Határozott munkaidejű szerződéssel vagyok munkahelyemen, amennyiben teherbe esek, és lejár a szerződésem, kirakhatnak a munkahelyemről, vagy tovább kapom a Gyest?
Kirakhatnak bizony úgy,hogy nem hosszabbítják meg a szerződésed.Ha ezt megteszik,nem jár T-gyás sem,és gyed sem.Csak gyes mert az alanyi jogon jár.A mai jogszabályok értelmében munkaviszonyban kell lenni a szüléskor,hogy ezek az ellátások megillessenek.Én úgy jártam,hogy amikor az elsővel terhes lettem,nem hosszabbították meg a szerződésem amint megtudták.Akkor még megjárt minden ellátás.Aztán szültem a gyesbe,és mivel már nincs munkáltatóm,ezért most csak gyesre vagyok jogosult a közel 18 éves munkaviszonyommal ugyan úgy,mint akinek 1 óra munkaviszonya sincsen.
Ez a magyar kormány,pfúúújjjjj.
Igen,akkor is.Én is táppénzen voltam,mert fogyatékos intézetbe dolgoztam.Nagyon kiszúrtak velem.Persze nem akartak,mert akkor még nem ez a törvény volt életben ami most.Kihúztam táppénzen,nem voltam munkanélkülin,csak bejelentkeztem a hivatalba.És most gyesbe szültem 2,5 év után,és nem jár sem T-gyás,sem gyed.
Téged most már véglegesíteniük kell,ha meg akarnak tartani.
Hátha engem kérdezel, szerintem érdemes lenne úgy időzíteni a babát, hogy az hosszabbítás után kicsivel már terhes legyél, de még ne látszódjon rajtad (az első 3 hónapban nem igazán lehet észrevenni, persze a sok hányás feltűnő lehet, de mondjuk azt én megúsztam). Ha úgy szülsz, hogy a munkaviszonyod még él, a már a TGYÁS alatt jár le a szerződésed, akkor passzív jogon jár minden, TGYÁS is, GYED is.
Szóval meg kellene próbálni úgy időzíteni, hogy azon az 1 éven belül szülessen az első baba, persze tudom, ebbe azért a természetnek is van némi beleszólása....
Egyébként infót ezekről innen tudsz szerezni:
A területileg illetékes OEP-nél tudnak még pontos felvilágosítást adni hogy mit-hogy kellene, hogy a járandóságokat megkapd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!