Gyermekem édesapja (egyelőre, különböző okok miatt) nem akarja a nevére venni a közös gyermekünket. Mi lesz ilyenkor a hivatalos procedúra?!
Ha nem ír alá a születéséig teljeskörű apasági elismerő nyilatkozatot, akkor a terheskartonon szereplő adatok alapján (amin megneveztem őt minden adatával együtt) megkeresi őt a gyámügy (hivatalból) a baba születése után, az én újbóli megkérdezésem nélkül?
KÉREM, HOGY A NEM A KÉRDÉSRE VÁLASZOLÓK(!) ÉS A "TIPPELŐK(!) NE ÍRJANAK! CSAK OLYANOK VÁLASZÁT VÁROM, AKIK 100%-BAN BIZTOSAK A VÁLASZBAN! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!
Utolsó! :)
Aranyos vagy...
Értem én, hogy mire gondolsz, nyugi...
DE! ha most nem veszi a nevére, akkor később milyen eszközöm lesz arra, hogy az Ő vezetéknevét adja a gyerekünknek? Nem is az elismerés, hanem a név lenne a lényeg, hogy ne az én nevemet kapja a Pici, mert cikinek érzem... :(
Félek, hogy ha most engedek, akkor később még gázosabb lesz a szitu... :S
Itt az a lényeg, hogy ha nem vagytok házasok és nem csináltattok apai elismerő nyilatkozatot, akkor mindenképp a te nevedre kerül a kicsi. Nincs olyan, hogy te megnevezed, és őt beidézik, csak ha a bíróságra mész apaság megállapítását kérni. Akkor hosszas procedúra, DNS vizsgálat, és ha megállapították az apaságot, akkor ő fizeti a perköltséget.
Állj most a sarkadra, és közöld, hogy vagy most ismeri el, vagy soha. Attól, hogy nincs elválva, attól még elismerheti a közös babátokat, ez a nőknél macerásabb, ha házasságba születik egy másik apától gyermek. Neki ebből nem lesz jogilag semmi problémája, hacsak a felesége a bíróságon nem akarja ellene felhasználni. Az már macerásabb. De mikor válik el? Egyáltalán már el van indítva a válás? Bocsi, hogy így kérdezősködöm.
Ha el van indítva a válás, és bizonyítottan jóideje nem élnek együtt, akkor a válásnál sem mérvadó, hogy ő alapított-e új családot, vagy sem.
Igenis állj a sarkadra! A vezetéknév az apuka előjoga!!!
Lehet, hogy olyat írok, amit már mások írtak, akkor bocs.
Szóval, ha szülésig nincs teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, akkor egyszerűen a te vezetéknevedet kapja a baba, illetve az anyakönyvi kivonatban az apa neve rubrikát üresen hagyják (vagy talán egy - jel van ott, már nem emlékszem).
Utána kapsz egy levelet asszem a gyámügytől, hogy fáradj be, és vidd magaddal az apát is. Persze csak ha akar menni, ez nem azt jelenti, hogy erőnek erejével rángasd be. Ha egyedül mész, akkor tájékoztatnak róla, hogy a gyerek 3 éves koráig van lehetősége az apának rendezni a dolgot, tőled meg jegyzőkönyvbe felveszik, hogy miért "nincs" apa, aztán ennyi. Ha három év alatt nem kerül bejegyzésre az apa neve, akkor képzelt apát írnak be (egy fiktív nevet, te is kitalálhatsz valamit, csak az a lényeg, hogy ne legyen olyan korú létező személy).
Hivatalból nem fogják az apát megkeresni. Ha te ragaszkodsz hozzá, hogy apai elismerő nyilatkozatot tegyen, akkor apasági pert indíthatsz. Viszont a nevét adni akkor sem köteles, és amúgy jogilag teljesen lényegtelen is, hogy a gyerek kinek a vezetéknevét viseli, csak az számít, hogy az apaság tényét elismerte-e vagy sem.
Na, közben elolvastam amiket írtál. Én azért tudom, amit tudok a témában, mert nálunk a fiam apja elég későn kapott észbe, és nem is volt az országba, amikor a gyerek született, ezért csak két hónapos korában lett elintézve az apai elismerő nyilatkozat.
