Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyed után tgyás. De konkrétan...

Gyed után tgyás. De konkrétan mikortól?

Figyelt kérdés

Jelenleg gyeden vagyok, de a fiam 2. szülinapja előtt kb. egy hónappal megszületik a tesó. Nem szeretnék pénz nélküli időszakot, ezért arra gondoltam, hogy szülés után még 1-2 hétig gyeden maradok és csak utána igénylem a tgyást. Lehetséges ez?

Hivatalos honlapon azt találtam, hogy a tgyás legkésőbb a baba születése napján kezdődik. Vagy lehet később is, csak akkor kevesebb nap lesz? a 24 hetet mindenképp a születéstől nézik legkésőbb?

2011. márc. 27. 17:20
 1/4 anonim ***** válasza:

Kérheted a születése előtt is 28 nappal és kérheted akár születése után is de mindenképpen 168 napig jár.

Nálunk úgy volt hogy a kicsi októberben született és én csak januártól igényeltem a nagy akkor töltött be a 2 -őt a munkahelyemen azt javasolták hogy én így járok jobban.

2011. márc. 27. 17:40
 2/4 anonim ***** válasza:

[link]

Szia! Én ezt úgy értelmezem, ha kivárod az első babád 2. életévévét, vagy csak tolod pár hónappal a tgyás igényt, akkor azokkal a napokkal rövidíted a 168 napot. Egyébként a születés napjától kérheted a teljes 168 napot (ha az azt megelőző 28 napban nem tetted meg. Nálunk 2* esett már meg, hogy a gyed-be "született" a következő baba, mindkétszer a születése napjától igényeltem a tgyást. Ha te is így teszel, ne feledkezz meg a bébi születése előtti nappal lemondani a nagyobb utáni gyed-et.

2011. márc. 27. 18:08
 3/4 anonim ***** válasza:

Normális esetben a tgyást legkésőbb a baba születése napján meg kell igényelni, de te akkor még jogosult vagy gyedre, ezért neked lehetőséged van az egyes pénzbeli ellátások közül választani, tehát te döntheted el, hogy tgyás vagy gyed.

Az első válaszolónak nem tudom, hogyan számolták ki, hogy jobban jár a gyeddel, hiszen mindkettő maximalizálva van (jelen esetben), viszont a tgyásból kevesebbet vonnak le, így az összegszerűen több.

Másodiknak: VÁ nem tb szakértő, ezt már többször leírta, azok után, hogy többször, többen rávilágítottak, hogy félrevezeti a kismamákat.

Lehet később igényelni, de mivel a tgyás a szülési szabadság (24 hét) idejére jár, ami legkésőbb a szülés napjával kezdődik, ezért kevesebb napig fogod kapni a magasabb ellátást. Szóval nem éri meg.

Nem kell egyből megigényelned, mert az ellátások választásánál van olyan lehetőséged, hogy ha már fennállnak a feltételek, akkor visszamenőleg is lehet igényelni, a különbözetet majd kifizetik. Mivel mind a tgyás mind a gyed ugyanahhoz a szervhez tartozik, így egyszerre el tudod intézni a lemondását a gyednek és a tgyás megigénylését, így nem lehet pénz nélküli időszak.

2011. márc. 28. 11:23
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2011. márc. 29. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!