Mi ez a 2012 a Bajnai-féle programban?
1/18 A kérdező kommentje:
"Ahogy az Index már ugyancsak beszámolt róla, a gyes és a gyed időtartalmát 3-ról 2 évre csökkentenék. Az alkotmányosság és az erkölcsi érzék is azt követeli, hogy adjanak időt az erre való felkészülésre, 2012-ben lehetnek bölcsödések azok a gyerekek, akikre az új szabály működik, addig jelentősen bővíteni kell a bölcsödei és óvodai kapacitást"
Erre én is kíváncsi vagyok, de majd este a hírekben remélem bővebben kifejtik. Eddig ugye arról volt szó, hogy akiknek július 1-ig megfogan a babája, arra még a régi törvények lesznek érvényesek. Ez a 2012 még nem teljesen tiszta, hogy mire gondolnak, és hogy akkor most mikortól is akarják változtatni a törvényt. Biztosan sok pár életét érinti a döntés.
2009. ápr. 19. 15:36
3/18 A kérdező kommentje:
Hát az biztos, hogy rengetegen vagyunk, akiket ez most nagyon foglalkoztat!
Csak én attól félek, hogy a hírekből is csak ugyanennyit fogunk megtudni, s nem fejtik ki ott sem rendesen, csak felolvassák. Én még a Naplóban bízok nagyon!
Szerintem a 2012-es törvényekkel elég lesz akkor foglalkozni..akkor meg már hol lesz a "kedves" Bajnai?? Egyébként nem azt nyilatkozta a Parlamentben, hogy 1 évre vállalja a kormányfői tisztséget utána elhúz??? Egyébként az idézetet én úgy értelmezem, hogy az akkor 2 éves gyerekekre vonatkozik a szabály, tehát azokra, akik jövőre fognak megszületni.
2009. ápr. 19. 16:01
5/18 A kérdező kommentje:
Az én véleményem szerint, ha a szülőnek nincs más válaasztása - legyen ez anyagi vagy bármi más - akkor a gyereket egy éves korában is be lehet adni. S ha két évre csökkentik, akkor a 2. évben járó huszonx eres nem lesz túl sokra elég, s akkor sokaknak muszály lesz beadni. S akkor a 2012 már úgy alakul, hogy a 2011-ben megszületett gyerekekre vonakozik, vagy csak én látom így?
Amúgy remélem értettétek, amit akartam írni.
Én még nagyon szeretnék minimum 2 évet normális anyagi körülmények között itthon maradni a babával, hogy mindenre szépen megtanítsam! Ezért érdekel annyira ez az egész.
Egy pár hete mindenki arról beszélt, hogy idén júli 1-ig fogant babákra vonatkozik ... de ebből nekem nem pont ez jön le!
6/18 A kérdező kommentje:
Első vagyok. A baj az, hogy itt már semmi sem biztos. Én is olyan jól kiszámoltam mindent, hogy mikor próbálkozzunk, hogy amikor a 28.500 Ft-os gyesre kerül a sor a harmadik évben, akkor már ne legyen nagy gond. És tessék, itt van. Az oké, hogy a jövőre születendő gyerekekre gondolnak, de mikorra húzzák meg a dátumot. Az nem mindegy. És igaza van a második válaszolónak is, mert ha a következő ciklusban új miniszter, és új kormány, akkor megint ott vagyunk, ahol most. Csak a bizonytalanság marad. Az biztos, hogy ma én is nézem a Naplót. Aztán meg reménykedjünk, hogy hamar felismerik, hogy nem a kisgyerekes családoktól kell elvenni a pénzt.
2009. ápr. 19. 16:10
Még mindig az első vagyok. Én értem, hogy mit mondasz. Arra vagy kíváncsi, hogy meddig kell megfogannia vagy megszületni a babának, hogy még 2 évik gyeden lehessen otthol maradni. Én is ezt szeretném tudni, remélem napokon belül ez kiderül, mert nekünk sem mindegy. Reménykedjünk!
2009. ápr. 19. 16:15
9/18 A kérdező kommentje:
Jajj, én már teljesen ki vagyok ettől az állandó várakozástól.
Amúgy is elég nagy stressz egy cslád életében, hogy hónapról hónapra azt várja, hogy esetleg most, s akkor még határt is húznak, ahol az egyik oldalon állnak a szerencsések, a másikon meg akik pont lemaradnk mindenről!
NEm olyan bonyolult. Azok a babák, akikre már az új szabályok vonatkoznak majd, ők 2010. május után születnek meg. Ha velük két évet lehet támogatottan otthon maradni, akkor 2012-ben mennek bölcsibe. Erre gondoltak itt szerintem.
2009. ápr. 19. 18:22
Kapcsolódó kérdések: