Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kinek van igaza szerintetek?

Kinek van igaza szerintetek?

Figyelt kérdés

Bébiszitterként dolgozom, 2 kisfiút viszek különórákra iskola után. Nem testvérek,2 különböző család gyerekei,csak egy suliba járnak. Tehát értük megyek az iskolába és onnan megyünk tovább úszásra.

Tegnap indulás előtt fél órával jött egy üzenet messengeren Zsombi édesanyjától: Csak Zsombi megy ma úszásra, Peti beteg, mennek érte a lányok.

Lányok: Zsombinak van 2 nővére.

Nekem ez egyértelműen az, hogy nem kell mennem, így itthon maradtam.

2 órával később hívnak lebaszva hogy hol vagyok, nem mentem a gyerekért, az iskola bezár, most hívták őket.

Mondom miiii? Hát írtad H mennek érte a lányok.

Erre ő: majd úszás után.

Hát most én vagyok a hülye? Az üzenetben ez nem volt benne, és úszás után én soha nem kell menjek értük tehát nem is értem miért írta meg ki meg ki megy értük este, ez engem nem érint csak a délután, ezért a "mennek érte a lányok" nekem egyértelműen az volt, hogy most a suliba, mert ez az időpont érint engem...

Szerintetek?

nov. 26. 07:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
24%
Kétértelmű, messengeren gyakran előfordul, pontosítani kell ilyenkor, de nem érzem ugy hogy te vagy a hibás.
nov. 26. 14:43
 12/18 anonim ***** válasza:
3%

Mindenfajta nyelvi, mondattani elemzést félretéve: Neked van igazad!

Ui. ha valaki üzenni akar valamit, akkor az ő kötelessége egyértelműen fogalmazni, és meggyőződni arról, hogy te

a) megkaptad

b) és helyesen értelmezted

az üzenetet.

Épp ezért ilyenkor eleve nem üzengetni kell, hanem felhívni a másikat (ui. az okostelefonnal beszélgetni is lehet, bár ez sokaknak újdonság lehet), és a telefonban ékes magyar nyelven kifejteni, mi a helyzet és milyen cselekvést várunk a másiktól.

Ha üzenetet ír, honnét tudja, hogy a másik egyáltalán megkapta és elolvasta? Egy telefonbeszélgetésnél hallom, hogy a másik felvette, köszönünk egymásnak és miután elmondtam, mi van, ő nyugtázza, hogy hallotta és érti. A telefonban tizedannyi idő elmondani, hogy úszás után mennek Zsombiért a nővérei, de úszásra te vidd őket. Írásban mindenki rövidít, egyszerűsít, aztán kész a félreértés.

Én egyébként (hogy egy harmadik értelmezést is olvass) úgy értettem, hogy Zsombi nővérei a beteg Petit hazakísérik az iskolából (mivel ott lett rosszul), de neked Zsombit vinned kell úszásra. Igaz, nekem is furcsa, hogyhogy Petit egy másik gyerek testvérei kísérik haza, de semmi közöm hozzá, biztos ilyen közeli viszony van a két család között.

Kérdező, ha nem vagy rászorulva erre a pénzre, én a helyedben befejezném velük az együttműködést. És ha másik gyereknél hasonló feladatot vállalsz, előre kösd ki, hogy üzengetés NINCS, csak az számít, ha telefonon felhívnak, el tudnak érni és beszélnek veled.

nov. 26. 15:51
 13/18 anonim ***** válasza:
83%
#12 vagyok, #10 válaszából különösen azt nagyon fontosnak tartom kiemelni (egyetértőleg), hogy ha Peti beteg, azt miért nem Peti szülei jelzik? És valóban: nem szerencsés, ha a bébiszitter más szülő tájékoztatását elfogadja Peti esetleges betegségéről (vagy hogy más miatt nem megy úszásra, nem kell menni érte), ui. Petiről valóban nem Zsombi anyukája kompetens nyilatkozni.
nov. 26. 15:57
 14/18 anonim ***** válasza:
77%

Nekem ez első olvasatra azt jelentette, hogy csak Zsombit kell úszásra vinned, Petiért mennek a lányok... Aztán leesett, hogy azt írtad, a lányok Zsombi nővérei, tehát biztosan nem mennének Petiért. Mivel anyuka zagyván írt, én itt visszakérdeztem volna, hogy akkor nekem nem kell mennem, ugye? (Mert ugye a "mennek érte" esetben az érte az előző tagmondat alanyára, jelen esetben Petire vonatkozna a magyar fogalmazás szabályai szerint. A családi viszonyok alapján viszont ennek nincs értelme.) Mivel az egy szóval sem szerepel, hogy úszás után mennek Zsombiért a lányok, magamtól arra gondoltam volna, hogy ők mennek érte és viszik úszásra, de azért egy kérdést biztosan megért volna.

Jelen esetben megmagyaráznám, hogy félreértés történt, mivel az üzenetben nem szerepelt, hogy a lányok mikor mennek, nem volt okod azt feltételezni, hogy csak úszás után. Bocsánatot kérnék (mint munkavállaló), és megígérném, hogy hasonló esetben legközelebb vissza fogok kérdezni, hogy jól értem-e. A munkáltatódra mégsem piríthatsz rá, hogy tanuljon meg magyarul fogalmazni, ugye... meg hogy nem vagy gondolatolvasó, ha valamit nem ír le, nem fogod kitalálni.

nov. 26. 17:34
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Peti beteg, es a testverei elhozzak. - oké, de testvérei Zsombinak vannak...
nov. 26. 18:55
 16/18 A kérdező kommentje:
Sokan félértelmeztétek, pedig egyértelműen leírtam. Zsombinak vannak nővérei, nem a másik gyereknek, aki nem ment úszásra.
nov. 27. 11:20
 17/18 A kérdező kommentje:

Illetve még vissza is kérdeztem ezt: de holnap én viszem az órára?

Tehát itt már sejthető hogy én úgy értelmezem, aznap nem kell mennem. És még vissza is írt az anyuka, hogy igen... :D

Mindegy totál félretettük egymást. Nem lett nagy gond.

nov. 27. 11:22
 18/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, az kiderült utólag, hogy Peti édesanyja miért nem írt?

Egyáltalán: Peti aznap elment még iskolába és onnan kellett hazavinni, vagy már el se ment? Különösen utóbbi esetben elég felháborító, hogy anyuka arra sem veszi a fáradtságot, hogy jelezzen neked. Hiszen eszerint Zsombi anyukájával volt ideje közölni ezt. Téged miért nem méltatott erre?

Pont Zsombi anyukájának semmit se kellett volna írnia, hiszen Zsombival pont ugyanazt kellett csinálni, mint más esetekben: elvinni úszásra és semmi mást.

Ehhez képest Zsombi anyukája írt, Peti anyukája meg nem.

Mindkét anyuka viselkedése nagyon furcsa nekem.

nov. 27. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!