Angliában élő -leginkább London- kisgyerekes anyukák tippeket adnátok? Bőv lent.
Igaz nem Londonbol irok hanem delebbrol de szerintem ott is ugyanigy van.
Kisfiam 19 honapos. Allami bolcsi nincs csak magan. Kisfiam reggel 9-tol jar bolcsibe egeszen delutan 3-ig. En viszem 9-re mert 9-tol dolgozom 5-ig es a ferjem hozza 3-kor mert o reggel 7-tol delutan 3-ig dolgozik. Szerencsere mindketten irodaba dolgozunk rugalmas munkaidovel mert maskent iszonyu draga lenne ha 8-9 orat kene a kisfiamnak ott lennie. Erre a 6 es fel orara hetfotol-pentekig fizetunk havonta 718£-ot. Tehat nagyon draga. Szuper jo a bolcsi, le a kalappal es tenleg a feneket a gyereknek kinyal.. csak sajnos az en fizetesem fele elmegy a bolcsire. De igy is jobban megeri mintha otthon uldogelnek.
3 eves kortol kezdodik az ovoda (az ugynevezett preschool). Ez ugyan ott van ahol a bolcsi csak mas terem. 3 eves kortol heti 15 orat az allam finansziroz. Tehat 15 orara viheted a gyereket 3 eves kora utan a tobbire fizetned kell ha ott akarod hagyni tovabb. Viheted ugy, hogy naponta 3 orat hetfotol-pentekig es viheted ugy, hogy ket napot 7-7 orat, az nem szamit, az ovival kell megegyezni. 4 es fel 5 eves kor korul kezdodik az iskola ez teljesen ingyen van. De addig meg tul kell elni valahogy ezt a kiadast. :) Kisfiam imadja a bolcsit ezzel nincs gond. Angolul nagyon szepen megtanult a bolcsibe mar ketszavas mondatokat beszel. Magyarul csak par szot hajlando mondani. Jo hatassal van ra a gyerek tarsasag nagyon.
Gyerekorvos az ott lesz ahol a hazidoki. A helyi korzetnel szoltok, hgoy most koltoztetek oda es kaptok jelentkezesi lapot. Kitoltitek es regisztralva lesztek. Ha beteg lesz a gyerek majd ide viszitek. Nallunk a vedono is ugyan ott van ahol a haziorvosi rendelo csak egy kulon terem. Minden csutortokon nyilt nap van, akkor elmehettek a gyerekkel, lemerik, ha valami gond van akkor megkerdezitek, megbeszelitek. Tobb anyukaval fogsz ott talakozni ezen a nyilt napon. Nallunk 3 vedono van ilyennkor ott delutan 1 oratol lehet menni egeszen 17 oraig barmikor es barmilyen kerdessel. Ezen kivul persze van a telefon. Hazhoz is kijonnek keresre de en altalaban mentem. Sot, hogy most mar eleg nagy a fiam nincs nagyon kerdesem igy eleg regen voltunk mar. Inkabb a hozzataplalas kezdetekor jartam nalla tobbszor tanacsert.
Az egeszsegugy sajnos nem a legjobb mivel rengetegen vannak es az idopontokra eleg sokat kell varni sajnos.
Gondolom, hogy te otthonrol kapod a juttatasokat. De ha azt lemondod es itt igenyled meg akkor jar havi 80font gyerektartas es havi 40 font child tax credit-nek nevezett juttatas. A child tax credit fizetes fuggo. Ha csak egyik szulo dolgozik akkor kb. a duplaja. A csaladi potlek a gyerek 16 vagy 18 eves korig jar es ha jol tudom a tax credit is csak arra evente kell nyomtatvanyt kitolteni ha valtozik valamelyikotok fizuja mert ahogy irtam attol is fugg.
Sok sikert nektek, hatha majd valaki jelentkezik Londombol is kozben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!