Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi a helyzet a hajadonsági...

Mi a helyzet a hajadonsági nyilatkozattal?

Figyelt kérdés

Most fedeztem fel itt egy válaszban, hogy egyáltalán létezik ilyen :( Én 32 hetes kismama vagyok, nálunk nem lesz apasági nyilatkozat, akkor nekem kell hajadonsági?

Vagy ez vidékenként változik? Valaki tudna nekem választ adni: Nyíregyházán kérnek ilyen hajadonsági nyilatkozatot?

Előre is köszönöm a segítséget.

2009. márc. 16. 11:15
 1/4 anonim ***** válasza:
szia. Békéscsabán ezt anyilatkozatot az önkormányzatnál állítják ki, amit az anyakönyvvezetőnek kellett odaadni az apasági kiállításakor.
2009. márc. 16. 11:22
 2/4 anonim ***** válasza:
Szerintem szüléskor mindenféle nyilatkozat nélkül is muszáj valahogy anyakönyvezni a babát. Amikor én szültem, nálunk se volt apai elismerő nyilatkozat, de én sem csináltam semmilyen nyilatkozatot. Annyi volt, hogy kb 2-3 hónappal később be kellett mennem a gyámügyre tisztázni, hogy miért nincs apai nyilatkozat. Azt jegyzőkönyvbe vették és ennyi.Az mondták, 3 évig van lehetőség az apának megtenni a nyilatkozatot, utána képzelt apát jegyeznek be. Már bánom, hogy engedtem az apát nyilatkozatot tenni, mert azóta se foglalkozik a gyerekével, nem fizet utána, csak hátráltat ahogy tud.
2009. márc. 16. 12:27
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A hajadonsági igazából nem is nyilatkozat, hanem egyfajta igazolás.

Alapesetben a szülésnél vinned kell magaddal a házassági anyakönyvi kivonatotokat, és ezzzel - egy jogi vélelem alapján - bejegyzik a férjedet apának.

Ha nem vagytok összeházasodva, akkor az apa tehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot. Ezt lehet tenni pl. bíróságon, jegyzőnél, gyámügynél, stb... Gyakorlatban az önkormányzatot kell keresned. Itt kérni fognak olyan igazolást tőled, amin szerepel a fogantatás vélt időpontja, és a szülés tervezett időpontja. Ezen kívül kell igazolás arról, hogy hajadon vagy. Ha már voltál házas, akkor vinni kell a házasság felbontását igazoló dokumentumot is.

A hajadonságit egyébként ki tudja kérni az önkormányzati ügyintéző is, és akkor a nyilatkozattételnél ő kéri ki elektronikusan. Utólag pedig megkapod papíron is. De ezt is megmondják telefonon.

Ha nem akarsz apai elismerő nyilatkozatot, akkor szerintem nem kell ilyen nyilatkozat.

Remélem segítettem!

2009. márc. 17. 11:50
 4/4 A kérdező kommentje:

Igen, sokat segítettél. :)

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. :)

2009. márc. 17. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!