Miből gondoljátok/ miért hiszitek azt, hogy az apasági nyilatkozat 1 hónapnál nem lehet régebbi?
Én itt folyamatosan ezt olvastam, majd a védőnőm rákérdezett, hogy áll az apasági?
Elmondtam neki, hogy mit hallottam azt mondta hülyeség, hiszen ha az apa külföldön dolgozik és nem biztos, hogy a 36. hét után haza tud majd jönni illetve a baba korábban jön a tervezetnél, akkor az apaságit meg kell tenni korábban.
Majd utána néztem és megtaláltam egy hivatalos iratot, ami az apaság megállapításáról szól.
"Kit kell a gyermek apjának tekinteni?
[...]Házasságon kívül született gyermek esetében az az apa, aki teljes hatályú elismerő nyilatkozatot tett rá.[...]A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat egymagában megállapítja az apaságot.
A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat
A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat az apaságot egymagában megállapítja.
Az a férfi, akitől a gyermek származik, a fogamzási idő kezdetétől fogva a gyermeket teljes
hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerheti el, ha
a) a törvény értelmében nem kell más férfit a gyermek apjának tekinteni, és
b) a gyermek legalább tizenhat évvel fiatalabb, mint a nyilatkozó.
A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot a gyermek születése után, vagy azt megelőzően –
a fogamzási idő kezdetétől – személyesen lehet megtenni.[...]
Az apai elismerő és hozzájáruló nyilatkozatot a jegyzőkönyv aláírása után visszavonni nem lehet."
Summa summárum: apasági nyilatkozatot a fogamzási idő kezdetétől lehet megtenni és ha egyszer az apa elismerte magáénak a gyermeket, visszavonni már nem vonhatja.
Hülyeség. Gyámhivatalban csináltattuk, akkor voltam 27 hetes...
Az apaságinál nem lényeg az időpont, mert ha egyszer aláírta, akkor elismeri, tehát vissza nem tudja vonni. Ez benne is van a határozatban.
Egy házasságnál, addig el is lehet válni, mire megszületik a kicsi, azért szoktak kérni 3 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot. Tehát ha valaki 5 éve házas, akkor az akkori házassági anyakönyvi kivonat nem jó, kérni kell egy frisset, hogy még fennáll a házasság...
De az apai elismerőt bármikor meg lehet csináltatni, hiszen ott nem áll be változás az apa személyét illetőleg, ha már egyszer elismerte sajátjának. Még ha netán meg is romlik a kapcsolat, akkor is az ő gyermeke marad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!