Olyan anyukák válaszát várom aki ebben konkrétan már benne van? Gyes szabi munka kérdés lent
Ha szabi után tesznek át 6 órásba, akkor nem jár a gyes, viszont 8 órás fizut kapsza szabiért. Ha a szabik előt ttesznek át, akkr jár mellette a gyes, de csak 6 órás fizetést kapsz a szabadságokért.
Elvileg csak a szabik kivétele után tehet át 6 órásba, igy addig nem igényelhetsz gyest.
Köszönöm a válaszokat!
Amit írtál kedves utolsó azt értem csak az nem tudtam hogy jár e a gyes a 8 órás szabik kivétele alatt,de erre megkaptam a választ a kedves elsőtől.
Tehát csak a szabik lejártától vagyis az első 6 órás munkanapomtól jár a gyes? És szerződést is csak aznaptól kezdődően lehet módosítani 6 órásra? Jól értem ugye?
Akkor még ne is menjek a MÁK-hoz gyest igényelni? van kb 50napom de ezt még pontosítani kell.
Én is körbejártam a témát,sok mindenkit kérdeztem meg erről és gyűjtöttem válaszokat :-)
„Igen, a szabadságokat is a felemelt bérrel kell kapnod, de nem 6, hanem 8 órára. Mert az még a 8 órás időszak alatt halmozódott fel.“
„A szabadságot az érvényes munkaszerződésének megfelelő mértékben fizetik ki. Ha részmunkaidőre módosítják, akkor a részmunkaidő mértékének megfelelően fizetik. Ha csak a szabadság kivételét követően módosítják a szerződést, akkor 8 órában fizetik, annak időtartamára Gyesre nem jogosul"
Előző vagyok:szóval én úgy értelmezem,hogy előbb kiadják a szabit 8 órás bérrel számolva,majd szerződésmódosítás és GYES igénylés.
Vagy ha a GYES-t előbb igényled akkor csak a részmunkaidőre járó bérrel számolják ki a szabit is.
Oké:)Köszönöm szépen!
Még egy elméleti kérdés,mert ezt talán így gyakorlatban nem is igazán lehet:
Ha szabik megkezdésekor már módosítják 6 órára,akkor 6 órára kapom a szabi bért is.DEEEEEEEE! pl 3x8 órás nap az 24óra,akkor az 4x6 órás napnak felel meg,akkor 3 nap helyett 4-et számolnak szabira?Tehát 3x8 órás bért kapok hanem 4x6 órásat?Mert így az 50 nap szabi akkor elvileg 66nap lesz? Ilyen nincs mi?
Úgy értem hogy 50napi béremet(szabadság) 66napra kapnám?
Mert csak úgy hogy 50x8 óra helyett 50x6-ot vegyek ki 6 órás bér fejében az nem oké,hülye lennék:)
Nem akarok butaságot írni,de szerintem ha a szabi kivételének elejétől már részmunkaidős- szerződésmódosítás történt,akkor a régi szabik napja az marad és attól függően fizetik,hogy heti ! viszonylatban hány órát dolgozol,mindegy ,hogy 4x6,vagy 3x8 ,mert mindkettő óraszáma ugyanannyi hetente (24 óra ,ezt osztod 5-el és kijön,hogy napi hány órában dolgozol),például mi 12 órázunk,tehát ,ha 4 órába megyek vissza az heti 5x 4 óra=heti 20 óra,azaz hetente kb 2x kell mennem,de ezt úgyis hónap végén összesítik,hogy az óraszám pont kijöjjön annak megfelelően készítik a beosztást.
Ha szerződésmódosítás a szabik kivételének elejétől fentáll,akkor kérheted a GYES-t,viszont akkor az új óraszámmal számolják a szabira a béredet.
Ja még annyit,hogy heti szinten ugyanúgy 5 napot fogok dolgozni csak nem 5x8-at,hanem 5x6-ot.
50 nap = 50x8 óra = 400 óra szabi
50 nap = 50x6 óra = 300 óra szabi????
Tehát 400 óra helyett csak 300 óra szabin legyek? Dehát jár a 400!!! Akkor nem úgy kellene,hogy még folytatódjon a 6 órás szabi amíg el nem érem a 400 órát?
Matematika elvén gondolkodom,reálisan,de lehet,hogy ennek köze nincs a valósághoz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!