Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem értem ezt a gyed/gyes...

Nem értem ezt a gyed/gyes váltást, aki ért hozzá, leírná a lényegét?

Figyelt kérdés

Szóval augusztus közepétől kiveszem a szabijaimat, mert ősszel megyek vissza dolgozni, gyes mellett. De! A szabikat 8 órában veszem ki, viszont dolgozni 6 órában fogok. Mivel előbb megyek vissza, le kell mondanom a gyedről, viszont a gyest nem igényelhetem meg, mert a szabikat 8 órában adják ki, csak attól a naptól, amikor már tényleg dolgozom. Ez így lehetséges?

Remélem elég érthető voltam, ha nem, kérdezzetek! Előre is köszi!

2011. júl. 13. 07:32
 1/9 anonim ***** válasza:

Jesszus, azt hittem hülye vagyok, és kiírtam a kérdést úgy, hogy nem emlékeztem rá...

Hát ez rémisztő volt...

A szabi első napjával le kell mondanod a gyedet, és mivel 8 órában adják ki, ezért a szabi idejére gyest sem kapsz. Ha letelik a szabi, és tényleg munkába állsz, attól a naptól igényeled a gyest!

Azt hiszem, te is így gondoltad, ugye?

Én dettó ugyanigy vagyok!!!

2011. júl. 13. 07:38
 2/9 A kérdező kommentje:
Igen, így. Akkor ez jogilag lehetséges? Tehát nem gond, hogy nem a gyed végétől igénylem a gyest? Mert ez olyan fura, hogy "dolgozom" kicsit, aztán meg igénylem a gyest...
2011. júl. 13. 07:40
 3/9 anonim ***** válasza:
Furin hangzik, de így van. A szabikat 8 órával veszed ki, az olyan, mintha 8 órában dolgoznál. (A szabikat 8 órával fizetik) Csak épp nem vagy bent. Azonban 8 óra mellett nem lehet dolgozni. Így amikor letelik, és 6 órával kezdesz ténylegesen dolgozni, akkortól jár a gyes.
2011. júl. 13. 08:43
 4/9 anonim ***** válasza:

Csak ne felejtsetek el számolni, lányok!

Melyik a több? 8 órás szabispénz + 0 Ft gyes vagy 6 órás szabispénz + 25eFt gyes. Durván br. 100eFt alatt a 6+gyes a jobb.

A választás a tiétek, a szerződést lehet módosítani a szabik kivétele előtt is - így a munkáltató is jobban jár.

2011. júl. 13. 10:34
 5/9 anonim ***** válasza:
Amit az utolsó ír: de abent maradt szabikat ki kell adni. És ha 8 órás volt előtte, akkor 8 órával. És ezen nincs mit müódosítani a szerződében. At APEH bejelentése is 8 órára szólt.
2011. júl. 13. 14:13
 6/9 anonim ***** válasza:
Senki nem mondja, hogy nem kell kiadni/kivenni a szabikat, hanem én azt mondtam, hogy ha a gyed-es időszakban módosítják a munkaszerződést, akkor a gyed lejártát követően a 6 órás szerződés mellett jár a gyes és a szabi is. A szabit nem órában (hogy hány órás munkavégzés után jár), hanem napban tartják nyilván. A munka törvénykönyve a szabadság mértékét a munkavállaló életkorához köti és nem ahhoz, hogy hány órában van foglalkoztatva.
2011. júl. 13. 14:19
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Szóval akkor ez rendben van így.

Nekem nem nagyon volt választási lehetőségem a szabikat illetően, mert közölték, hogy még ha akarnám sem vehetném ki 6 órában, mert akkor nagyon későn tudnék kezdeni...

Amúgy nálunk órára van átszámítva a szabi, mert a gyár többsége folyamatos műszakban dolgozik.

2011. júl. 13. 14:33
 8/9 anonim ***** válasza:

14-19! Nagyon jól tudom a szabadságra vonatkozó rendelezésit az Mt-nek, ugyanis ez a foglalkozásom, ezeket ellenőrzöm.

"A munka törvénykönyve a szabadság mértékét a munkavállaló életkorához köti és nem ahhoz, hogy hány órában van foglalkoztatva." ez igaz, csak azt hagytad le, hogy a fizetés a szabadság a 6 vagy 8 óra figyelem bevételével történik.

2011. júl. 13. 20:53
 9/9 anonim ***** válasza:
azaz a szabadság alatti fizetés
2011. júl. 13. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!