Ki hogy intézné/intézte a munkahelyen?
Sziasztok! Igyekszem röviden összefoglalni a helyzetet. Januárban jár le a gyedem. Meg van beszélve a közvetlen főnökömmel, kollégákkal, hogy akkor megyek is vissza dolgozni. Mindez egyelőre csak szóban lett megbeszélve. Bár a fizetés nélküli szabadságot is csak addig kértem annak idején.
Férjem már hónapok óta mondogatta, hogy szeretne még egy gyereket. Eddig úgy voltam vele, hogy én nem. Aztán múlt hónapban átgonoltam és rájöttem, hogy végülis én is szeretném. Szóval elhagytuk a védekezést. Most úgy néz ki, hogy össze is jött a baba, de ugye még nagyon az elején vagyunk.
Mikor kéne ezt elmondanom munkahelyem, és milyen módon?
Orvoshoz október elejére van időpontom, addig semmiképp nem szólok még. Várjam meg a 12 hetet? Az valamikor novemberben lesz. Kicsit gáznak érzem a részemről, hogy várnak vissza, én meg bejelentem, hogy maradok még 2 évet itthon. A fizetés nélküli szabadság engedélyezésekor megírták, hogy munkába állás napját megelőzően legalább 60 nappal írásban jelezzék.
Igazából a kérdés, hogy mikor, kinek és milyen formában szóljak majd, hogy nem megyek még vissza? Ki, hogy csinálta?
Remélem érthető, köszönöm előre is a válaszokat.
Várd meg a 12 hetet. Előbb nem szólnék, bármi történhet (reméljük minden rendben lesz).
Addig írásban jelezd, hogy visszamennél dolgozni, hogy 60 nappal előtte legyél. Aztán majd visszamondod, ha letelt a 12 hét.
Én a helyedben vissza is mennék, vedd ki a felgyűlt szabikat, lássák, hogy vissza akarsz jönni. Aztán táppénz. Rengetegen csinálják így, tudom, le leszek pontozva... Pedig semmi illegális nincs benne!
Vagy akár dolgozol is pár hónapot, aztán táppénz, ha már nem bírod. Már ha szereted a munkahelyet, szívesen dolgozol kicsit részmunkaidőben, hogy ne ess ki a gyakorlatból. Ha utálod, nyilván ne menj.
Köszönöm a tanácsod. :)
Igazából fizikailag nem igazán lenne értelme visszamennem. Kb március közepére telne le a szabim, és május közepére lennék kiírva.
Az összes felgyűlt szabit nehogy ki vedd, jó lesz beszoktatásra. Max pár napot vegyél ki aztán táppénz. Van facebookon egy csedes gyedes csoport ott nagyon jól le van írva, hogyan tudod megcsinálni jól.
Illetve 91 nap után ne felejtsd el igényelni a családi adókedvezményt sem.
3as vagyok
Figyelj egy gyereket felnevelni rengeteg pénz. Ha tényleg vissza akarsz menni a munkahelyedre és becsületesen dolgozol, tehát nem ellógod a munkát meg ilyenek akkor szerintem ettől ne legyen rossz érzésed.
Amúgy én is hasonlóan vagyok, de nálam a munkáltató jó fej volt és rá is bólintott az egészre.
Plusz ha nagyobbik bölcsis lesz, pici meg egy éves akkor el akarok valami tanfolyamot is végezni, ami jó a cégnek is mert olyan szeretnék, ami nekik kell oda. Így a táppénz ára kb arra megy majd el.
12. hét előtt nem mondanám el, de még a visszatérés előtt szóban jelezném, hogy terhes vagyok, úgyhogy fizikailag nem térek vissza, de szeretném kivenni a szabadságaimat aztán ha az orvos indokoltnak látja akkor táppénzre menni, ha nem akkor pedig visszamennél fizetés nélküli szabadságra csed-ig.
Szépen megszűnik januárban a fizetés nélküli szabadságod, megegyeztek egy korrekt béremelésben, kiveszel pár nap szabadságot aztán viszed a táppénzes papírt.
Az lenne az inkorrekt ha semmit se szólnál, csak a szabadságod alatt szó nélkül bevinnéd a táppénzes papírt, hogy bocsi, mégse jövök dolgozni.
12. hét után mondtam el, 14.-en talán, mert ugyanaz volt a parám, ami neked, így mintha a fogamat húzták volna a telefonhívással. :D Tudták, hogy két gyereket tervezünk, de az nem volt megbeszélve, hogy milyen ütemben, szóval örültek is, meg nem is. Úgy volt, hogy most szeptemberben kezdem kivenni a szabikat, de most született a második babánk. Áttettük a kezdés időpontját szóban 2 év múlvára, gratuláltak és kb. ennyi. :)
Etikai szempontból szerintem az a korrekt, ha minél előbb szólsz, ha pedig táppénzeznél, akkor nyíltan megbeszéled velük mit szólnának. Már ha vissza akarsz menni oda dolgozni majd egyszer.
#8 Amint megszűnik a fizetés nélküli szabadsága (kivesz csak egy nap szabadságot is) törvény kötelezi őkét rá, szóval nincs választási lehetőségük...
(Annyival kötelező emelniük, amennyivel a többi munkavállaló bére emelkedett)
Szerintem minden normális munkáltató megérti, hogy ilyen infláció mellett nem a 2 évvel ezelőtti béredből számolt gyed-et szeretnéd kapni 2 év múlva is. Én még csak 1 éve szültem, de már januárban magasabb lesz a diplomás gyed, mint az én a gyedem, azaz aki nem dolgozott semmit, hanem egyetem után szült többet fog kapni, mint én, aki 5 évet ledolgoztam a cégnek. Persze lehetne mondani, hogy akkor miért nem megy vissza rendesen dolgozni mielőtt szül, de szerintem azzal nem lenne előrébb senki, ha vissza menne mondjuk 3 hónapra dolgozni, mielőtt újra elmegy 2 évre.
A szabadságát egyszer ígyis-úgyis ki kell fizetnie a cégnek, 2 év múlva csak még magasabb béren... (Hiszen törvény írja elő a kötelező béremelést)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!