Mit tennétek a helyemben? Jogos volt, vagy nem így kellett volna? Hagyjam rá, majd megbékül?
17 hónapos a kisfiam,tej és tojásallergiás.Emellett nem eszik kenyeret,gyümölcsöt.9300 gramm jelenleg.Anyukám állandóan piszkál,hogy alultáplált,el fog maradni,miért nem adok neki többször enni.Általában jól eszik,mos jön a szemfoga,nem igazán eszik.Valamelyik nap összeszólalkoztunk,hogy ne hasonlítgassa már állandóan más gyerekhez.Így is elég nehéz mit adni neki.Mondtam,másfél évesen nem fogom elkezdeni tápszerezni a gyereket,már megpróbáltuk,de még csak bele sem ivott a kicsi a tápszerbe.Már kb 100x elmondtam neki,de ő csak fújta a magáét.Így is állandó dilemmában vagyok,hogy vajon jól etetem-e a kicsit,megkap-e minden tápanyagot,és nem hogy bátorítana,még elbizonytalanít.MEnnünk kell vissza gasztróra 2 hét múlva,mondta,készüljünk fel,hogy le fognak ordítani minket,mert nem hízik a gyerek.Tényleg,mint egy vészmadár.Tegnap a férjem elmondta neki kicsit másabb stílusban,mint én.Erre megsértődött,hogy akkor tudja,hol a helye és ő csak jót akart.Csak az a baj vele,hogy amit a fejébe vesz,annak úgy kell lennie,még mindig irányítani próbál.Igaza volt a férjemnek,de anyukámat is sajnálom.Felhívtam utána,mert tudtam,hogy sírni fog.Mondtam,hogy ne sértődjön meg.De most fagyos a hangulat.
Az alultáplált gyerekem egyébként már egyedül megy,érdeklődő,vidám,barátságos kiskrapek,akin nem látszik,hogy kis súlyú.Ja és hozzá tartozik még,hogy a férjem és én is ilyen kis súlyúak voltunk.
Egyébként akkor is piszkált,mikor elkezdtük a hozzátáplálást és engedtem a gyereknek,hogy belenyúljon az ételbe,megfogja.Igaz,mindent összekent,de kanállal ismerkedett.Most már egyedül eszik.
Hülyén hangzik, de ez az élet rendje. Tényleg tudnia kéne, hol a helye, te vagy a gyerek anyja, és a te elveid kell hogy érvényesüljenek.
Majd megbékél, de jobb, hogy most a sarkatokra álltatok, mert most ebbe szólt bele, legközelebb másba fog.
És jó, hogy a párod kiállt melletted.
Majd megbékül, hagyd rá. A SAJÁT gyerekedet neveld úgy, ahogy TE akarod, neki is megvolt erre az alkalma.
Én is hasonló vívódáson mentem keresztül anyámmal. Az addigi nagyon jó anya-lánya kapcsolat meg is változott egy időre. Volt, hogy sírt anya, de nem hagyhattam, hogy mindig piszkáljon vagy kötekedjen. Semmi sem volt jó neki. A hócipőm meg akkor lett tele, amikor önmagának is ellent mondott. (például: fürösszem mindig ugyanabban az órában, este 8-kor, de ha elaludt és felkeltettem én voltam a szívtelen anyuka, aki felkelti a drágát)... Nagyon nehéz volt vele. Addig is elment, hogy hozott borsólevest amikor szoptatta. Mondtam nem eszem meg... Ő erre, hogy a levétől semmi baja nem lesz a picinek... A béke kedvéért beadtam a derekam. Volt is ordítás. Na akkor meg apám lépett fel: hogy ha így kínozom azt a gyereket, akkor kirakja a szűrömet...
És még sorolhatnám...
Azóta a kisfiam 5 éves. Újra nagyon jó a kapcsolatom anyával. Akkor sem volt rossz, de nekem nagyon rosszul estek ezek a megnyilvánulásai.
Talán az anyák is féltékenyek lesznek, hogy most a figyelmünk középpontjában a baba áll. És olykor már az orvosoknál is okosabbak.
Ne vedd fel, de ne is hagyd rá, mert a babáért te vállaltál felelősséget és nagyon jól csinálod. Meg kell értenie, hogy ő nagymama és nem anyuka. Még ha ez most sírással jár is.
Igazad volt szerintem. És amíg a gyerekorvos nem mondja hogy alultáplált, addig nincs semmi gond. Előbb utóbb be fogja hozni a lemaradását, amikor már kinövi az allergiát és ehet mindenfélét. Ha sűrűbben etetnéd nem biztos hogy elfogadná, úgyhogy semmi értelme. Az én lányom is tejallergiás, ő sem nagyon fogadja el az ételt, pár dolog van amit tudok neki adni. Súlyban kb hasonló mint a te fiad. Engem senki nem idegesít a családban, hogy sovány, amúgy meg nem is látszik rajta, mert olyan kis formás kislány. Inkább mindenki azzal bíztat, hogy tartsuk be rendesen a diétát, mert akkor előbb kinőheti és hamarabb abbahagyhatjuk a diétát. Anyukám néha még engem állít le, hogy ne erőltessem az ételt, szerinte még az az 1-2 kanál is elég neki ha ő úgy gondolja.
Tehát hallgass a gyerekorvosra és senki másra.
Itt mindannyiunknak meggyűlt már a baja anyóssal,anyukával egyaránt. :) Tudom,persze,mert nekem is.
Biztos vagyok benne,hogy édesanyád jót akar,de ha te másképp gondolod,ne legyen bűntudatod,ne érezd magad kellemetlenül.Majd megbékél,ne vedd a szívedre.Tartsd magad az elveidhez továbbra is!
Gondolom,nehéz lehet ennyire figyelni a kicsire az étkezést illetően és ebben anyukádnak még jobban melletted kellene állnia,nem pedig még jobban idegesítenie.
Beszélj vele,ez a legjobb megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!