Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Határozott munkaidejű szerződé...

Határozott munkaidejű szerződéssel vagyok munkahelyemen, amennyiben teherbe esek, és lejár a szerződésem, kirakhatnak a munkahelyemről, vagy tovább kapom a Gyest?

Figyelt kérdés
Mi van abban az esetben, ha az első baba után nem megyek vissza dolgozni, hanem egy másodikat vállalok? Tehát 2 év korkülömbséggel.
2009. febr. 22. 21:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Határozott idejű szerződésnél nem számít, hogy valaki terhes-e. Ha lejár a szerződés, akkor vége a munkának.
2009. febr. 22. 21:31
 2/13 anonim ***** válasza:
79%
A kismamák munkajogi védelme csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik, határozatlan idejű munkaviszonyt nem szüntetheti meg a munkáltató. Kérdésedből nem derül, ki, hogy mióta van határozott idejű szerződésed, mert 5 éven túl már nem lehet szerződéssel foglalkoztatni.
2009. febr. 22. 21:31
 3/13 A kérdező kommentje:
4 éve van szerződésem, melyet évente újítanak meg. Tanév végén, tehát június végén jár le az ez évi.
2009. febr. 22. 21:34
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Kirakhatnak bizony úgy,hogy nem hosszabbítják meg a szerződésed.Ha ezt megteszik,nem jár T-gyás sem,és gyed sem.Csak gyes mert az alanyi jogon jár.A mai jogszabályok értelmében munkaviszonyban kell lenni a szüléskor,hogy ezek az ellátások megillessenek.Én úgy jártam,hogy amikor az elsővel terhes lettem,nem hosszabbították meg a szerződésem amint megtudták.Akkor még megjárt minden ellátás.Aztán szültem a gyesbe,és mivel már nincs munkáltatóm,ezért most csak gyesre vagyok jogosult a közel 18 éves munkaviszonyommal ugyan úgy,mint akinek 1 óra munkaviszonya sincsen.

Ez a magyar kormány,pfúúújjjjj.

2009. febr. 22. 21:39
 5/13 A kérdező kommentje:
Ezt értem, de ha szerződésem van júniusig, és addig elmegyek esetleg táppénzre, utána pedig szülni, akkor is kirakhatnak? Vagy másik lehetőség: csak akkor mondom ela munkahelyemen, ha már meghosszabbították a szerződésemet. Akkor mit tehetnek?
2009. febr. 22. 21:44
 6/13 anonim ***** válasza:

Igen,akkor is.Én is táppénzen voltam,mert fogyatékos intézetbe dolgoztam.Nagyon kiszúrtak velem.Persze nem akartak,mert akkor még nem ez a törvény volt életben ami most.Kihúztam táppénzen,nem voltam munkanélkülin,csak bejelentkeztem a hivatalba.És most gyesbe szültem 2,5 év után,és nem jár sem T-gyás,sem gyed.

Téged most már véglegesíteniük kell,ha meg akarnak tartani.

2009. febr. 22. 21:52
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Hiába mész el táppénzre, ha lejár a szerződés, akkor lejár a táppénz is. Ill 45 napot lehet még passzív táppénzen, és annyi. Onnantól munkanélküli vagy, és se TGYÁS, se GYED nem jár. Sajnos Magyarországon ilyen undorító jogszabályok vannak, és csodálkoznak, ha alig születik gyerek....
2009. febr. 23. 03:13
 8/13 anonim ***** válasza:
Szia!nekem 3x fél éves határozott idejű szerződésem volt.és a 2. alatt teherbe estem,vártam míg újra meghosszabbítják és akkor elmondtam mi a szitu.Október végén szültem és decemberben lejárt a szerződésem.Kifizették az addig megmaradt szabimat és ennyi.Ha megvan a 180 napod akkor kapsz TGYÁST,majd passzív GYEDet és utána gyest.Mivel elvileg 2010közepétől változik a "rendszer"ezért kérdéses,hogy ki és mit fog kapni.De én is így tervezem a kistestvért
2009. febr. 23. 08:04
 9/13 A kérdező kommentje:
Hát eléggé elszomorodtam. Most mit tegyünk? Várjunk még két három évet, hátha találok egy olyan munkát,ahol határozatlan időre felvesznek, vagy reménykedjek benne, hogy egy év múlva itt fogok határozatlan idejű munkaviszonyba átszárnyalni? De hát szeretnénk 2-3 gyereket, és egyszer el kellene kezdeni. Nem szeretnék 35-40 évesen 3. gyereket vállalni. (már ha a mai helyzetben 3 gyermek vállalható)
2009. febr. 23. 20:13
 10/13 anonim ***** válasza:

Hátha engem kérdezel, szerintem érdemes lenne úgy időzíteni a babát, hogy az hosszabbítás után kicsivel már terhes legyél, de még ne látszódjon rajtad (az első 3 hónapban nem igazán lehet észrevenni, persze a sok hányás feltűnő lehet, de mondjuk azt én megúsztam). Ha úgy szülsz, hogy a munkaviszonyod még él, a már a TGYÁS alatt jár le a szerződésed, akkor passzív jogon jár minden, TGYÁS is, GYED is.

Szóval meg kellene próbálni úgy időzíteni, hogy azon az 1 éven belül szülessen az első baba, persze tudom, ebbe azért a természetnek is van némi beleszólása....

Egyébként infót ezekről innen tudsz szerezni:

[link]

A területileg illetékes OEP-nél tudnak még pontos felvilágosítást adni hogy mit-hogy kellene, hogy a járandóságokat megkapd.

2009. febr. 24. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!