Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha lejár a Gyed-em és nem...

Ha lejár a Gyed-em és nem vesznek föl dolgozni sehová, akkor elmehetek munkanélkülire Gyes helyett?

Figyelt kérdés
Kb. mennyi a munkanélküli támogatás összege? Ez esetben a nagyszülő igényelheti helyettem a Gyes-t?
2011. jan. 1. 13:36
 1/7 anonim ***** válasza:

Mióta vagy gyeden?

Az elmúlt 4 éven belül volt munkából származó bérjövedelmed?

Mióta vagy passzív gyeden?

Az összeghez még kellene némi info.

Igen a nagymama mehet gyesre.

2011. jan. 1. 13:41
 2/7 anonim ***** válasza:
Nekem megszünt a munkaviszonyom a tgyásom alatt, így mikor lejárt a gyedem, másnap bementem a munkanélkülire s regisztráltattam magam. 270 napra állapították meg az ellátást, mivel előtte 4 évig volt folyamatos munkaviszonyom.A pénz 3 hónapig havi 50 körül van, utánna 40 körül.
2011. jan. 1. 14:11
 3/7 anonim ***** válasza:

A 270 nap a maximális idő. Az első időszakban a négy év alatt elért fizetés alapján állapítják meg az ellátást, (ha volt), utána meg a legkisebb bér 40%-a jár.

Vagyis teljességgel megállapíthatatlan, hogy a kérdező mennyit fog kapni annyi információ alapján, amennyit leírt.

2011. jan. 1. 15:20
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat és elnézést a kevés infóért, itt vannak: 2002. szept.-től 2009. szept.-ig volt munkaviszonyom, közben 2006. nov.-től táppénzen voltam 2007. júl-ban született meg az első kislányom.

2007. júl.-tól TGYÁS, majd GYED 2009. jún.-ig, ekkor megszületett a második kislányom és 2009. jún.-tól TGYÁS, közben 2009 szept.-ben megszünt a munkaviszonyom, jelenleg még GYED-en vagyok 2011. jún.-ig

Remélem tudtok így segíteni! Köszönöm szépen!

2011. jan. 2. 08:55
 5/7 anonim ***** válasza:

Mivel minden 5 munkaviszonyban töltött nap 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg, így te a maximálisan kapható 270 napot fogod kapni.

Mivel az álláskeresővé válásodat megelőző 4 évben elért naptári napi jövedelem az alapja, ezt kell vizsgálni.

Ha jól értem, akkor te nem kaptál jövedelmet, így a 2007-ben kapott betegszabadság összege az egyetlen olyan bevételed, amiből vontak egészségbiztosítási járulékot, így ez lesz az alapja.

Az egy napra járó álláskeresési járadék alapja a fentebb írt összeg 30-ad része.

Vagyis ha pl. 70000Ft-ot kaptál a betegszabi alatt, akkor 2300Ft lesz a támogatás napi összege, szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

A felső korlátja a mindenkori minimálbér napi összegének 120%-a vagyis legfeljebb naponta kb. 2600Ft lehet bruttóban.

Ezt kapod 91 napig, hiszen a 270 nap így oszlik meg:

Az első folyósítási szakasz a megállapított folyósítási idő fele, de maximum 91 nap. A járadékfolyósítás második szakasza a megállapított folyósítási idő hátralévő része, de maximum 179 nap.

A 179 napra te a minimálbér napi összegének 60 százalékára leszel jogosult (ez a maximum). Ez az összeg már független az elért jövedelemtől, egységes. (ma a minimálbér 78000, így ez az összeg 47 ezer körül lesz bruttóban. Igényelheted utána az adójóváírást, így bruttóban kb. 42ezer lesz)

2011. jan. 2. 09:16
 6/7 anonim ***** válasza:
A végét elírtam: ha igényeled az adójóváírást, akkor a 42 nem bruttó, hanem nettó összeg lesz. Bocsi.
2011. jan. 2. 09:17
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást! Bár remélem találok munkát, de ha mégsem, akkor kalkulálok, hogy a munkanélküli összege és mellette a GYES kb. mennyi lenne, hogy éhen ne haljunk. Ja és ha én munkanélkülin vagyok a nagyszülő vagy a dédi igényelheti a GYES-t, igaz?
2011. jan. 2. 09:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!