Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tobbnyelvu gyerekneveles! Van...

Tobbnyelvu gyerekneveles! Van itt olyan, akinel ez aktualis (lesz)? Hogyan oldottatok meg, mennyire valt be, milyen nehezsegekbe utkoztetek? Ellenzed, vagy partolod?

Figyelt kérdés
Minden tapasztalat, velemeny erdekelne!
2009. febr. 17. 15:17
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Arra gondolsz, hogy pici korától több nyelven beszélnek a babához? Hát ebből aztán csak előnye van a babának. Saját példám. Anyanyelvem finn-magyar, de angolul is folyékonyan beszélek. Mikor beszélni tanultam, apuval finnül, anyuval magyarul-angolul. Én is így tanítom a gyerekeimet, egy gyereknek végül is mindegy, hogy a boci boci tarkát énekeled e neki, vagy angol számokat.Hidd el ez egy akkora előny amit abszolút behozhatatlan más gyerekek számára, és csak jót teszel vele, ha több nyelven tanítod a kezdetektől.
2009. febr. 17. 15:22
 2/9 A kérdező kommentje:

Nalunk az az aldott (?) allapot allt elo, hogy en magyar vagyok, a parom mas nemzetisegu, es egy harmadik orszagban elunk, ide fog szuletni a baba. Mivel nincs kozos anyanyelv, igy o a sajat nyelven, en pedig magyarul szeretnek beszelni a gyermekunkkel. Azt meg nem tudom, az orszag nyelvet tanitjuk-e majd neki, vagy hagyjuk, hogy kozossegben raragadjon.

Kicsit felek, nem fogja-e osszezavarni, akadalyozni a beszedfejlodesben az, hogy egyszerre tobb nyelvvel kell megbirkoznia.

Tapasztalatokat, velemenyeket tovabbra is varok!

2009. febr. 17. 15:45
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nincs közvetlen tapasztalatom, de az unokahúgom hasonló helyzetben van. Az ő férje amerikai. Itt élnek Magyarországon. A gyerekekkel az anyuka magyarul, az apuka angolul beszél. A kislány 2 és fél éves, mindkét nyelvet szinte tökéletesen beszéli (mint egy ennyi idős egynyelvű gyerek). A kisfiú most 1 éves, ő is mindkét nyelvet megérti és mindkét nyelven beszél néhány szót. A harmadik nyelvet szerintem elég, ha akkor fogja megtanulni, amikor olyan közösségbe fog kerülni, ha egyikőtök se beszéli anyanyelvi szinten. Óvónőként dolgoztam és volt olyan gyerekem, aki 3 évesen szeptemberben bekerült az óvodába úgy, hogy nem tudott egy szót se magyarul. Novemberre tökéletesen megértett és el tudott mondani mindent . A gyerekek bámulatosan gyorsan meg tudnak egy nyelvet tanulni, ha anyanyelvi közegben vannak:). Úgy tanultam, hogy az okozhat gondot, ha te vagy az apuka nem az anyanyelvén, hanem egy általa is tanult nyelven akarná megtanítani a gyereket beszélni. A te babádnak az lesz természetes, hogy a körülötte állandóan hallott két nyelvet fogja szinte egymással párhuzamosan megtanulni, amivel szerintem csak nyerhet.
2009. febr. 17. 16:02
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Mindenféleképp pártolom, hogy mindkét nyelvet tanulja meg a gyermeked.Tényleg jobb lesz neki.Én vajdasági magyar vagyok. A gyermekem magyarul beszél, hisz nekünk is ez az anyanyelvünk.Nem beszélem az állam nyelvét tökéletesen, de anyunak ez az anyanyelve.A kislányom mégis elutasította, hogy szerbül tanuljon!Erőltetni meg nem akarjuk. Persze anyu nem pici kora óta beszél hozzá szerbül.Most meg néhány hónapja bejelentette a csajszim, hogy angolul szeretne tanulni 4 éves fejjel.Mivel középszinten beszélem az angolt, így sok mindent át tudok neki adni. Bámulatos, ahogy fejlődik! Ezzel párhuzamosan elfogadta a szerb nyelv tanulását is. Persze anyuval nem találkozik napi szinten. Megbeszéltük anyukámmal, hogy a néhány hét múlva születendő kisfiammal már eleve szerbül fog kommunikálni.

