Magyar állampolgár vagyok, a születendő gyermekem apja viszont szlovák állampolgár magyar nemzetiséggel. (nem vagyunk házasok). Magyarországon fogok szülni. Kérdésem h ebben az esetben a gyermekem kettős állampolgár lesz vagy lehet?!
A gyereked a magyar állampolgárságot biztos, hogy megkapja, mert az anyja magyar állampolgár. Ez független attól, hogy hol szülsz, ha az Antarktiszon szülnél, akkor is megkapná a magyar állampolgárságot a vérségi elv alapján.
A szlovák szabályozást nem ismerem, azt apukának kéne tudni, ha már szlovák, vagy legalább utána tudna nézni. Ha a szlovákoknál is úgy van, hogy vérségi elv (szülő állampolgárságát a gyerek megkapja mindegy hol születik) akkor megkapja a szlovákot is.
én is úgy tudom, hogy amelyik országban szülsz, olyan állampolgárságú lesz a gyereked.
rokonoméknál is magyarok a fiúk, holott az anya ukrán.
Akkor az "én ebben nem vagyok olyan biztos" és az "én is úgy tudom, hogy" után nézzük meg, mit mond a törvény.
A magyar ezt:
"3. § (1) Születésénél fogva magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke."
A szlovákról ezt találtam:
"Slovak citizenship is acquired based on birth to a Slovak parent, whether the child is born in the Slovak Republic or elsewhere."
"Dual citizenship is therefore generally permitted for Slovak citizens."
Tehát mindkét országban a szülő állampolgársága számít, a születés helye nem, és nem tiltott a kettős állampolgárság. A gyermek kettős állampolgár lesz.
Szia!
Én is magyar állampogár vagyok, a párom szlovákiai magyar. Magyarországon szültem 6 hónapja. Tehát ugyanúgy vagyok mint Te.
Magyar állampolgárságot kap a gyerek. Ha kettős állampolgárságot szeretnétek, akkor ahol a párod lakik, oda kell bemenni az önkormányzathoz, anyakönyveshez és ott kell érdeklődni, mi szükséges a kettős állampolgársághoz.
Mi még nem intéztük el, de hamarosan ez következik.
Minden jót :)
"amelyik országban szülsz, olyan állampolgárságú lesz a gyereked"
Ez nagyon kevés kivételtől eltekintve nem így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!