Tulajdonképp mi a GYED és a GYES?
Talán nem pont ebbe a témakörbe illik a kérdés, de gondoltam biztos vannak itt egy páran, akik tudják rá a választ.
Más is kérdezett már ilyesmit, megnéztem a válaszokat meg a belinkelt címeket is és most ott tartok, hogy már semmit sem értek. Eddig azt hittem a gyes az, amit a gyerek 2 éves koráig kapunk, de olvastam olyat, hogy a gyedet kapjuk addig. Én a gyedről eddig se tudtam, hogy mi az? Van olyan, aki teljesen képben van ezekkel és érthetően el tudja magyarázni, hogy most akkor melyik mi?
tgyás = terhességi gyermekágyi segély vagy más néven szülési szabadság. Akkor jár, ha az anya szülés előtti két évben legalább 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik és a biztosítás fennállta alatt szül. Összesen 24 hétig jár, amiből 4 hetet a szülés várható időpontja előtt 4 héttel igénybe lehet venni. Alapja a jogosultságot megelőző év átlagkeresetének 70 %. Az összegnek felső korlátja nincs, csak adó előleget vonnak belőle. Passzív jogon akkor jár ha valaki a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szül.
Gyed= gyermekgondozási díj
Akkor jár, ha az anya szülés előtti két évben legalább 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik és a biztosítás fennállta alatt szül. A szülési szabadság lejárta után a gyerkőc 2 éves kora után jár. Ez fog változni majd úgy, hogy 365 nap munkaviszony kell, és csak annyi időtartamra jár amennyi munkaviszonya volt az anyának. A két éves folyósításhoz két éves munkaviszony kell. Alapja a jogosultságot megelőző év átlagkeresetének 70 %. Maximális összege 100.100,- Ft. adóelőlegen kívül Tb-t is vonnak belőle. Passzív jogon akkor jár ha valakinek a tgyás folyósítása alatt szűnik meg a munkaviszonya.
gyes= gyermekgondozási segély
Munkaviszonyhoz nem kötött alanyi jogon járó ellátás. Bruttó összege a legkisebb öregségi nyugdíj összegével egyező. (jelenleg 28.500,- Ft) A gyes lejárta után a gyerkőc 3 éves koráig jár. (tartósan beteg gyerek esetén 10 éves korig, ikerek esetében a tanköteles kor eléréséig)
Aki nem jogosult tgyásra majd gyedre a kezdetektől ezt az ellátást kapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!