Boldog babázást!

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a gyermeked nagyon jól fog járni a többnyelvűséggel!Használd ki a lehetőséget!

2009. febr. 17. 22:33
 5/9 anonim ***** válasza:
szia!nekem az unokatesom született nemetorszägban.anyuköja csak magyarul,apukäja csak nemetül beszelt vele,es igaz egy kicsit kesöbb kezdett el beszelni,de tökeletesen beszeli mind a 2nyelvet.en juniusra värom a babäm,en is kinnt elek,ferjem nemet.en csak magyarul fogok beszelni a picivel,ferjem örül ennek,mert igy ö is jobban meg fogja tanulni a nyelvet :) meg az összes rokon-mindenki nemet,ugyhogy csak en leszek az egyedüli magyarul beszelö...kiväncsi vagyok mi lesz!mär izgulok! :)
2009. febr. 18. 09:53
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én is a többnyelvüség mellett vagyok. Ha van ilyen lehetöség, miért ne élnénk vele?

Mi Németországban élünk, a férjem német, én magyar vagyok. A kisfiúnk immár 3 éves. Én magyarul beszélek hozzá napközben, ha a férjem itthon van, illetve vendégségben vagyunk, akkor németül beszélünk (én is), hiszen valahogy ápolni kell a családi kapcsolatokat is (különösen a férjeddel).

Nagyon sok szakirodalmat olvastam ebben a témában. Két dolgot szeretnék ezekböl megemlíteni. Az egyik, hogy a többnyelvüség nem megy a szókincs rovására (bár többen ezt hiszik). Tehát pl. egy másfél éves gyermek átlag szókincse kb. 50 szó (s ez többnyelvüség esetén nyelvenként is megvan). A másik az, hogy két nyelvet nem lehet azonos szinten elsajátítatani. Mindig lesz a gyermeked számára egy "erösebb" és "gyengébb" nyelv. Attól függöen, hogy hol vagytok, kivel beszél gyakrabban, fordulhat a kocka.

Nálunk per pillanat az a helyzet, hogy mivel csak én beszélek egyedül a kisfiamhoz magyarul, s a férjem , a családja és az óvoda csak németül (ezen a nyelven több behatás éri), így nála a magyar lett a "gyengébb nyelv". Mindent megért, amit mondok, de néha bizony németül válaszol vissza. Karácsonykor itt volt a nagymama 4 hétig, s mivel ö csak magyarul beszél, rengeteget fejlödött a kisfiam szókincse, beszéde, ugyanúgy mintha Mo-n lettünk volna.

Ez számomra egy jel, hogy ez a szunnyadó nyelv felébredhet, amennyiben szükség lesz rá (pl. szabadságon stb.). Szóval nem bántam meg semmit, söt a másik babánkkal is így szeretném csinálni.

Sok sikert nektek is!

2009. febr. 18. 14:18
 7/9 anonim ***** válasza:
9:53-mas vagyok.az uolso välaszolotol megkerdezhetem,hogy ti hol eltek?hätha a közelben... :)
2009. febr. 18. 15:02
 8/9 anonim ***** válasza:

Mi Angliaban elunk, az apa angolul en pedig magyarul beszelek a gyerekhez. Abszolut semmi, de semmi hatranya nincs belole, sot a suliban mar tanulnak egy 3. nyelvet is, a franciat. Hat nagyon orulok, oszinten mondom. A gyerekek isszak a nyelveket. Ettol ne, esetleg mastol felhetsz, de a nyelvtol abszolut ne!

Ismerek olyan csaladot, ahol az apa nemet, az anya olasz, es a szulok egymas kozott angolul beszelnek. Az anya nem tud nemetul. A gyerek mindharom nyelven beszel, ert. Az apaval nemetul, az anyaval olaszul beszel, de megerti, amikor a szulok angolul beszelnek egymassal.

Igazi kincs, ertek ez!!!

2009. febr. 18. 16:10
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem tudom, honnan irsz, angolbol, vagy irorszagbol, esetleg mashonnan, de gondolom, hogy abban az orszagban rengeteg a kulfoldi, nem? A sok arab, fekete boru, szoval mindenki mindent beszel, ez tenyleg abszolut nem gond! Orulj neki!!!
2009. febr. 18. 16:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!