Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Angliában kaphatok gyes, ha...

Angliában kaphatok gyes, ha haza megyek szülni? Többi lent.

Figyelt kérdés

Angliában dolgozom és innen szeretnék gyesre menni, de otthon szeretnék szülni. Az lehetséges, h kapjam a 10hónapig járó gyest a munkám után, mert hogy van 2 éve folyamatosan melom itt?! Persze addig hivatalosan itt maradnék! :)

És esetleg utána otthon kapjam a gyest 2 évig? Köszönöm a segítséget.

2011. ápr. 13. 17:00
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Angliában nincs gyes.De mivel te magyar állampolgár vagy teljesen mindegy hogy hol fogsz szülni otthon vagy Angliában

Ha megfelelsz a gyes követelményeinek akkor alanyi jogon jár neked a gyes. Nem tudom hogy van,de ha jól emlékszem kell lenni egy bizonyos ledolgozott időnek,hogy járjon a gyes/gyed..Ennek néz utána,és ha nincs meg akkor erre menj rá,hogy jogosult legyél..

2011. ápr. 13. 21:10
 12/19 anonim ***** válasza:

Szia

Szinten angliabol.

Tudomasom szerint (igaz nem jartam ennek ennyire utanna) csak az egyik orszagban veheted igenybe a juttatast.

Igazabol nem lenne jogos mind2 helyrol kapni.

Off: miert mesz haza szulni?

2011. ápr. 14. 00:29
 13/19 anonim ***** válasza:

Varjatok, ha jol ertelmezem akkor o nem EGYSZERRE szeretne ket helyrol kapni a juttatasokat, hanem EGYMAS UTAN.

Ez igy kicsit mas teszta.

Kaphatod kintrol a maternity pay-t, legalabbis en ugy tudom, hogy ez importalhato jovedelem. Ez ugyanolyan, hogyha pl kint volt munkaviszonod, hazakoltoznel es nem lenne, jelentkeznel a munkanelkuliben, akkor a kintiektol lekernek az adataidat, azt az osszeget vennek alapul ami az ottani jovedelmed volt es ha ok visszaigazoljak, hogy valoban eleget dolgoztal ahhoz, hogy jogosult legyel a munkanelkulire, akkor ugyanugy megkapnad es a magyar allam utalna.

A maternity pay-t is lehet minden bizonnyal igy importalni, de ezt a magyar allamkincstarnal kellene megtudakolnod. Tehat hogy mi a folyamata, mennyire hosszadalmas az igenyleg es a visszaigazolas meg persze azt, hogy ok azt az osszeget folyositjak-e forintban, amit a kintiek utalnak, vagy kevesebbet.

Ha azt az osszeget, akkor nem veszitesz semmit, de ugyanugy csak tiz honapig kapod. Ha ez lejar es tovabbra is Magyarorszagon tartozkodtok eletvitel szeruen, akkor megigenyelheted a gyest. Ez nem torvenyellenes, nem pofatlansag, hanem a gyes alanyi jogon jar, ugyanugy kapja az, aki eleteben egy napot sem dolgozott sehol mint az, aki dolgozott eveken at kulfoldon, de hazakoltozott. A lenyeg, hogy csak akkor kapod legalisan a gyest, ha kintrol mar nem kapsz maternity pay-t, vagy egyeb gyeshez hasonlo jellegu tamogatast.

Viszont ha visszakoltoztok, vagy megmarad a kinti munkaviszonyod (mert ugye a tiz honap lejarta utan az meg ket honapig megmarad fizetes nelkuli szabi formajaban), akkor nem vagy jogosult gyesre, mert nem Magyarorszagon elsz, vagy azert nem, mert meg van mas allamban munkaviszonyod.

Mi is hasonlo helyzetben voltunk, szules utan koltoztunk haza par honappal. Meg jart a maternity pay, de mar nem sok volt hatra, igy en nem szorakoztam a hivatalos atjelentessel, mert az honapokig tartott volna. Mire lezongorazzak mar lejar az ideje. A munkaltatonak szoltam, hogy a kovetkezo honapokban Magyarorszagon leszek, nem volt gond, ugyanugy utaltak a penzt.

