A táppénz beleszámít abba az egy évbe ami kell ahhoz, hogy Gyest és Gyedet is kapjak majd?
2010. október 6.-ával vettek fel a munkahelyemre és 2011 májusában férjhez fogok menni. Nagyon szeretnénk már babát és úgy "terveztük", hogy az esküvő után azonnal teherbe esek. Mivel májusig nem lesz meg az egyéves munkaviszonyom, így nem tudom, hogy ha valóban sikerül teherbe esnem akkor járni fog a Gyes és a Gyed!!!
Légyszi aki ebben jártas segítsen mert nem szeretnék még egy évet várni! Előre köszönöm válaszotokat!
Minden olyan táppénzen töltött nap, ami mögött élő munkaviszony van, beleszámít a jogosultsághoz szükséges időbe.
Sok boldogságot nektek!
Itt tudsz kalkulálni miután regisztráltál.
Ez a blog Innen linkkel hivatkozott A web
Ez a blog
Innen linkkel hivatkozott
.A web
.
2010. január 19.
GYED GYES TGYÁS összege 2010 - mennyit kapok?
Sajnos a pénz kérdés a gyereknevelés körül is gyakran elhangzik:
"Én kaphatok TGYS-t?"
"Mennyi lesz a GYED összege?"
"Miért csak GYES-t kapok?"
Most a kismamaként ill. már anyukaként kapható családtámogatási rendszerről szeretnék egy kis ismertetőt írni Nektek, valamint a egy jó tanáccsal is szolgálnék, hogy hogyan van módod arra, hogy több pénzt kaphass.
Családtámogatási rendszer Magyarországon:
Mint azt biztosan hallottátok, a közelmúltban szavazta meg a Parlament a kismamák ellátásáról szóló törvény módosítását, miszerint az eddigi GYES 3 éves ellátás 2 évre csökken. Akik 2010. április 30-ig szülnek, azok a kismamák még 3 évig jogosultak GYES-re, (kíváncsi vagyok, hány alkalommal indul meg korábban a szülés, mint az átlag) utána azonban csak 2 éves ellátásra jogosult mindenki, ugyanis a GYES alanyi jogon jár. A GYED-del kapcsolatosan annyi változás történt, hogy maximum annyi időre jár, mint amennyi napot a kismama biztosításban töltött, a jogosultság biztosításban töltött időre vonatkozóan 180-ról 365 napra emelkedett, s az nem változott, hogy max. a gyermek 2 éves koráig. Ja! És a családi pótlék összegét befagyasztották.
Szóval ezeket figyelembe véve az alapvető szabályok:
TGYS vagy TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély) :
Jogosultság: Szülést megelőző 365 napos biztosításban töltött idő
Időtartam: összesen 24 hét (168 nap), mely megkezdhető a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal (4 héttel), így természetesen szülés után csak 20 hétig jár a TGYS
Összege: A szülés időpontját megelőző évi keresetedet figyelembe véve a bruttó béred 70%-a.
Levonás: csak SZJA
GYED (gyermekgondozási díj) :
Jogosultság: legalább 365 nap biztosításban töltött idő, 2010. április 30. előtt 180 nap
Időtartam: a gyermek 2 éves koráig, de a változásokat figyelembe véve 2010. április 30. után szülő kismamáknak maximum annyi időre, mint amennyit biztosításban töltött
Összege: Az összeg számításakor (LÉNYEGES) az előző évi keresetedet figyelembe véve a bruttó béred kétszeresének 70%-a, de max. a minimálbér (2010-ben 73.500.- Ft) kétszeresének 70%-a. (102.900,- Ft)
Levonás: SZJA + nyugdíjjárulék, ami jelenleg 9,5%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!