Miért beszélnek a kisgyerekes szülők (főleg anyukák) többes szám egyes személyben?
Szerintem ez még enyhébb eset, így beszélni, mondjuk a "nem kakiltunk két napja", vagy a "már két fogunk van" engem mindig megmosolyogtat... A környezet is belekényszeríti sokszor az ember lányát az ilyesféle beszédbe, az a sok "miket esztek már", "hány kilók vagytok" stb. El kell nézni ezt mindenkinek, habár én soha nem mondok ilyeneket, de nem zavar.
A vadul burjánzó becézős szavaktól viszont feláll a szőr a hátamon, olyan groteszk felnőtt emberek szájából az ilyesmi: szopcsi, kajcsi, tápi, főzi, tejcsi, kaksi, fürcsi, olyan szánalmas! Persze ettől sem lesz valaki rossz ember, csak rossz hallani.
én minden este ezt mondom:
na, most fürcsi, kajcsi, alcsi
:)
de csak magunk között
ez a szeretet jele, aki nem beszél így az szokott gügyögni, gagyorászni, haladzsázni a picurijával, vagy faarcúan beszélget a babával hogy eszel Bence, alszól?
A becézések lágy hangulatot melegséget sugároznak. És egy gyerek ezt a nyelvet beszéli és érti meg legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!