Gyermekvállalás előtt! Hogyan tovább? Ti hogyan döntenétek?
Nem problémás a gyereket kivinni születés után. Otthon megszületik, megkapja a születési anyakönyvet, minden papírját. Megigényled a magyar juttatásokat. Megigénylitek a gyereknek az útlevelet, és mehettek is. A baba két nyelvet tanulna, ő mindenképp jobban járna.
Ausztriában is szerintem úgy van, mint minden országban, ha ott születik a baba, attól még nem vagy jogosult az osztrák anyagi juttatásokra. Ahhoz ottani bejelentett munkaviszony kellene (nem tudom, mennyi), egy ideje ott kellene élnetek, hogy jogosultak legyetek, ez általában nem 1-2 hónap. Onnan kéne intézni a gyerek papírjait, magyar anyakönyvezését és útlevelét első körben, hogy haza tudjatok utazni. A papírjaival meg tudnád igényelni a magyar juttatásokat. Egyedül a családi pótlék, ami (ha hivatalosan Ausztriában éltek) menne az osztrákoktól. Magyar részről egyszeri anyasági, gyes lenne.
Én külföldön szültem (nem Ausztriában), egy rémálom volt a gyerek papírjait elintézni azon túl, hogy rengeteg pénz is. Az időről nem is beszélve, a magyar anyakönyvezés a bevándorlási hivatalnál 2 és fél hónapot állt, elkészült, eljutott az okmányirodába, ahol az útlevél kérelem állt egy íróasztalon. Elmúlt 4 hónapos a pici, mikor meglettek a magyar papírjai. Ja, nem minden, mert a tb kártyát, adókártyát postán küldték rá két hétre. És mindezt azért olyan gyorsan, mert a helyi konzul és mi is mindenkit hivogattunk, a végén már sajtóval fenyegettünk. Akkor hirtelen minden elindult. És csak ezekkel a papírokkal lehet igényelni bármit is.
Tanácsot nem tudok adni, csak ezt a kis tapasztalatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!