Mit csináljak, ha 3 éves fiúnak a szépszó, rendre utasítás nem elég?
Aláírom, a vitrin necces.
De a gyerek akkor is a figyelmedet akarja kiharcolni, és ilyen rossz viselkedéssel nem szabad, hogy megszerezze, amit akar.
Igazad van, a "letojni" szó sajna szerencsétlen... a szó szoros értelmében nem lehet elmenni egy törő-zúzó gyerek mellett. Akkor úgy mondom, nem szabad szélsőséges reakciót tenni, közömbösnek kell maradni látszólag: nem szabad kiabálni, könyörögni, alkudozni, ráütni. Ez is figyelem, negatív, de figyelem és általa negatív megerősítést kap a gyerek. Holott megerősítést csak akkor szabad kapnia, ha jól viselkedik.
Ha vitrinütögetésnél, pohárdobálásnál higgadtan leállítod és letérdelsz elé, és nyugodt hangon elmondod, hogy amit csinált, az nagyon rossz és veszélyes, és ezért most büntetést kap, az sokkal célravezetőbb. Nem csikart ki belőled semmilyen érzelmet, és nem figyeltél rá annyira, amennyire akarta. A kívánt érzelmeket, figyelmet a jó viselkedéssel könnyebben kapja meg, tehát ezt ellensúlyozni kell azzal, hogy pl ha jó, csendben játszik, megeszik mindent, felszedi a játékokat a földről, akkor kitörő örömmel kell fogadni ezt.
Szóval elismerem,a letojás ilyen súlyos helyzetben megbukik, valóban. Én eddig ilyen éles szituban nem használtam (hála az égnek :D), de pl volt olyan, hogy a gyerkőc széthajigálta a ruháit nagy dühösen, amiért a kisebb tesójára hosszasabban adtam fel a cipőt, mint ő szerette volna. Szépen megvártam, míg egy kicsit lenyugszik (kimerül), addigra beborította a ruháival a nappalit. Utána nyugisan közöltem vele, hogy ezt a kupit ő csinálta, és ezért bizony büntilépcső (a legalsó lépcsőfokra kell ülni). Akkor jöhet el, ha bocsánatot kér. Utána nagy békességben együtt elpakoltunk, amiért nagy dicséretet kapott.
Ugyanígy "letojom" ha földhöz vágja magát és sikít valamiért. Mikor megnyugodott, felszedem a földről, és megkérdezem, tud-e már normálisan viselkedni. Ha hisztizik, megint otthagyom. Csak akkor foglalkozom vele, ha nyugodt. Meg is mondom neki, hogy amíg nem nyugszik meg, addig nem beszélek vele. Hiába értem, mit akar (pl a boltban cukorkát kunyizik), csak akkor hallgatom meg, ha rendesen elmondja. Meg ilyenek.
Szóval a "letojást" így értelmezem én. Van alapja, mert remekül működik, több éve alkalmazom.
Más dolog, hogy semmi ilyenre nem vágyoma magánéletben, de ez más tészta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!