Rászólhatok más gyerekére, vigyem el az enyémet vagy hogy kell viselkedni?
Ez egy érzékeny terület, és talán nincs is recept.
Minden adott helyzetben mérlegelni kell.
Ha veszélybe kerül e gyereked, akkor bárkinek a gyerek csinálja, közbe KELL lépni. Jó esetben a másik gyerek anyja is felfigyel, és rászól a sajátjára (ez az ideális eset). Ha nem szól rá, de többször előfordul, akkor nagyon finoman, de nyomatékosan az anyukának kell szólni. ilyenkor előfordul a sértődés is. Egy picit attól is függ, hogy egy ismeretlen anyuka-gyerek párosról van-e szó, vagy ha rendszeresen találkoztok, akkor az egy kicsit már neccesebb tud lenni, de nem szabad annyiban hagyni, és csak a "jó kapcsolat" kedvéért sunnyogni, mert különben hosszú távon elharapódzik.
Ha veszély nincs, csak összekapnak a gyerekek (akár úgy, hogy az enyém alul marad), én nem szoktam közbe avatkozni azonnal. Elintézik maguk között.
Ha az én gyerekemet bántják, akkor félre szoktam vonni, amikor az eset már lezajlott, és megmondom neki pl., hogy "ne engedd, hogy xy elvegye a kezedből a lapátot, legközelebb mondd meg neki, hogy azzal te játszottál éppen", vagy ilyesmi.
Ha az én gyerekem vesz el valakitől valamit, vagy bánt valakit, akkor mindig rászólok (persze amikor észre veszem, mert én is szoktam beszélgetni másokkal, és nem figyelem mozdulatlanul, már csak azért sem, mert kettő van, van hogy nem egy helyen vannak egyszerre... :o)
Próbálj először szépe szólni hangosan, hátha a másik anyukának leesik...
Mondjuk ez sajna nem mindig jön be :(
Alapelv: van-e veszélyhelyzetben egyik gyerek?
A gyerekek összeveszhetnek, de kibékülnek. A szülők ha összevesznek, nem békülnek ki. Veszély esetén be kell avatkozni a szülőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!