Mennyi munkaviszony kell, hogy kapjak gyes-t, gyed-et? összefüggő munkaviszony kell?
A szülést megelőző két éven belül kell 365 nap a tgyáshoz, és a gyedhez. Nem kell folyamatosnak lennie, csak legyen meg. Ezenkívül az is kell a gyedhez, hogy igényléskor biztosított legyél, vagy a munkaviszony a tgyás alatt szűnjön meg. Tgyás akkor is jár, ha az igénylést előtt legfeljebb 42 nappal szűnt meg a munkaviszony.
A gyeshez nem kell munkaviszony, alanyi jogon jár.
A gyes alanyi jogon jár.
A gyedet a fizudból számolják, kell hozzá x nap-bonyolult, mikor mennyi. De nem lehet a munkaviszonyodban több mint 30 nap megszakítás!!! -ezt sehol nem írják, és én is ezért nem kaptam gyedet....
szóval igen, összefüggő munkaviszony kell, vagy csak az utolsó munkahelyed nézik.
Amúgy pontosat a tb mondd, inkább menj be, és ott kérdezd meg, úgyis ők utalják.
Kedves második, meg ne haragudj, de oltári nagy butaságot írtál.
1. a gyedhez szükséges napok száma egyáltalán nem bonyolult, inkább tökéletesen egyértelmű. Minimum 365 biztosításban töltött nap kell hozzá és pont.
2. Nem tudom honnan szeded, hogy nem lehet benne 30 napnál hosszabb megszakítás, ez baromság. Valamit félreérthettél.
A gyedhez nem kell folyamatos munkaviszony, csak az kell, hogy a szülés megelőző két éven belül meglegyen a 365 nap. Vagyis ha valaki 2011. augusztus 1. szül, akkor 2009. augusztus 1-től 2011 augusztus 1-ig terjedő időszakban kell 365 napot biztosításban töltenie. Ha valaki dolgozik 2009. augusztus 1-től december 31-ig, majd nem dolgozik 2010. szeptemberéig, és onnantól újra munkaviszonyban áll a szülésig, akkor jár a gyed - attól függetlenül, hogy 9 hónapig nem volt munkaviszonya.
Ha 30 napnál több a megszakítás és a szülés előtti munkaviszony 180nap minimum,akkor az alapján számolják a gyedet.(az az előtti keresetet nem nézik)Úgy tudom.
Ha 30 napnál több a megszakítás, akkor a megszakítás előtti jövedelmet valóban nem veszik figyelembe az ellátások alapjánál.
De ez nem egyenlő azzal, hogy nem is kap valaki gyedet. A gyedre jogosultsághoz, ahogy írtam, nem kell folyamatos munkaviszony.
Kedves utolsó!
Igen,én is így értettem,csak nem érthetően fogalmaztam.:-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!