Mi a helyes amit tehet egy szülő ebben az esetben?
Megpróbálom röviden, a lényeg, hogy nálam anyum kiskorom óta mondogatta. Milyen rosszak az emberek, senkiben se lehet megbízni, meg gonoszak stb stb. Még most is jön nekem úgy, hogy már nekem van gyerekem.
Hogy "látod mondtam én, hogy milyenek de te nem hittél nekem" , " te nem tudod milyenek az emberek, én tudom milyenek"....
Na szóval igen..
Lehet hülye vagyok, de hiába tapasztaltam én is rosszat egyes emberekkel, és tudom milyen szörnyű dolgok mennek a világban. Még is úgy vagyok vele, hogy DE vannak jó emberek is és velük kell körül vegyük magunkat.
És elkezdte mondani, hogy én is kicsiként tanítsam meg a lányomnak, hogy milyenek is az emberek.... és mondjam neki...
Nyilván én ezzel nem értek egyet. Persze megtanítom neki, hogy óvatos legyen azért, de szerintem a lányomnak magának kell megtapasztalnia ezeket..
Ti erről mit gondoltok? Inkább mondjuk el vagy ne?
Én a saját bőrömön tapasztaltam és inkább bárcsak ne tudtam volna, legalább szebb lett volna a gyerekkorom és nem hallgattam volna folyton ezt ha épp pl új valakit ismertem meg suliba vagy valaki megbántott.
Az biztos, hogy hozzám és az apjához a lányunk bármikor fordulhat majd ha baja van. De nem a mi dolgunk ezt elmondani neki.
Tökéletesen igazad van szerintem.
Egy kisgyerekbe azt sem szoktuk elkezdeni sulykolni, hogy mama, anya, apa, sőt még ő meg fog egyszer halni, pedig az aztán 100%, nem úgy, mint az, hogy nincsenek jó emberek...
Hülyeség már gyerekként a negativitást belenevelni, ráadásul szerintem az ilyenek tényleg be is vonzák a szemét hülyéket.
Én a lányomnak nem mondtam ilyet, amíg el nem kezdett egyesül buszozni az iskolába(10)
Akkor leültem vele és mondtam amit kellett, hogy vannak rossz emberek, rosszat akarnak, nem ülünk be idegen autóba stb.
Előbb nem kellett mondani neki, mert nem járt egyedül, kísértem az iskolába és haza is
Ugyanilyen légkörben nőttem fel, apám révén.
Én bízok az emberekben. Nem viszem tovább apám mantráját. Nem adom tovább ezt a transzgenerációs keresztet. Apámnak megvan az oka, hogy így érez. De ennek már nem szabad befolyásolnia az unokája életét.
Így én hasonlóan gondolkodom mint te. Nem mantrázom hogy emberek rosszak. De megtanítom, hogy legyen óvatos és kritikus gondolkodású és legyen mikor bekapcsol a vészcsengő.
Én ezt így nem mondom, de azt szoktam hangsúlyozni, hogy nem mindenki jó.
Egy nagycsoportos lányom és egy kiscsoportos fiam van, sportolni járnak már, így én a bugyiszabalyt megtanítottam, illetve már jó előre elkezdtem tanítani, hogy sose fogunk idegen embert küldeni értük, ha valami baj érne minket, az ovónő/tanárnő tudni fogja és ő intézi stb.
Emellett ugye sokszor hallják a felnőttek beszélgetést, tudják hogy valaki háborút indít vagy tönkretesz a munkahelyen másokat, irigy stb.
Amúgy nálunk Jézus halála valamiért egy állandó téma (én meg sem vagyok keresztelve, de a gyerekek valahonnan pl hittanról hazahozták ezt illetve a környékünkön van Golgota), szóval a "mért bántották Jézust" kérdésre mindig részletesen válaszolok (most a másik probléma hogy hoz Jézus ajándékot ha csak a lelke ment fel a Jóistenhez...).
De q fentiek miatt én a jó emberekről is szoktam beszélni, családtörténet, barátok, személyes élmények. Vagy van pl egy ilyen ajándékozás csoport, és onnan is mondom hogy mennyien adnak a szegény gyerekeknek.
Nem szabad egyik szélsőséges esni, mert akkor olyan lesz mint a Málnaszörp és szalmaszálban a Pagobaj és Gradicsel, ha ez még mond vkinek valamit 2024ben 🙂
8. Ebben is van igazság, de úgy is lehet bizalmatlan embert gyártani, hogy egy cicicuki rózsaszín vattabubiban neveled, még véletlenül sem tanítsd meg arra, hogy a világ rendje az, hogy a jók mellett gonosz erők is munkálkodnak, ellenben minden agresszió vállalhatatlan, és ha jól viselkedik, akkor mindenki kedves lesz vele.
Aztán amikor "elpi...ázzák" itt, ott meg amott, mert ugye szerencsétlen született áldozat, még le is tiltja morálisan a saját védekezését, akkor majd kikeszül és q saját szülei is hiteltelenné válnak.
Szóval nem jó ez sem. Nem kell őket rémítgetni, de a világ rendje az, hogy képesnek kell lenni megvédeni a testi és lelki határainkat, a vagyont és a pozíciót, mert ilyen az emberi faj.
Amúgy erre a magyar népmesék pl tökjó, és ott győzni is szokott a jó és a találékony, de nem mindenki édibédi segítő figura.
A kérdező esetleg nem tudja ezeket átbeszélni a nagyszülőkkel? Miért bizalmatlanok, mi a családi múlt, mik lehetnek a következményei annak ha mindenkit potenciális ellenségnek tüntetnek fel és hogy lehet hatékonyan azért mégis felkészíteni a gyereket a túlélésre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!