Mennyi ideig lehetek gyesen a második babával?
Most tervezzük a második babát. a kislányom 3 éves, én dolgozom. kislányommal végig munkaviszonyban álltam, de a gyes lejárta után munkahelyet váltottam(jogviszonyom folyamatos-4 évre).
Tehát, ha most télen,-tavasszal leszek várandós, akkor nekem csak gyes fog járni? (mivel a 2011-es évet számolják, ha jól értelmeztem), viszont, ha kivárjuk a 2012 végét, akkor ugyanúgy lesz tgyás, gyed, gyes? Mennyi ideig fogom kapni? Mert valami kalkulátor 2 évre írta, de a párom azt mondta, hogy ugyanúgy 3 év, mint eddig volt. Teljesen belezavarodtam. Megtennétek, hogy elmagyarázzátok nekem, mi is van most? Köszönöm!
Egész pontosan 2 éves koráig jár neked a gyed, nem két évig. És valóban 3 éves koráig maradhatsz vele otthon, a harmadik évre járni fog a gyes.
Az, hogy mikor szülsz, azt befolyásolja, hogy mennyi lesz az összege a tgyásnak, gyednek. Mivel folyamatos a munkaviszonyod, ha holnap teherbe esel, akkor is tgyás, gyed, majd gyes fog járni, ha csak jövőre, akkor is. (ha nem szűnik meg addig a munkaviszonyod)
Bonyolíthatom kicsit?
Szóval: szeretnénk kistesót, de azt mondták, hogy ha jót akarok magamnak, akkor a második baba előtt dolgozzak legalább egy évet(illetve a szülés előtti egy évem legyen végig ledolgozott, hogy jobb legyen a gyed összege), de! az előző munkahelyemen felmondtak nekem, 5 napig voltam munkanélkülin(jogfolytonosságom megvolt), majd kezdtem az új munkahelyen, ahol még természetesen próbaidős vagyok. Eredetileg 2012 év vége felé terveztük a második baba születését, de azt mondták, mindenképpen várjam meg a 2013-at, csak akkor szüljek, mivel így nagyobb lesz a gyed és a tgyás összege. Ezek szerint mindegy, melyik évet választom? Remélem ki lehet bogozni valamit. Köszi a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!