Miért vannak egyes szülők abban a tévképzetben, hogy átverhetik a kisgyereküket a halott kiskedvenccel kapcsolatban?
Nem állatok kategória, mert ez inkább nevelés, meg szülői viselkedés.
Egy hörcsögös csoportban láttam egy szülő posztját a közelmúltban arról, hogy egy konkrét kinézetű hörcsögöt keres, a kommentekből kiderült, hogy a asszem 6-8 éves lányának a hörcsöge halt meg öregkor miatt, azt akarja pótolni, hogy ne kelljen megmondani az állat halálát. És a pali nem akarta elfogadni a tagok racionális érveit, hogy ez miért nem jó ötlet, miért nem működik, okoskodott, hogy őt ne oktassák ki gyereknevelésből, majd hisztisen törölte a posztot pár órán belül.
Ez ihlette a kérdésem.
Máskor is annyi helyen olvastam sztorikat, hogy valaki arról számolt be, hogy gyerekként vele ezt eljátszották, és hogy ő azt hitte, hogy sokáig élt az állata, de olyan furcsán változott meg bizonyos pontokon az állat viselkedése, hogy nem értette, és csak később jött rá, hogy őt bizony átverték. De olyat is láttam, aki gyerekként összerakta a képet és marhára csalódott volt, hogy átverték a szülők.
Viszont nekem ez olyan szürreálisnak tűnt, számomra hihetetlen, hogy felnőtt emberek ehhez folyamodnak. Aztán megláttam egy felnőtt embert, akinek ilyen szándéka van.
És nem értem, hogy miért gondolja ezt egy felnőtt ember, hogy ez jó ötlet. A gyerekek nem hülyék.
Vegyük a hörcsögös példát. Van egy szürke, szelíd hörcsögöm, nem harap minden este hétkor előjön a kajáért, nem eszik meg semmi friss zöldséget a cukkinin kívül, csak szárítva, mindig a lyukas wcpapír gurigában alszik, stb. Ha meghalna, és valaki a tudtomon kívül kicseréli egy megszólalásig hasonló hörcsögre, akkor feltűnne, hogy valamiért nem úgy viselkedik. Mondjuk beköltözik a házba, eszi a friss zöldséget, esetleg nem szelíd, hanem durván harap, nem jön elő az etetési időben. Elég szembetűnő, hogy teljesen más a személyisége az egyik napról a másikra.
Egy gyerek is észrevenné ezt.
Sokkal tisztább lenne megmondani gyereknyelven, hogy meghalt, ez ezt jelenti, dolgozzuk fel, aztán ha a gyerek készen áll (és a szülőnek oké), akkor lehet új állat.
Így meg ott az új állat, a gyerek nem tudja, hogy új, bármikor rájöhet hogy új, és akkor ha rájön, lehet magyarázni a halált, azt, hogy anyu-apu miért bszta át, az állatka sorsába meg még csak bele se gondoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!