Miutan lejart meg maradtunk egy kicsit, ugyhogy lemondtam a kinti csaladipotlekot es tax creditet (meg van szabva, hogy ezek igenybevetelehez max mennyi ideig tartozkodhat Anglian kivul a gyermek es azt mi tulleptuk volna, jogtalanul meg nem akartam kerni). Szerettuk volna itthon kerni a csp-t es a gyest, de nekem meg volt kint munkaviszonyom (az a bizonyos ket honap fizetesnelkuli, illetve egy honapo fizetett szabim volt bent). A ferjem nevere igenyeltuk, neki akkor meg nem volt munkaviszonya Magyarorszagon, de mar kint sem, mert felmondott es frissen jott haza utanunk. Nahat az lett a vege, hogy mivel ketton kozul egyedul nekem volt biztositasom, a ferjemnek meg sehol sem volt munkaviszonya, igy hiaba nem kaptam mar sehonnan egy fillert sem, de a magyar gyes-t es csp-t is elutasitottak az en kulfoldi munkaviszonyomra hivatkozva. Azt mondtak, hogy ott vagyok jogosult pl csp-re, kerjem ott, nah de ott meg azert nem kerhettem, mert a gyerek tovabb volt orszagon kivul. Zsakutca.

Ugyhogy az lett a vege, hogy en felmondtam a kinti munkahelyemen (mar ugysem mentem volna vissza dolgozni), egyben kikertem a szabimat, kozben a ferjem mar talalt munkat Magyarorszagon es akkor igenyeltunk meg ujra gyest es cspt. Akkor mar megkaptuk.

Hangsulyoznam meg egyszer a tamadoknak, hogy en nem pofatlanul egyszerre ket orszagbol kertem ezeket, hanem a kintieket felmondtam, illetve lejartak, utana igenyeltuk Magyarorszagrol teljesen jogosan, hiszen mar itt eltunk akkor.

Lehet, hogy hosszu voltam, bonyolult es nem is vagyok 100%-ig biztos mindenben. De ez eleg korulmenyes folyamat, ahany ugyintezovel beszelsz annyi fele keppen fogjak mondani a megoldast.

Mindenesetre en javasolnam, hogy hivd fel a mak-ot es kerdezoskodj, mert ha nem csak 2-3 honapra jonnel haza, akkor az nem jarhato ut, hogy senkinek nem szolsz semmit.

2011. ápr. 14. 08:02
 14/19 anonim ***** válasza:

Persze, hogy kaphatod. A munkataton keresztul jon. En itt szultem angiaba es 10honapig kaptam a gyest de a kutya sem kerdezte, hogy itt elek vagy sem. Minden honapba jott a fizetes papirom a cegtol es nem az volt rairva, hgoy fizetes hanem gyes. Megtartod a bankkartyadat ami most van es eljosz szepen gyesre a szules elott 11 hettel lehet es oda messz elni ahova akarsz. Itt dolgoztal es jar neked.

VISZONT akkor magyarorszagon nem kerhetsz semmilyen juttatast. De meg igy sem jarsz rosszul mert a gyes 10 honapig havi 523 font azzaz 156ezer forint korul van. Ha lejart az egy eves gyesed itt Angliaba szolsz a munkaltatonak, hogy nem messz vissza es inettol megszunik az angliai juttatas. Inettol otthon leszel jogosult a gyesre meg egy ideig (nem tudom mennyi otthon) ami alanyi jogon jar mindenkinek. Innettol kerheted a csaladi potlekot is. Arra vigyazz, hogy semilyen jutattast ne kerj magyarorszagona mig innen kapod mert az torveny ellens. en nem egy not ismerek aki otthon magyarorszagon szult de itt kint el es otthonrol kapja a gyest meg a csaladi potlekot. Akkor miert nem mukodne a visszaja is. Nyugodtan igenyeld, dolgoztal es megjar neked nem lakhely fuggo!!!!

2011. ápr. 14. 12:39
 15/19 anonim ***** válasza:

Jo kis magyar mentalitas... Fikazzuk le a masikt irigysegbol.. Na mindegy.

Kisfiam 3 honapos, itt szletett Angliaban. Nekem volt 3 es fel ev munkaviszonyom, ahogy elmentem Maternity-re 6 hetig kaptam a fizetesem 90%at, most pedig kapom az SMP-t, ami havi £504. Plusz heti £20 csaladi potlek, a Tax credit-et most szmoljak, de az is heti £20 korul van, plusz kapunk housingbenefit-et, ami havi £190.

