Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyi ideig lehetek gyesen a...

Mennyi ideig lehetek gyesen a második babával?

Figyelt kérdés

Most tervezzük a második babát. a kislányom 3 éves, én dolgozom. kislányommal végig munkaviszonyban álltam, de a gyes lejárta után munkahelyet váltottam(jogviszonyom folyamatos-4 évre).

Tehát, ha most télen,-tavasszal leszek várandós, akkor nekem csak gyes fog járni? (mivel a 2011-es évet számolják, ha jól értelmeztem), viszont, ha kivárjuk a 2012 végét, akkor ugyanúgy lesz tgyás, gyed, gyes? Mennyi ideig fogom kapni? Mert valami kalkulátor 2 évre írta, de a párom azt mondta, hogy ugyanúgy 3 év, mint eddig volt. Teljesen belezavarodtam. Megtennétek, hogy elmagyarázzátok nekem, mi is van most? Köszönöm!

2011. okt. 2. 12:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
2év gyed jár neked(hiszen megvan a 365 nap biztosítási időd). és utána 1 év gyes
2011. okt. 2. 12:50
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Egész pontosan 2 éves koráig jár neked a gyed, nem két évig. És valóban 3 éves koráig maradhatsz vele otthon, a harmadik évre járni fog a gyes.

Az, hogy mikor szülsz, azt befolyásolja, hogy mennyi lesz az összege a tgyásnak, gyednek. Mivel folyamatos a munkaviszonyod, ha holnap teherbe esel, akkor is tgyás, gyed, majd gyes fog járni, ha csak jövőre, akkor is. (ha nem szűnik meg addig a munkaviszonyod)

2011. okt. 2. 13:40
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és a 365 biztosításban töltött nap nem jogosít 2 éves korig gyedre, rosszul írta az első. Ahhoz, hogy 2 éves koráig gyedet kapj, 562 nap kell, de neked ez megvan.
2011. okt. 2. 13:40
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Így már nagyjából világos. Tehát, ha végig dolgozok 2012-ben, majd 2013-ban születik meg a baba, akkor az előző évet veszik ugye? Mármint gyed számításnál. (úgy értem, hogy magasabb összeg jön ki, mintha a 2011-es évet vennék alapul, hiszen akkor augusztus végéig gyes-en voltam.)
2011. okt. 2. 21:54
 5/6 anonim ***** válasza:
gyes nem alapja a gyednek, a fizetésed az alapja akkor is, hisz munkaviszonyba vagy
2011. okt. 2. 22:08
 6/6 A kérdező kommentje:

Bonyolíthatom kicsit?

Szóval: szeretnénk kistesót, de azt mondták, hogy ha jót akarok magamnak, akkor a második baba előtt dolgozzak legalább egy évet(illetve a szülés előtti egy évem legyen végig ledolgozott, hogy jobb legyen a gyed összege), de! az előző munkahelyemen felmondtak nekem, 5 napig voltam munkanélkülin(jogfolytonosságom megvolt), majd kezdtem az új munkahelyen, ahol még természetesen próbaidős vagyok. Eredetileg 2012 év vége felé terveztük a második baba születését, de azt mondták, mindenképpen várjam meg a 2013-at, csak akkor szüljek, mivel így nagyobb lesz a gyed és a tgyás összege. Ezek szerint mindegy, melyik évet választom? Remélem ki lehet bogozni valamit. Köszi a segítséget!

2011. okt. 2. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!