Viszont mi már akkor sem voltunk együtt. Csak sajnos az apa erősködött, hogy így meg úgy az ő nevét kapja a gyerek, én meg akkor belementem. Ma már bánom az egészet, mivel a gyereket sose látogatja, nekem meg csak akadály, hogy hivatalosan ő is szülő, mivel elérni soha sehogy nem lehet. Tisztább lenne a helyzet, ha nem került volna be a neve az anyakönyvi kivonatba, akkor egy nyavalyás útlevelet el tudnék intézni a gyereknek egyedül is, nem kéne hozzá a gyámügy nyakára járnom, meg kérvényeket írogatnom, hogy adják meg rá ők az engedélyt. A neve és feleslegesen van ott a gyerek keresztneve előtt, hiszen miért kéne egy olyan ember nevét viselnie, aki valójában nem neveli? Szóval már nagyon bánom, hogy akkor ebbe belementem. Gyerektartást így se kapok, mondjuk már nem is kéne, de a lényeg, hogy így csak és kizárólag problémát okoz, hogy az apának egyszer hagytam aláírni azt a hülye papírt. Ezerszer egyszerűbb lenne, ha hivatalosan is csak én lennék az egyetlen szülő (mint ahogy a gyakorlatban már négy éve az is vagyok).
Ma reggel felhívtam a gyámügyet.
Azt mondják, ha tudom, hogy ki az apa, nehogy már az ő érdekeit nézzem, mert ők kb. lesz**ják a mi dolgunkat, őket csak a baba sorsa érdekli...
Szóval, mivel benne van az irataim között az apa neve és születési ideje, beazonosítják, beidézik, hogy mi a nyavalyáért nem intézi a gyermeke ügyét, és ha bemegy, vállalj, akkor ennyi volt, és semmi gáz, viszont ha akkor, az ott feltett kérdésre sem vállalja, akkor pert indítanak automatikusan...
Nem laca-facázott a nő... Nagyon kemény gyámügyes hangnemben beszélt velem, amiért tulajdonképpen hálásnak kell lennem, mert 100%-ban a gyermekünk jogállása érdekli, nem a mi nyomorunk... :S
Szombaton ezt mondta neked a Gyámügyes? Van ügyfélfogadás? És dolgoznak az ügyintézők?
Egyébként pedig miért perelne a Gyámügy?
Mert a nevéért (ami neked fontos) egyértelmű a törvény csak az apa és a gyermek indíthat pert.
Az apaság elismeréséért sem a Gyámügy indít pert. Téged fognak beidézni és kérni, rendezd a státuszát a gyerekednek. Kapjon más vezetéknevet, mint a tied. Egyébként nem keresgéli, azonosítja az apát a Gyámügy. Nem is lenne sem életszerű sem törvényes.
Egyébként biztos nem lehet könnyű szeretőként teherbe esni, de talán jobb lenne ha elfogadnád a valóságot.
Ha elakart volna válni 10 év alatt megtehette volna, és ne gyere a vagyonnal, mert minél tovább együtt van a feleségével, annál több jár a feleségnek, úgyhogy kicsit sem ésszerű ezért együtt van. A vagyonmegosztás meg egyébként sem azon múlik van e mellékágról gyerek vagy nincs. Közösen szerzett vagyon feleződik, különvagyon meg marad saját. Ennyi.
És a múltkor még az apaságit aláírta volna csak a nevét nem akarta, most már az apaságit sem akarja aláírni?
Szerintem felnőtt emberként, kapd össze magad és lépj túl ezen. Ha nem akarja úgysem fogja sem elismerni sem a nevét adni. Ciki valóban rád nézve, hogy így jártál, de késő bánat eb gondolat. Nem te vagy az első szerető, aki azt gondolta, hogy egy gyerekkel majd megfogja a pasit. De ez a pasi továbbra is csak ködösít.
Mondjuk kezdesz betegesnek tűnni, nem csoda, hogy inkább a feleséget választja.
Aki beléd akar kötni... beléd is fog... tartja a mondás...
Természetesen nem szombaton beszéltem velük, de itt nem is ez a lényeg, hanem ami elhangzott.
Azért lennék "beteges", mert rendezni akarom a gyermekem sorsát?!
Olyan egyébként sincs, hogy ha nem akarja, akkor nem ismeri el.
Korábban sem azt írtam, hogy nem akarja elismerni, hanem, hogy a neve ritka és ezért nem szeretné egyelőre...
Egyébként megkaptam hiteles forrásból a választ, mit magyarázkodok én neked, arctalan kekeckedő?!
Dunát lehet veletek rekeszteni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!