venni, mert nem az apja neve lesz rajta. nem is beszélve a párodról, milyen sz@r lesz neki...

2009. máj. 2. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!