Mikor jár a tgyás, gyed, gyes munkaviszony nélkül?
Figyelt kérdés
Júniusban diplomázom nappali tagozaton, és októberre várom a babát. Tudom, hogy gyest mindenképpen kapok, de mi a helyzet a többivel (tgyás, gyed)? Munkaviszonyom még nem volt, viszont a hallgatói jogviszonyom 1 évnél több, így a munkaviszony éveibe elvileg a későbbiekben bele fog számítani. Ugyanakkor nem dolgoztam 180 napot, ami alapján jogosult lennék a tgyásra és a gyedre, hiszen így mi alapján állapítanák meg a fizetésemből a gyedet? Akár egy hónap is elég lenne, hogy bejelentett munkaviszonyom legyen a beszámítható (?) hallgatói jogviszony után vagy jobban teszem, ha már most gyorsan keresek vmi „jól fizető” állást, hogy meglegyen a 180 napom? (180 nap vagy munkanap?) Köszönöm a segítséget!
2008. márc. 7. 22:06
1/5 anonim válasza:
Nem tudom pontosan, hogy a tgyássa mi a helyzet, de gyedet csak az kaphat, akinek volt fizetése, mivel azt a fizetésből számítják ki. Bár a tgyást is.
2008. márc. 7. 22:17
2/5 anonim válasza:
Én úgy tudom a hallgatói jogviszony nem ide tartozik.Az a nyugdíj időszakba beletartozik de a gyedbe nem.de egy tb nél ezt megmondják.Én nem rég kerültem velük kapcsolatba és felvilágosítottak erről,de te ismeed a helyzetedet igazán.nekem pl.igazolnom kellett,hogy 3évig mit csináltam előtte is utánna is volt jogviszonyom csak a tb kiskönyvben a tanulói idő ugye nincs feltüntetve,leigazoltam,hogy nappalin tanulok,de a gyedbe nem tartozik bele csak a folytomosságba,de a gyedet az az utáni időszakból számítják.Pl a tgyást is az utolsó 4év átlagából...nekem ebből 2.5az iskolai időre esik-az előtte levő 4év törlődik....de mivel utánna megvan a 180napom,azért jár a bejelentésnek megfelelően ha a jogviszonyom tart.Én munkanélkülire kerülök sajna az utolsó 2.5hónapban,mert hat.időre kötött szerződésem van,de a munkanélküli is jogviszony így jár a tgyás és gyed.ez tuti,mert már lezongoráztam párszor a munkügynél és a tb nél alehetőségeket.Nem tudom ez neked segített e valamit,de ha telefonon érdeklődsz az illetékes szerveknél,hidd el segítenek szivesen.
2008. márc. 7. 22:41
3/5 anonim válasza:
Húha....
www.szakerto.lap.hu
sztem keress meg meg vmi adó gurut minél hamarabb
sok sikert..
2008. márc. 8. 09:02
4/5 anonim válasza:
Az amit a hallgatói jogviszony beszámításáról írsz, mind igaz. Viszont tb-köteles jövedelem nélkül csak a gyesre vagy jogosult. Ez biztos, én is hasonló helyzetben vagyok.
Viszont ha el tudod intézni, hogy valahol bejelentsenek, és a szülés napján állományban légy valahol mint főállású munkavállaló, akkor minden juttatás jár a szerződés szerinti jövedelmed után.
2008. márc. 21. 14:23
5/5 anonim válasza:
sziasztok kerlek segicsetek nekem ,en dolgozztam 6-evig de kett eve mar nem dolgozzom ,es 4-hetes terhes vagyok ,meg szeretnem kerdezni hogy nekem mi jar gyed,gyes .
ja es ha most munkaba tudnek allni es 4-hetes terhesen akkor megkapname a segejt ,mert nagy szuksegem lenne ra sajnos ,ha valaki tudja mi a valasz erre a kerdesre akkor kerlek titeket minel elobb valszojatok .
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!