Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy van ez? Ha a gyed után...

Hogy van ez? Ha a gyed után vissza akarok menni?

Figyelt kérdés

Írok a munkáltatómnak, hogy megszakítom a fizetés nélküli szabadságom és munkába kívánok állni. Viszont 8 óra mellett nem kaphatok gyest. Akkor írjam meg azt is hogy xy dátummal kívánok visszamenni és ezzel egyidejűleg a gyesem folyósítását sem kérem. Ugye a gyermek 3 éves koráig nem mondhat fel. (Mt. 90. § (1) e)pont)

A közös megegyezésbe én nem akarok belemenni. Ezek szerint kénytelen 1 évig foglalkoztatni a törvény szerint? Ha meg nem tud munkát adni, állásidőt kell fizetnie? 1992. évi XXII. törvény 151. §-ának (4) bekezdése szerint.

Tudorok itt vagytok? Jól gondolom a helyzetem? Valaki végig zongorázta már?

2011. jan. 25. 23:16
 1/9 anonim ***** válasza:
Jól gondolod. Kivéve, hogy neki nem kell megirnod, hogy ezzel egyidejűleg lemondod a gyest, ezt a MÁK-nak (vagy OEP? késő van, szóval aki folyósitja, annak) kell megirnod egy 1 soros levélkében.
2011. jan. 25. 23:35
 2/9 A kérdező kommentje:

Az már a mák lesz. Ja.

Ciki, ha ő nem így gondolja, ugye?

2011. jan. 25. 23:37
 3/9 anonim ***** válasza:
Mármint a céged? Hát ciki, nem ciki, nem kap mást :-)
2011. jan. 25. 23:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Gyeden vagy vagy gyesen? ha gyeden, akkor azt lemondod (vagy magától lejár, ha 2 éves a gyerkőc) az oep-nél, és nem igényelsz gyest. Beszélsz a munkáltatóddal és írásban is bejelented, hogy ezzel és ezzel a dátummal szeretnél újra munkába állni. Szerintem szólj időben, 1-2 hónappal előtte, hogy felkészülhessen. Ezután általában ki szokták adni az elmúlt években felhalmozódott szabadságokat, az még pár hónap, amit otthon lehetsz, de kapnod kell rá fizetést a munkáltatódtól.

A gyerek 3 éves koráig nem mondhat fel (persze, nehogy aláírj közös megegyezést!), viszont megteheti, hogy pl más munkakörbe helyez, vagy akárhogyan ellehetetleníti a létezésed. Emiatt inkább jobb jóban lenni velük, ha te korrekt vagy, remélhetőleg ők is azok lesznek. Ha mégsem, akkor meg átbogarászod a munka törvénykönyvét és mehetsz hozzájuk a jogaiddal.

2011. jan. 26. 12:55
 5/9 anonim ***** válasza:
még annyi, hogy azért a legtöbb cégnél tisztában vannak a kötelezettségeikkel. Vagy legalábbis utánanéznek, ha már egyszer van gyed-en lévő alkalmazottjuk. Így valószínű nem fognak meglepődni, ha szólj, hogy mi van.
2011. jan. 26. 12:57
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem árt tudni:

"Ezután általában ki szokták adni az elmúlt években felhalmozódott szabadságokat"

Nem ki szokták adni, hanem ki KELL adni és neked ki KELL venned. Nincs kibúvó, addig be se mehetsz dolgozni.

" viszont megteheti, hogy pl más munkakörbe helyez"

Nem, nem teheti meg. Az eredeti munkaszerződés szerinti helyen, időben, bérrel, beosztásban kell alkalmaznia.

2011. jan. 26. 15:19
 7/9 A kérdező kommentje:

Még az a gondom támadt, hogy aláírtam egy papírt, hogy 3 évig kérem a fizetetlen szabimat. Én akkor mondtam a munkaügyesnek, hogy 2 évig akarok otthon maradni, de talán megvezetett, vagy mégsem tudott?

2 féle választ találtam, hogy hol az igazság, nem tudom még.

Találtam a nlcafé-n ezzel kapcsolatban egy fórumot, ott ez volt:

"Amennyiben ugyanis egy kismama lemond a fizetés nélküli szabadságról az effektív munkavégzés kedvéért, az addig szünetelő munkaviszonya mintegy „feléled” – ugyanazok a jogok és kötelezettségek terhelik a két felet: a munkáltatót és a munkavállalót, mint a gyermek születése előtt.)"

Viszont ma felhívtam a munkaügyi felügyelőséget, hát elég flegma volt a koma, de azt mondta, hogy kitoltam magammal, hogy ezt a papírt aláírtam, viszont a fenti idézetet az ÁFSZ ügyfélszolgálatáról írták, kivázi ugyan úgy szakavatott hivatal álláspontnja.

Meg ilyen hülyeséget mondott az ommf embere, hogy ez a kettőnk közötti megállapodás, de szerintem meg az Mt. jogszabályban teszi lehetővé, hogy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot vegyen ki a dolgozó, megillet és nem megállapodás!!! Fura volna, ha nem adná meg a munkáltató azt, amit a törvény lehetővé tesz.

138. § (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából;

Erre mit mondtok? A fentiekről mi a véleményetek? Éhen halnánk a gyesből, muszáj valamit tennem, de manapság olyan nehéz munkát találni, vissza akarok menni a munkahelyemre.

2011. jan. 26. 20:41
 8/9 anonim ***** válasza:

Nyugi, nem gond, hogy aláírtad. Nyugodtan megszakíthatod, ez a te döntésed. Igazából te kérvényezted, ő engedélyezte, hogy fizetés nélküli szabin legyél. Neked ez nem kötelesség, neki viszont az, hogy aszerint vegyen vissza, amikor te akarod.

Mindenképp a munka törvénykönyve az irányadó.

2011. jan. 26. 21:27
 9/9 A kérdező kommentje:
Akkor a munkaügyis koma tényleg bunkózott velem? Mert nekem kicsit sántított, amit mondott. Az Mt. a munkavállalót védi, azért van, nem a munkáltatót, még ha jól emlékszem.
2011. jan. 26. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!