Én kaphatok Terhességi, gyermekágyi segélyt? 9 éve folyamatosan járok közép és felsőfokú intézmény nappali tagozatán így biztosítva voltam nem?
Terhességi-gyermekágyi segély
Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a biztosítás fennállása alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt szül, illetőleg a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül. A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét, a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét. (Az előzetes 180 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.)
Biztosított akkor vagy, egyszerűen szólva, ha dolgozol. A tanulmányok ideje csak hozzászámít ehhez.
Ha tanulsz, egészségügyi szolgáltatásra vagy jogosult (=mehetsz orvoshoz), biztosított nem vagy.
TGYÁS-t legfeljebb méltányosságból kaphatnál. A GYES viszont független a biztosítástól, igaz az összege jóval kevesebb.
2. vagyok
Hogy ki biztosított, azt megtalálod az 1997. évi LXXX. tv. 5 §-ban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!