Ősmagyar/magyar nevet szeretnénk adni születendő babánknak. Szerintetek melyik illik a nevünkhöz?
Vezetéknév Péntek.
Nem tudjuk, hogy kislány vagy kisfiú lesz, ezért mindkét nemre szeretnék tippeket kérni.
Köszönöm!
Péntek Attila (kisfiam Attila, nekem ez nagyon tetszik). :)
És hogy lánynevet is írjak:
Péntek Hajnalka
Szia! Mi is a Szegedi Csanád féle könyvből választottunk. Csak ajánlani tudom. Amik nekem tetszettek:
fiúnevek: Gyarmat, Gyenes, Lehel, Levente, Magor, Megyer, Szilárd, Ádám, Zsombor, Botond, Sebők, Zétény, Medárd,
Lánynevek: Bibor, Csobánka, Dalma, Emese, Hargita, Júli(anna), Kála, Katica, Kincső, Liana, Lilla, Mira, Rege, Réka, Remény, Csepke, Timea, Tünde, Villő, Viola. Nagyon sok szép név van, és igenis adjon magyar nevet a gyerekének... inkább, mint hogy Ráhel, Jákob, Nintendó, Esmeralda és egyéb nevű gyerekek szaladozzanak a kis hazánkban.
nekem a Dormán tetszik, de Apa hallani sem akar róla. Hallottam már Sólyomról is.
Különben ősmagyar névben is van 2 kategória: a nagyonősmagyar, mint a Csanád, Csoma, stb. és az ősmagyarok, amik elterjedtek már: Csaba, Levente, Attila.
A lányom Sarolta, de tetszik még a Lelle, Virág és a Csilla is(bár ez nem ősi, Vörösmarty alkotása a csillag szóból.)
A fiam Farkas, ami még tetszik: Bátor, Csanád, Levente, Csaba.
A mi kisfiúnk is ősi magyar nevet kapott: Hunor lett. Apa nevével együtt S. Péter Hunor.
És igaza van az előttem szólónak, és a kérdezőnek is, ez egy kicsi ország, régebbi történelemmel, mint sok-sok más európai ország, az írásbeliségünk kiemelkedő, a tudósaink becsülendők, és az, hogy most ide süllyedtünk...na ez a betelepült politikusoknak köszönhető! Magyarok vagyunk és legyünk rá büszkék!
Sziasztok!
Köszönöm szépen a sok-sok ötletet!
A magyarnevek.hu-t ismerem, sokat nézelődtem már ott a nevek között. Kisfiam Botond, az Ő nevét is ott választottuk. (fent is van a "magyar babák" között)
A Szegedi Csanád féle könyvről nem is hallottam, de be fogom szerezni.
Nekem van lánynévre tippem, de az sajnos apának nem tetszik. Talán sikerül meggyőznöm. Fiúnévben sajnos rosszabb a helyzet, mert nagyon sok tetszik, de sok olyan név is van, amire már a család vagy barátok lecsaptak, és azt adták a gyermekeiknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!