9 honapig lehetsz otthon attol a naptol fogva hogy elkezdted a maternity-t. Illetve otthon maradhatsz 1 evig, de akkor az utolso 3 honapban nem kapsz fizetest.

Az SMP-t autmatikusan kapod a munkahelyedrol. Ha hazamesz, nem igenyelhetsz semmit otthonrol ha itt megkapod, mert ha kiderul megbuntetnek. En utana jartam, meg lehet ugyezni hogy otthon is megkapd, de innen ellenorzik es akkor vissza kell fizetned amit itt kaptal, plusz megbuntetnek.

Viszont az anyasagi segelyt igenyelheted otthonrol, csak itt le kell fenymasolnod a zold kiskonyvedet es otthon le kell adni.

Engem is erdekelne hogy miert szeretnel otthon szulni? En teljesen meg voltam itt elegedve mindennel, nagyon figyeltek ram, jo szules volt! Es utana is 100%-an tamogattak a midwife-ok.

2011. ápr. 14. 22:06
 16/19 A kérdező kommentje:

"Az utolsó kommentekhez"

Na véger, vannak még értelmes emberek is :) Azt hittem már senki nem értette meg a kérdést! :P

Akkor a a SMP jár? Ez a lényeg, h ne kelljen itt élnem, de akkor addig nem igényelhetem a gyes-t míg le nem jár. Ok erre figyelek.

Tudjátok szeretnék a család mellett lenni mikor szülök és itt túl sok herce-hurca lenne a pár hónapos babával haza menni és nem érné már meg maradni annyira. Akkor már kellene nagyobb ház,bútorok,ruhák segítség nélkül. :C

Na meg az igazság az ,h elég volt az Angolokból. Elnézést a kifejezésért!

szerintem sem pofátlanság EZ! Az a pofátlanság mikor a segélyen élnek bizonyos emberek "gipsys" évekig és cigiznek és károsítják a picitcsak ,h évekig akár a baba élete végéig kapják! EZ AZ BARÁTNŐM!

És ezt nem a Mo. államtól kapom, de verejtékes munka után jár!

Köszönöm szépen lámyok!

2011. ápr. 15. 19:25
 17/19 anonim válasza:
haliho...azt szeretnem megkerdezni hogy egyedulallo anyakent angliaban milyen juttatas jar nekem a gyerek utan ha mar letelt a maternity?mivel egyedul vagyok es nincs kire biznom a gyermekem.de bebiszitter kezebe nem adom 10 honaposan.a munkahelyem 2 muszakos meg megoldani sem tudom.jelenleg 18 hetes terhes vagyok mindent en fizetek alberlet,aram,ado.stbhavi 600 fontbol hogyan fizessem?
2011. aug. 28. 17:35
 18/19 anonim ***** válasza:
Én is külföldön élek de ha nem is szülni utána mindenképp haza mennék a családhoz ebben teljesen egyetértek veled! Nagyon nehéz igy is a család és a barátok nélkül!
2011. aug. 30. 14:11
 19/19 Remény8 válasza:

Sziasztok!

Olvastam, hogy többen is hasonló cipőben jártak, mint én most. Már másfél éve van munkaviszonyom Angliában és jelenleg 15 hetes terhes vagyok. Szülésem előtt 15 héttel( eddig köteles vagyok itt dolgozni, ha támogatást akarok kapni) már elmegyek szülési szabadságra, mert haza akarunk költözni. Többször beszéltem a Maternity Allowance osztállyal is, de mindig más információval szolgáltak. A www.direct.gov.uk oldalon csak felszines infókat találok.

Tudomásom szerint jogosult vagyok az anyasági támogatásra, viszont nem tudom ennek a menete miként zajlana, ha haza akarok költözni még szülés előtt. Milyen papírokra lenne szükségem, stb...

ha bárki tudna nekem használható segítséggel szolgálni azt nagyon megköszönném.

Tulajdon képen engem az ügyintézés menet érdekelne.

Előre is köszönöm a segíteni akarók válaszát :)

2012. febr. 22. 14:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!