Mi a helyzet a hajadonsági nyilatkozattal?
Most fedeztem fel itt egy válaszban, hogy egyáltalán létezik ilyen :( Én 32 hetes kismama vagyok, nálunk nem lesz apasági nyilatkozat, akkor nekem kell hajadonsági?
Vagy ez vidékenként változik? Valaki tudna nekem választ adni: Nyíregyházán kérnek ilyen hajadonsági nyilatkozatot?
Előre is köszönöm a segítséget.
A hajadonsági igazából nem is nyilatkozat, hanem egyfajta igazolás.
Alapesetben a szülésnél vinned kell magaddal a házassági anyakönyvi kivonatotokat, és ezzzel - egy jogi vélelem alapján - bejegyzik a férjedet apának.
Ha nem vagytok összeházasodva, akkor az apa tehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot. Ezt lehet tenni pl. bíróságon, jegyzőnél, gyámügynél, stb... Gyakorlatban az önkormányzatot kell keresned. Itt kérni fognak olyan igazolást tőled, amin szerepel a fogantatás vélt időpontja, és a szülés tervezett időpontja. Ezen kívül kell igazolás arról, hogy hajadon vagy. Ha már voltál házas, akkor vinni kell a házasság felbontását igazoló dokumentumot is.
A hajadonságit egyébként ki tudja kérni az önkormányzati ügyintéző is, és akkor a nyilatkozattételnél ő kéri ki elektronikusan. Utólag pedig megkapod papíron is. De ezt is megmondják telefonon.
Ha nem akarsz apai elismerő nyilatkozatot, akkor szerintem nem kell ilyen nyilatkozat.
Remélem segítettem!
Igen, sokat segítettél. :)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!